2012-12-10 21:27:16
Φωτογραφία για Ο Λυκουρέντζος επιτίθεται στους φαρμακοποιούς και τους απειλεί με ελεύθερο ωράριο
Την ώρα που χιλιάδες ασφαλισμένοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην προμήθεια των απαραίτητων φαρμάκων, η διαμάχη του υπουργείου Υγείας με τους φαρμακοποιούς μεγαλώνει.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο θα επιχειρήσει την απελευθέρωση της αγοράς των φαρμάκων έπειτα «από τον ασφυκτικό έλεγχο της συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου των φαρμακοποιών», μετά και την απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για συνέχιση της αναστολής χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά του φαρμάκου στη συνδικαλιστική ηγεσία των φαρμακοποιών, αναφέροντας ότι μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις τους για συνέχιση των κινητοποιήσεων «διακόπτεται η πορεία της μέχρι τώρα συνεργασίας μας».

«Εκβιάζουν, για μία ακόμη φορά, την ελληνική κοινωνία και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μέσω της αδικαιολόγητης συνέχισης των απεργιακών τους κινητοποιήσεων» ανέφερε και συμπλήρωσε πως «όποιες άλλες αποφάσεις ακολουθήσουν, στην ίδια αιτία θα οφείλονται, αν άμεσα δεν ανασταλούν οι αδικαιολόγητες κινητοποιήσεις, τις οποίες με πρωτοβουλία τους και εισηγήσεις τους οι συνδικαλιστές επιβάλλουν».


Στις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο περιλαμβάνονται οι ατομικές συμβάσεις των φαρμακοποιών με τις οποίες «αποκλείονται οι μεσάζοντες φαρμακευτικοί σύλλογοι, οι οποίοι λειτουργούν σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων των μελών τους», ενώ με διάταξη νόμου θα προστατεύεται το ελεύθερο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, το οποίο αποσυνδέεται πλήρως από το ωράριο και το καθεστώς της εφημερίας και της διανυκτέρευσης. Τέλος, αφαιρείται η δικαιοδοσία επιβολής χρηματικών ποινών από τους φαρμακευτικούς συλλόγους στα μέλη τους, τα οποία εργάζονται με ελεύθερο ωράριο και οι μέχρι σήμερα επιβληθείσες ποινές ακυρώνονται, ενώ καλούνται οι διοικήσεις των συλλόγων να επιστρέψουν τα καταβληθέντα ποσά.

«Είναι γνωστό ότι από όποια πλευρά επιδεικνύεται αδιαλλαξία, μόνον αρνητικές συνέπειες προκαλούνται για την πλευρά αυτή και εν προκειμένω για τον κλάδο των φαρμακοποιών», αναφέρει ο υπουργός, καλώντας τους φαρμακοποιούς να «αξιολογήσουν το γεγονός ότι οι τελευταίες εξελίξεις οφείλονται, αποκλειστικά και μόνον, στην τακτική των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων».

Ο υπουργός κάνει λόγο για αθέτηση από τη συνδικαλιστική ηγεσία των φαρμακοποιών πρόσφατης συμφωνίας (26/11/2012) με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «περί αναστολής των κινητοποιήσεων και εύρυθμης λειτουργίας των φαρμακείων», διευκρινίζοντας ότι πλέον «οι προσεχείς πληρωμές των οφειλών του Οργανισμού προς τους παρόχους Υγείας θα γίνονται ισοτίμως προς όλους και δεν θα καταβάλλονται κατά προτεραιότητα προς οποιονδήποτε κλάδο».

«Ο ΕΟΠΥΥ καθίσταται υπερήμερος για τις πληρωμές προς τα φαρμακεία μετά την πάροδο 60 ημερών από την υποβολή προς αυτόν των σχετικών λογαριασμών», επισημαίνει ο υπουργός, κάνοντας λόγο για προνομιακή αντιμετώπιση εξόφλησης των φαρμακείων, λόγω του ευαίσθητου κοινωνικού χαρακτήρα της δαπάνης αυτής, όσον αφορά τους ασφαλισμένους.

Καταγγελίες για τις προμήθειες υλικών

Παράλληλα, ο κ. Λυκουρέντζος κατήγγειλε και εναρμονισμένες πρακτικές εταιρειών που προμηθεύουν υλικά Υγείας λέγοντας ότι σε διαγωνισμό φίλτρων τεχνητού νεφρού, 15 εταιρείες έδωσαν την ίδια τιμή των 35 ευρώ για ένα φίλτρο και των 30 για το άλλο, ενώ στην Κύπρο για τα ίδια υλικά το κόστος για το πρώτο φίλτρο είναι 27 ευρώ και για το δεύτερο μόλις 10.

Ενώ σε υψηλούς τόνους ανέφερε οτι η οικογένεια του και το όνομα Λυκουρέντζος, δεν ταυτίζεται με συμφέροντα, και ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι στην παρούσα περίοδο, δεν θα αγωνιστεί για να μειώσει τις δαπάνες.

Με απεργία απαντούν οι φαρμακοποιοί Αττικής και Πειραιά

Η απάντηση στα όσα υποστήριξε και προωθεί ο υπουργός Υγείας από την πλευρά των φαρμακοποιών είναι η συνηθισμένη: 24ωρη προειδοποιητική απεργία.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη τα φαρμακεία Αττικής και Πειραιά θα παραμείνουν κλειστά αντιδρώντας στην καθυστέρηση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των φαρμακοποιών:

«Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά με ομόφωνη απόφαση των Διοικητικών τους Συμβουλίων , ανακοινώνουν ότι τα φαρμακεία της Αττικής και του Πειραιά θα είναι αύριο Τρίτη 11-12-2012 κλειστά, διότι οι φαρμακοποιοί κατέρχονται σε προειδοποιητική 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στις πρωτοφανείς δηλώσεις του Υπουργού Υγείας.

Οι ανακοινώσεις του Υπουργού κ.Λυκουρέντζου, δεν αναφέρουν τίποτα για τις καθυστερήσεις των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία που συνεχίζονται με αυξανόμενο ρυθμό. Δεν αναφέρουν τίποτα για το χρονοδιάγραμμα που ο ίδιος υπέγραψε , αλλά δεν έχει ακόμη υλοποιήσει μη σεβόμενος τις δημόσιες δεσμεύσεις του, ως εκπρόσωπος της πολιτείας.

Αντιθέτως, κάνοντας το «μαύρο-άσπρο» απειλεί τους φαρμακοποιούς με πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου μας, χωρίς να λέει ότι αυτή είναι η βούληση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που θέλουν να αλώσουν την φαρμακευτική αγορά, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων.

Είναι λαλίστατος για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με τα φαρμακεία, λές και αυτό φταίει για την κατάντια που έχουν οδηγήσει την φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων.

Οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν πρόκειται να μας πτοήσουν.

Ο αγώνας μας είναι αγώνας για την οικονομική επιβίωση των φαρμακείων μας. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αγώνα ολόκληρου του Ελληνικού Λαού να αντισταθεί και να αποκρούσει τα μνημονιακά μέτρα που οδηγούν σε ανθρωπιστική κρίση την Χώρα».

Περαιτέρω κινήσεις εξετάζει ο ΠΦΣ

Από την πλευρά του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου θα συνεδριάσει εκτάκτως την Τετάρτη, προκειμένου να λάβει αποφάσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.

«Φαίνεται ότι ο υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος δεν επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης και την επίλυση του προβλήματος», αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, και προσθέτει ότι «αιτία της αναταραχής που υπάρχει είναι η διαρκής ασυνέπεια του ιδίου και του ΕΟΠΥΥ. Παραβιάζουν τους νόμους, παραβιάζουν τις δεσμεύσεις τους, τις συμφωνίες τους και προσπαθούν με αυταρχισμό να επιβάλλουν το δίκαιο του ισχυρού».

Παράλληλα, απευθύνεται στους ασφαλισμένους λέγοντας: «Η όποια ταλαιπωρία σου δεν οφείλεται σε εμάς. Είμαστε απλήρωτοι από τον ΕΟΠΥΥ για παλαιές οφειλές του 2011 αλλά και των τελευταίων μηνών του 2012» και συμπληρώνει πως «το ήδη υπερχρεωμένο φαρμακείο -θύμα της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης- στραγγαλίζεται καθημερινά, οι αντοχές του εξαντλήθηκαν. Αδυνατεί πλέον να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, ώστε να προμηθευτεί τα φάρμακα που έχεις ανάγκη».

Επίσχεση παροχής υπηρεσιών από γιατρούς

Εκτός από τους φαρμακοποιούς στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι γιατροί. Ειδικότερα, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί αποφάσισαν επίσχεση παροχής υπηρεσιών από τις 17 Δεκεμβρίου, ζητώντας την αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Όπως αναφέρει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, μόνο για το 2012 ο Οργανισμός χρωστά σε ιατρούς και εργαστήρια πάνω από 300 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αποφάσισε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 19 Δεκεμβρίου και πανιατρική-πανυγειονομική απεργία στις 17 Ιανουαρίου, σημειώνοντας ότι «τα άγρια φορολογικά μέτρα που ετοιμάζονται ενάντια στους ελεύθερους επαγγελματίες εξαφανίζουν το εισόδημα του μικρού και μεσαίου ιατρείου και βάζουν ταφόπλακα στη λειτουργία του».

Στην απεργία της Τετάρτης θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ