2012-12-08 00:31:03
Φωτογραφία για Ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω ξυλόσομπων και τζακιών στη Λάρισα!
Πρωτοφανή υπέρβαση στα αιωρούμενα σωματίδια κατέγραψε ο σταθμός της περιφερειακής ενότητας Λάρισας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του onlarissa.gr στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχη Ρένας Καραλαριώτου έφθασαν μετρήσεις που ξεπερνούν την οριακή τιμή των 50 μικρογραμμαρίων για τουλάχιστον πέντε ημέρες στα τέλη του Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου.

Τα στοιχεία είναι εξόχως ανησυχητικά για δύο λόγους: αφενός γιατί η πόλη της Λάρισας δεν έχει παράδοση σε τέτοιου είδους ατμοσφαιρική ρύπανση και αφετέρου γιατί οι υπερβάσεις έγιναν σε χρονικό διάστημα που οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν «ακραίες» αφού είχαμε ακόμη υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Εκ των πραγμάτων η στροφή των πολιτών στα τζάκια και τις ξυλόσομπες για τη θέρμανσή τους, δημιουργεί έναν άλλο μεγάλο και… επικίνδυνο πονοκέφαλο για την περιοχή.

Τι είναι τα αιωρούμενα σωματίδια; 

Πρόκειται για «κοκτέιλ» ατμοσφαιρικών ρύπων με επικίνδυνα για τη υγεία συστατικά, δηλαδή βαρέα μέταλλα (μόλυβδος, κάδμιο, αρσενικό, νικέλιο), πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, διοξίνες, οργανοχλωριωμένα εντομοκτόνα. Προέρχονται από:


• Καυσαέρια αυτοκινήτων.

• Τη βιομηχανία (π.χ. εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου, σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, χυτήρια).

• Σκόνη από το έδαφος και στάχτη.

• Αγροτικές δραστηριότητες.

• Οικοδομικές κατασκευές.

Μικρά στο μάτι… 

Όσο πιο μικρή διάμετρο έχουν τα αιωρούμενα σωματίδια τόσο πιο επιβλαβή αποδεικνύονται για την υγεία, γιατί «τρυπώνουν» ευκολότερα στον οργανισμό μέσω της αναπνοής. Η διεθνής ορολογία για τα αιωρούμενα σωματίδια της ατμόσφαιρας είναι PM (Particulate Matter) και κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το μέγεθός τους: PM10 Η διάμετρός τους είναι μικρότερη των 10 μm (εκατομμυριοστά του μέτρου). PM2,5 H διάμετρός τους είναι μικρότερη των 2,5 μm.
onlarissa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ