2012-12-06 19:22:29
Φωτογραφία για ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Στη σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση θα τεθεί σήμερα το απόγευμα προς συζήτηση το φορολογικό νομοσχέδιο με επίκεντρο τις αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και τα επιδόματα για τα παιδιά.

Στόχος είναι οι τροποποιήσεις στην κλίμακα φορολογίας να μην επιβαρύνουν μικρά και μεσαία εισοδήματα ενώ οι αλλαγές στα επιδόματα για τα παιδιά να είναι ευνοϊκότερες για μεγάλο αριθμό φορολογούμενων και ιδιαίτερα για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους όπως άλλωστε προβλέπουν και οι κατευθύνσεις που δόθηκαν από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προς το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται ήδη μια σειρά από εναλλακτικά σενάρια που θα μπορούσαν, να καλύψουν τις όποιες απώλειες εσόδων για το δημόσιο από τις ευνοϊκότερες αλλαγές που εξετάζονται στην κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και για τους φορολογούμενους με παιδιά
. Μεταξύ των σεναρίων αυτών είναι η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή η αύξηση του συντελεστή του φόρου ακίνητης περιουσίας για τους φορολογούμενους με ακίνητα μεγάλης αξίας που θεωρούνται και οι επικρατέστερες σε σχέση με την αύξηση της φορολογίας των τόκων των καταθέσεων η οποία, αν και έχει πέσει στο τραπέζι, δεν φαίνεται να προκρίνεται. Σημειώνεται ότι σήμερα το τέλος επιτηδεύματος επιβάλλεται τους ελεύθερους επαγγελματίες και ανέρχεται σε 500 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις της κυβέρνησης πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί έως και την ερχόμενη Τρίτη οπότε το φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλη με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών.

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από την 13η αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων των φετινών φορολογικών δηλώσεων, προέκυψε από την εκκαθάριση 5.593. 450 δηλώσεων, συνολικός φόρος 6, 8 δις ευρώ , εκ των οποίων τα 5,1 δις ευρώ αφορούν τον φόρο εισοδήματος, τα 1,367 δις ευρώ την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και 293 εκατ ευρώ το τέλος επιτηδεύματος. Πρόκειται για το σύνολο σχεδόν των φορολογικών δηλώσεων αφού απομένουν λίγες ακόμη για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση.

Ακόμη ένα πρόβλημα που καλούνται να επιλύσουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι αυτό του τρόπου πληρωμής του ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας ύστερα από την δικαστική απόφαση που ανατρέπει την μέχρι τώρα είσπραξή του από τη ΔΕΗ. Ένα από τα σενάρια που εξετάζουν στο υπουργείο είναι η αποστολή των ειδοποιητηρίων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και η καταβολή του στις εφορίες. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα αφενός για τους φορολογούμενους αφετέρου για να μην προκληθούν προβλήματα στη ροή των προγραμματισμένων εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

 Όλες οι αλλάγες στο φορολογικό

Απλούστερο, δικαιότερο και με αναπτυξιακή κατεύθυνση είναι το νέο φορολογικό σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση, καθώς μειώνονται οι φορολογικές κλίμακες και επεκτείνεται το αφορολόγητο, εντάσσει στη φορολογητέα μάζα όσους έως σήμερα δεν φορολογούνταν (αγρότες και επαγγελματίες) και ευνοεί την επιχειρηματικότητα, μέσω της μείωσης των συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

Με το νέο σύστημα, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο κατά 92 εκατ. ευρώ, 869.000 οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα, θα φορολογηθεί από το 2014 (οικονομική δήλωση 2015) το αγροτικό εισόδημα που φοροδιαφεύγει, όχι ως εισόδημα του Έλληνα αγρότη, αλλά ως «μαύρο» εισόδημα των μεσαζόντων. Η εξέλιξη αυτή, όπως επισημαίνεται από την κυβέρνηση, θα μειώσει επιτέλους την τιμή των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι.

Τέλος, ευνοούνται, μέσω σημαντικής μείωσης της φορολογίας, οι μικρομεσαίοι εισοδηματίες από ενοίκια, ενώ αυξάνουν ελαφρώς οι φορολογικές επιβαρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα.

Ειδικότερα:

Αυξάνεται το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους από 5.000 ευρώ σε 9.000 ευρώ. Και ειδικά για τους χαμηλόμισθους που θα παίρνουν ολόκληρη την απαλλαγή.

Όλοι οι φορολογούμενοι με εισόδημα έως 25.000 ευρώ θα έχουν σημαντικές ελαφρύνσεις. Μειώνονται οι συντελεστές σε 3 αντί των 8 σήμερα, με τον ανώτατο συντελεστή φορολόγησης να διαμορφώνεται στο 40% για τα εισοδήματα από 40.000 ευρώ και άνω.

Σήμερα, με 45% φορολογούνται όσοι δηλώνουν εισόδημα 100.000 ευρώ και άνω, ενώ με 40% φορολογούνται οι άνω των 60.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι για τα εισοδήματα του 2011, με βάση τους συντελεστές αυτούς η φορολόγηση αφορούσε 2.600 φορολογούμενους που δήλωσαν 140.000 ευρώ και άνω, ενώ 6.800 δήλωσαν πάνω από 100.000 ευρώ και 11.500 δήλωσαν πάνω από 40.000 ευρώ.

Τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται πλέον αυτοτελώς, με συντελεστή πολύ μικρότερο, διαμορφώνοντας σημαντικό όφελος για όσους συμπλήρωναν το εισόδημά τους από μισθωτή εργασία με ενοίκια (με το σημερινό καθεστώς τα έσοδα αυτά φορολογούνταν με συντελεστή 40%).

Πλέον, με το αυτοτελές σύστημα θα φορολογούνται με 10% τα εισοδήματα από ενοίκια, διαμορφώνοντας, για παράδειγμα, κέρδος για έναν μέσο μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ και 9.000 ευρώ από ενοίκια, 2.250 ευρώ (πριν στο συνολικό εισόδημα των 35.000, τα 9.000 των ενοικίων είχαν φόρο 3.150 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα έχει φόρο μόλις 900 ευρώ).

Φορολογούμενοι με παιδιά.

 Οι πολύτεκνοι (150.000 οικογένειες) λάμβαναν μέχρι σήμερα πολυτεκνικό επίδομα 528 ευρώ το έτος ανά παιδί, ενώ με το νέο καθεστώς θα λαμβάνουν 450 ευρώ ανά παιδί ως πολυτεκνικό επίδομα και επιπλέον 40 ή 50 ευρώ το μήνα, ανά παιδί, στο πλαίσιο της ενίσχυσης όλων των οικογενειών με παιδιά. Έτσι, μια οικογένεια με 3 παιδιά, και με φορολογητέο εισόδημα ως 33.000 ευρώ καθαρά (χωρίς ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις υπέρ τρίτων) θα παίρνει στο εξής συνολικά 2.910 ευρώ το έτος (1.350 από το πολυτεκνικό [450 επί 3 παιδιά] και 1.560 ευρώ από την ενίσχυση παιδιών [40 για το πρώτο, 40 για το δεύτερο και 50 ευρώ για το τρίτο] αντί των 1.584 σήμερα [528 ανά παιδί]).

Το επίδομα τέκνων που θεσπίζει η κυβέρνηση βοηθά 869.000 οικογένειες, οι οποίοι σήμερα δεν παίρνουν κανένα είδους βοήθημα.

Αύξηση της φορολόγησης των τόκων των καταθέσεων (από 10% σε 15%). Για κατάθεση 10.000 ευρώ με μέσο επιτόκιο 3%, ο τόκος διαμορφώνεται στα 300 ευρώ το έτος και ο φόρος από την φορολόγησή του στα 45 ευρώ το χρόνο, από 30 ευρώ σήμερα.

Αγρότες: Από το 2014 (εισοδήματα 2014, δήλωση το 2015) οι 1.000.000 που δηλώνουν και αγροτικά  εισοδήματα θα φορολογούνται πλέον με βιβλίο εσόδων - εξόδων (εξαιρέσεις θα υπάρξουν για τα μικρά αγροτικά εισοδήματα). Σήμερα, 1.000.000 φορολογούμενοι, δηλώνουν εισόδημα 9 δισ. ευρώ και πληρώνουν φόρο για αγροτικά εισοδήματα (1,1 δισ. από τα 9 δισ.) μόλις 115 εκατ. ευρώ, αφού φορολογούνται αποκλειστικά με βάση τα τεκμήρια. Από αυτούς, οι 715.000 έχουν κυρίως άλλα εισοδήματα (από μισθωτές εργασίες ή ελευθέρια επαγγέλματα) και κάποια αγροτικά εισοδήματα (δηλώνονται κατά μέσο όρο 260 ευρώ τον χρόνο!, που συνιστά, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή).

 Με το νέο σύστημα, οι αγρότες θα δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, αφού για παράδειγμα θα απαιτούν από τους εμπόρους να τους κόβουν τιμολόγιο με τις πραγματικές τιμές για τα προϊόντα που πωλούν, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές για τον τελικό καταναλωτή. Με αυτό τον τρόπο, επισημαίνεται, πατάσσεται επιτέλους το «μαύρο χρήμα» από το κύκλωμα των μεσαζόντων.

Αυξάνεται το τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, από τα 500 ευρώ τον χρόνο στα 650 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις αυξάνεται από τα 500 στα 1.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά, που θα επιφέρει η αύξηση της εισφοράς σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις (συνολικά 235 εκατ. ευρώ) θα διοχετευθούν στην ενίσχυση των πολυτέκνων (από 3 παιδιά και άνω) με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων μειώνεται στο 32,8% από το 40% σήμερα.

Αντιδράσεις των κομμάτων:  

"Επίθεση" εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς την κυβέρνηση με αφορμή το σχεδιαζόμενο φορολογικό σύστημα, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι αυτό «εντάσσεται στη συνολική μνημονιακή πολιτική εξόντωσης των ασθενέστερων και των μεσαίων στρωμάτων και βίαιης αναδιανομής του πλούτου».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «καλούνται για μια ακόμη φορά να πληρώσουν εκείνοι που δεν έχουν, ενώ μένουν στο απυρόβλητο οι έχοντες και κατέχοντες», πως «καταστρέφουν κάθε αναπτυξιακή δυνατότητα της οικονομίας, στοχοποιώντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, πολλαπλασιάζοντας έτσι τα λουκέτα και τις απολύσεις» και ότι «καταδικάζουν στη φτώχεια και στην ανέχεια πλατιά στρώματα της κοινωνίας, την ίδια στιγμή που δεν έχουν καμία πολιτική βούληση να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και να φορολογήσουν τον πλούτο».

«Στο ίδιο έργο θεατές οι Έλληνες πολίτες παρακολουθούν τους κυβερνητικούς εταίρους, δήθεν να διαφωνούν για το φορομπηχτικό νομοσχέδιο που εξολοθρεύει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους με μπλοκάκι και τους οικογενειάρχες, βάζει ταφόπλακα στην αγορά και οδηγεί στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους ενώ με εισπρακτικά μέτρα στα μικρά και μεσαία εισοδήματα αφήνουν τη φοροδιαφυγή να οργιάζει. Ήλθε η ώρα το έργο ο καλός, ο κακός και ο άσχημος να τελειώνει», αναφέρει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος του τομέα Κοινοβουλευτικής ευθύνης Οικονομικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς.

«Άμεση άρση των άδικων φορολογικών βαρών από τα λαϊκά στρώματα που αιμορραγούν. Να χτυπηθεί η πλουτοκρατία και οι διεφθαρμένοι πολιτικοί που θησαυρίζουν εις βάρος των Ελλήνων. Οι μεγαλοκαρχαρίες που οφείλουν εκατομμύρια στο δημόσιο να πηγαίνουν στη φυλακή και όχι να συλλαμβάνονται εικονικά για λόγους εντυπωσιασμού», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή.

Δύο βασικούς άξονες συσπείρωσης και πάλης για το φορολογικό προτείνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στους μισθωτούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ανέργους, μεγάλο τμήμα των επαγγελματιών εμπόρων, επιστήμονες, μικρούς επιχειρηματίες και αγρότες με τον πρώτο άξονα να περιλαμβάνει:

-Πραγματική και δραστική φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζών και των μεγαλεμπόρων με συντελεστή 45% στα διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη-Κατάργηση των αφορολόγητων αποθεματικών και των λεγόμενων αναπτυξιακών φοροελαφρύνσεων

-Κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τους εφοπλιστές.

- Φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Ο δεύτερος άξονας που προτείνει το ΚΚΕ περιλαμβάνει:

- Κατάργηση όλων των άμεσων φόρων «που πνίγουν και εξοντώνουν τα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους»

- Λήψη μέτρων προστασίας των εργατικών λαϊκών οικογενειών

- 'Αμεση κατάργηση των χαρατσιών, των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα

- Λήψη μέτρων προστασίας για τους ανέργους, νέους μισθωτούς, εμπόρους και βιοτέχνες και ανακούφιση από τα «ληστρικά δάνεια των τραπεζών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ