2012-12-05 21:07:02
Φωτογραφία για Λιλλήκας: Παραποίηση στοιχείων για έσοδα από φυσικό αέριο
Τα επιτελεία Αναστασιάδη – Μαλά, επιχειρούν μέσα από εκβιασμούς, την παραποίηση της αλήθειας και των στοιχείων να εξαναγκάσουν τους πολίτες σε μια παθητική αποδοχή του μνημονίου, ανέφερε ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας απαντώντας στις επικρίσεις των δύο επιτελείων όσον αφορά την πρότασή του για άντληση εσόδων από το φυσικό αέριο.

Πρόσθεσε ότι μόνη τους έγνοια είναι η επιβολή του Μνημονίου και όχι η προοπτική εξόδου από «αυτή την τραγική κατάσταση στην οποία μας έχουν οδηγήσει». Πρόσθεσε ότι σε τόσο κρίσιμες ώρες θα ανέμενε οι ανθυποψήφιοί του να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα και σοβαρότητα και αντί να παραποιούν την αλήθεια και τα δεδομένα προκειμένου να ξεγελάσουν τους Κύπριους πολίτες, να δείξουν συλλογικότητα και διάθεση για συνεργασία για το πώς θα ξεπεραστούν αυτές οι κρίσιμες ώρες.

Είπε ότι πέραν και πάνω από τις όποιες εκλογές είναι το συμφέρον του τόπου και κάλεσε τους ανθυποψήφιούς του να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για το πώς θα βελτιωθούν οι όροι ενός μνημονίου το οποίο το ΔΝΤ θεωρεί και κρίνει ότι θα οδηγήσει την Κύπρο σε ένα μη βιώσιμο χρέους και σε ένα δεύτερο μνημόνιο.


«Εμείς δηλώνουμε ότι αν καταθέσουν προτάσεις για ανάπτυξη που βγάζουν την Κύπρο σε σύντομο χρόνο από την κρίση είμαστε έτοιμη να τις μελετήσουμε και να τις υιοθετήσουμε. Δεν μας ενδιαφέρει η πατρότητα, μας ενδιαφέρει το συμφέρον του τόπου», ανέφερε προσθέτοντας ότι την ώρα που ανεξάρτητοι οικονομολόγοι κρίνουν την πρότασή του για το φυσικό αέριο ως αξιόλογη, αναμένει από την Κυβέρνηση να εξετάσει και αυτή την πρόταση και οποιαδήποτε πρόταση θα μπορούσε να δώσει διέξοδο.

Ζήτησε να κληθούν πριν από την υπογραφή του μνημονίου, ξένοι εμπειρογνώμονες που έχουν εμπειρία στον τομέα του φυσικού αερίου και της διεθνούς αγοράς, να αξιολογήσουν την πρόταση αυτή και να δώσουν εκτιμήσεις, ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία και να κριθεί τί θα αποφέρει η συγκεκριμένη πρόταση σε σύγκριση με τα δισεκατομμύρια που θα πληρωθούν ως τόκοι στην Τρόικα και το κοινωνικό κόστος που θα έχει η εφαρμογή του μνημονίου.

Χαρακτηρίζοντας ως «παραμύθια» επικρίσεις των ανθυποψηφίων του για τη βιωσιμότητα της πρότασή του, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι οι πιο πρόσφατες από αυτές αποσκοπούν στην εκμηδένιση της αξίας όχι μόνο του οικοπέδου της Κύπρου αλλά και του οικοπέδου Λεβιάθαν. Πρόσθεσε ότι με βάση τις εκτιμήσεις των επιτελείων Μαλά - Αναστασιάδη η αξία του οικοπέδου Λεβιάθαν είναι περίπου 6,5 δις ευρώ. Διαβεβαίωσε ότι το κόστος εξόρυξης και υποδομής του Λεβιάθαν θα είναι μεγαλύτερο από τα 6,5 δις. ευρώ.

Αναφερόμενος στη προπώληση και τη συμφωνία μεταξύ Noble για το οικόπεδο Λεβιάθαν και μιας άλλης εταιρείας, είπε ότι οι συνυποψήφιοί του δεν μπήκαν καν στον κόπο να αναζητήσουν να δουν την συμφωνία και τους όρους που περιλαμβάνει και να διερωτηθούν τι σημαίνει η αγορά ενός μεριδίου όχι από το οικόπεδο του Λεβιάθαν, αλλά ενός μεριδίου από τα δικαιώματα της Noble στο Λεβιάθαν και απλά στηρίχτηκαν στην είδηση ενός πρακτορείου. Πρόσθεσε ότι δεν πήρε πολύ χρόνο για να υπάρξει στους Financial Times μια εκτίμηση ότι η Κυβέρνηση του Ισραήλ αναμένει να έχει πέραν από 130 δις. έσοδα, χωρίς να περιλαμβάνονται τα έσοδα που θα έχουν οι εταιρείες που συμμετέχουν στο Λεβιάθαν.

Παρέπεμψε παράλληλα στη συμφωνία της ίδιας της Noble στο Λεβιάθαν όπου διαπιστώθηκαν, όπως είπε, όροι που δεν μπορούν οι ίδιοι να ερμηνεύσουν. Αυτό είπε, που πώλησε η Noble είναι ένα μερίδιο κάτω από το 10% των "working interest". Είπε επίσης ότι θα πρέπει να εξεταστεί αν η Noble πώλησε την άδειά της ή μέρος από τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν.

Είπε επίσης ότι στο παρελθόν το επιτελείο Αναστασιάδη είχε επικρίνει την πρότασή του για αξιοποίηση των εσόδων από το φυσικό αέριο σήμερα με την έκδοση εταιρικών ομολόγων από την κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων, αναφέροντας ότι το επιτόκιο στα εταιρικά ομόλογα θα είναι πολύ ακριβό και ασύμφορο δηλαδή 16,5%. Η απάντηση είπε, ήρθε από την εφημερίδα Wall Street, η οποία αποδείκνυε ότι τα εταιρικά ομόλογα σε όλη την ΕΕ έχουν χαμηλότερα επιτόκια από τα κρατικά ομόλογα.

Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, είπε, και την διαπίστωση από το ΔΝΤ ότι το χρέος θα είναι μη βιώσιμο, είπε ότι το επιτελείο του αναζήτησε λύσεις που μπορούν να δώσουν ελπίδα και διέξοδο από την κρίση και θα μπορούσαν επιτρέψουν είτε διαπραγμάτευση καλύτερων όρων για το μνημόνιο, είτε περιορισμό της κοινωνικής δυστυχίας, ή να μην χρειαστεί καν η Κύπρος την Τρόικα, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις για να καταστεί το κράτος παραγωγικό και αποτελεσματικό.

Ερωτηθείς κατά πόσο η πρότασή του για το φυσικό αέριο έχει συγκεκριμένα ως στόχο την ανάπτυξη, τη βελτίωση του μνημονίου, ή την κατάργηση του μνημονίου, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι από το καλοκαίρι είχαν προτείνει τα έσοδα που θα αντληθούν να διατεθούν για την ανάπτυξη, όχι με το να μπουν στην «μαύρη τρύπα» του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά να κατατεθούν στην τράπεζες ώστε να δεσμευτούν ότι θα δίνουν δάνεια με επιτόκια κάτω από 3%, ώστε να λυθούν τα δύο βασικά προβλήματα, δηλαδή η έλλειψη ρευστότητας και το κλείσιμο επιχειρήσεων. Η πρότασή μας είπε, είχε καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα και αυτό τον χαρακτήρα συνεχίζει να έχει.

Πρόσθεσε ότι αν το μνημόνιο και το δημόσιο χρέος θα είναι μη βιώσιμο, η Κύπρος θα οδηγηθεί σε δεύτερο μνημόνιο και δάνειο και τότε η διασύνδεση που υπάρχει στο μνημόνιο για αξιοποίηση «μέρους των εσόδων» του φυσικού αερίου για αποπληρωμή των δανείων, θα γίνει «όλον» και στο τέλος η Κύπρος θα μπει σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και τα έσοδα του φυσικού αερίου αντί να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία, θα καταλήξουν στην αποπληρωμή του δανείου για 30-40 χρόνια.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα πρέπει να αναμένεται η επιβεβαιωτική γεώτρηση για μια καλύτερη εκτίμηση των εσόδων, είπε ότι υπάρχουν φόρμουλες για αυτά και ότι η Noble έχει ευθύνες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και η νομοθεσία στην Αμερική είναι αυστηρότατη σχετικά με τις εκτιμήσεις τους μπορεί να παραποιήσουν την αλήθεια και να οδηγήσουν τους επενδυτές σε λανθασμένα συμπεράσματα. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η εκτίμηση της Noble που ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο, δηλαδή τα 7 τρις. κυβ. πόδια είναι η ελάχιστη.

«Υπάρχει φόρμουλα στην οποία θα μπορούσαμε να καταλήξουμε και με τη δεύτερη γεώτρηση να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους ανάλογα με τις νέες ποσότητες που θα επιβεβαιωθούν», είπε.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ