2012-12-05 21:05:05
Φωτογραφία για Το νορβηγικό μοντέλο για το Φυσικό Αέριο
Στην Κύπρο με πρόσκληση του Πανεπιστημίου Κύπρου βρίσκεται ο Μαρτιν Σκάνκε, ιδρυτής του ομώνυμου οίκου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και πρώην επικεφαλής του τμήματος διαχείριση περιουσιακών στοιχείων του Υπουργείου οικονομικών της Νορβηγίας. Θα είναι ο κύριος ομιλητής σε διάλεξη  του Πανεπιστημίουμε τίτλο "Διαχείριση Πετρελαϊκού πλούτου Μαθήματα και Εμπειρίες", μεταφέροντας τις εμπειρίες του γύρω από το Νορβηγικό Μοντέλο διαχείρισης φυσικού αερίου.

Ο κ. Σκάνκε παραχώρησε συνέντευξη στον δημοσιογράφο του Σίγμα, Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου. 

Πολλά έχουν λεχθεί για το περιβόητο Νορβηγικό μοντέλο το οποίος αποτελεί παράδειγμα. Ο Μάρτιν Σκάνκε μας διαμήνυσε πως αν δεν γίνουν προσεκτικοί χειρισμοί σε όλα τα επίπεδα τότε το ζήτημα του φυσικού αερίου μπορεί να μετατραπεί από ευλογία σε κατάρα. Συμβουλεύει την Κύπρο να δει προσεκτικά τα λάθη που έκαναν άλλες χώρες και έφερε ως παράδειγμα την ίδια τη Νορβηγία η οποία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση μόλις τα τελευταία 10 χρόνια. Προηγουμένως, οι φυσικοί της πόροι σε συνδυασμό με τις διεθνείς συνθήκες την είχαν βυθίσει τις δεκαετίες 70-80 στην ανεργία καθώς είχαν στηρίξει την οικονομία τους μόνο στα έσοδα από το


φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Πάμε να δούμε ένα απόσπασμα. 

Μεταξύ άλλων, εισηγείται: 

Α. Ένα σύστημα διαχείρισης των πόρων.

Β. Μακροπρόθεσμη στρατηγική δημοσιονομικής πολιτικής 

Γ. Μια καλή διαδικασία του προϋπολογισμού με ενσωμάτωση των εσόδων από το πετρέλαιο

Δ. Ανάμειξη ολόκληρης της κοινωνίας στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου. 

Ε. Διαφάνεια υπευθυνότητα και συνεχής λογοδοσία.

ΣΤ. Επαγγελματισμός των υπευθύνων. 

Ζ. Τα έσοδα να κατανέμονται μεταξύ άλλων σε αποταμίευση για τις μελλοντικές γενεές. 

Ο Μάρτιν Σκάνκε τόνισε εμφαντικά την ανάγκη μακροπρόθεσμων στρατηγικών. Όπως τονίζει, τα έσοδα από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο είναι μεν πολλά αλλά για μικρή περίοδο, διότι προφανώς δεν μιλάμε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

http://sigmalive.com/news/local/19865 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ