2012-12-05 16:05:20
Φωτογραφία για Ο Ντέκλαν Χιλ αποκαλύπτει: Ακόμη στήνονται ματς στην Ελλάδα!
Ο διάσημος Καναδός ερευνητής των στημένων αγώνων Ντέκλαν Χιλ απαντά στις ερωτήσεις του Βασίλη Σαμπράκου για την ύπαρξη εγκληματικών οργανώσεων που στήνουν ελληνικά ποδοσφαιρικά παιχνίδια.

 Είναι ο πιο γνωστός expert στα στημένα αθλητικά παιχνίδια παγκοσμίως. Το βιβλίο του Καναδού ερευνητή δημοσιογράφου Ντέκλαν Χιλ “The Fix: Organized Crime and Soccer’ έχει γίνει best seller σε 15 διαφορετικές γλώσσες. Αυτό το βιβλίο αποτέλεσε το εγχειρίδιο της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου στην έρευνά της για τα στημένα παιχνίδια. Το πόρισμα της Παπανδρέου για τα στημένα είναι γεμάτο αναφορές σε αυτό το βιβλίο.

Ο Ντέκλαν Χιλ ήρθε στην Ελλάδα, πήγε στο γραφείο του ανακριτή για κατάθεση, μίλησε με την εισαγγελέα, συνάντησε τον τότε πρόεδρο της ΕΠΟ, ερεύνησε την υπόθεση. Και σήμερα, περίπου 18 μήνες μετά την αρχή του σκανδάλου που σκάει σαν φούσκα αυτή την εποχή, ο Καναδός ακαδημαϊκός και δημοσιογράφος, σύμβουλος σε ζητήματα διαφθοράς των μεγαλύτερων διεθνών αθλητικών οργανισμών, μοιράζεται με τους αναγνώστες του Gazzetta τις εντυπώσεις και τις σκέψεις που του δημιούργησε η ελληνική εμπειρία της έρευνας για τα στημένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια.


Ποια είναι η εντύπωσή σας σχετικά με τον τρόπο που επέλεξαν οι ελληνικές Αρχές να επιχειρήσουν να λύσουν το πρόβλημα των στημένων αγώνων;

Νομίζω ότι όπως τα περισσότερα στην Ελλάδα, αυτό είναι ένα περίπλοκο κομμάτι θεάτρου σκιών. Η αρχική έρευνα της Πόπης Παπανδρέου έδειξε θάρρος και επινοητικότητα. Μετά η όλη διαδικασία άρχισε να καθυστερεί, να επιβραδύνει και να αποσύρεται. Δεν είμαι σίγουρος για το “γιατί”. Πιθανόν να αρκεί να έχεις έναν Ελληνα μπροστά σου και να του βάλεις την ερώτηση να σου εξηγήσει για ποιο λόγο δεν αποδίδεται πιο γρήγορα η δικαιοσύνη στην Ελλάδα, όλοι φαίνεται να ξέρουν την απάντηση.

Αν συγκρίνετε την ελληνική κατάσταση του ποδοσφαίρου με όλες τις άλλες περιπτώσεις ποδοσφαίρου που έχετε αντιμετωπίσει στον κόσμο, ποιο είναι το συμπέρασμα;

Η ελληνική κατάσταση του ποδοσφαίρου είναι κακή, αλλά αν συγκριθεί με την Ασία ή την Τουρκία, είναι καλύτερη, διότι στην Ελλάδα είναι ακόμη δυνατόν να σωθεί το άθλημα. Το στήσιμο στο τουρκικό πρωτάθλημα και η συνενοχή των αρχών με την διαφθορά είναι σε τόσο υψηλό επίπεδο, που αυτό το πρωτάθλημα έχει φτάσει να απογυμνωθεί από κάθε ίχνος αξιοπιστίας. Κι αυτό συμβαίνει στα περισσότερα πρωταθλήματα της Ασίας. Στην Ελλάδα υπάρχει ελπίδα. Αν κάποιος κινηθεί γρήγορα σκέφτομαι ότι ακόμη είναι δυνατόν να σώσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ομως πρέπει να κινηθούν πολύ γρήγορα, διότι διαφορετικά θα χάσουμε το ποδόσφαιρο για μια ολόκληρη γενιά!

Ο προηγούμενος πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος δήλωσε ότι του είπατε πως η ελληνική εμπειρία που είχατε είναι η χειρότερη που βρήκατε μέχρι σήμερα στον δρόμο των ερευνών σας. Είναι αλήθεια;

Θυμάμαι ότι στη συνάντησή μας του είπα ότι είναι ένας καλός άνθρωπος σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση. Εχω ακόμη την ίδια γνώμη γι' αυτόν.

Θεωρείτε ότι υπάρχουν ακόμη στημένα παιχνίδια στο ελληνικό πρωτάθλημα;

Ναι.

Η UEFA όμως δεν στέλνει πλέον φακέλους με παιχνίδια στην ΕΠΟ Το τμήμα έρευνας της UEFA είναι σε αταξία. Εχουν χάσει δύο διευθυντές στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών. Εχει παραλύσει αυτό το τμήμα. Και θεωρώ ότι έχει απόλυτη ανάγκη να βρει ξανά τον δρόμο, την κατεύθυνσή του αυτό το τμήμα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς σας στην Ελλάδα συναντήσατε ιδιαιτερότητες στο στήσιμο των αγώνων; Η ελληνική μέθοδος στο στήσιμο είναι ίδια με τις άλλες;

Δεν συνάντησα τίποτα ιδιαίτερο. Η μέθοδος είναι ίδια σε όλο τον κόσμο. Υπήρχαν δύο σαφείς τύποι στησίματος μέχρι τώρα. Ο ένας, όταν οι ομάδες έστηναν ματς για να βοηθήσουν η μία την άλλη στους βαθμούς για να μείνουν στην κατηγορία ή να ανέβουν. Ο άλλος ήταν το στήσιμο για τον τζόγο. Τώρα αυτοί οι δύο τύποι γίνονται ένας, διότι οι παράγοντες βλέπουν την ευκαιρία να βγάζουν λεφτά από την αγορά του στοιχήματος.

Στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αρχίζουμε να βλέπουμε ένα σύστημα διαφθοράς όπου οι άρχοντες των ομάδων προγραμματίζουν προτού αρχίσει η σεζόν να νικήσουν οι ομάδες σε κάποια ματς και να χάσουν σε κάποια άλλα. Αυτή την εποχή αυτοί οι παράγοντες βγάζουν περισσότερα λεφτά από τα ματς που χάνει η ομάδα τους παρά από τα ματς που αυτή νικά.

Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν εγκληματικές οργανώσεις ή επιχειρήσεις στημένων αγώνων;

Ναι.

Στην υπόθεση της Ελλάδας, ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, η βασική αιτία ύπαρξης των στημένων αγώνων;

Οι χαμηλές αποδοχές των ποδοσφαιριστών. Αυτό θα έπρεπε να είναι η απόλυτη προτεραιότητα για να καθαρίσει το ποδόσφαιρο. Κάθε ομάδα που θέλει να παίξει επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα θα πρέπει να βάζει το ποσό της εξόφλησης των ποδοσφαιριστών για ένα έτος σε έναν εγγυημένο τραπεζικό λογαριασμό προτού αρχίσει η σεζόν. Και στη συνέχεια πρέπει να υπάρχουν αυτόματες αναλήψεις κάθε δύο εβδομάδες από αυτόν τον λογαριασμό. Πληρώστε τους μισθούς των ποδοσφαιριστών και το 90% της διαφθοράς σταματά αμέσως! Απλή λογική!

Μπορείτε να εκτιμήσετε το σημερινό ποσοστό διαφθοράς του ελληνικού ποδοσφαίρου;

Δεν μπορώ να κάνω τέτοιου είδους εκτιμήσεις και εικασίες.

www.gazzetta.gr

                                                                                                                                          
Eglimatikotita
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ