2012-12-05 16:01:03
Φωτογραφία για Τι σημαίνει πρακτικά η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών,που κρίνει παράνομο το τέλος ακινήτου μέσω του λογαριασμού της Δ.Ε.Η.
Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών

Ομοσπονδίες και ενώσεις καταναλωτών είχαν καταθέσει συλλογική αγωγή κατά του μέτρου της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομη την είσπραξή του τέλους ακινήτου μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η απόφαση που εξέδωσε το Πρωτοδικείο είναι προσωρινά εκτελεστή.Αυτό, σημαίνει ότι η ΔΕΗ πρέπει να σταματήσει να εισπράττει το τέλος ακινήτου(ακόμη και αν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης),μέχρι να κριθεί εκ νέου το θέμα από τη δικαιοσύνη.Δεν χρειάζεται να περιμένουμε την τελεσιδικία της.

Οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να προσέρχεται σε υποκατάστημα της Δ.Ε.Η. και να καταβάλει μόνο το χρημματικό ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρέυματος.Η Δ.Ε.Η θα αποστέλει στην εφορία(για να καταγραφεί),ότι εκκρεμεί η είσπραξη της αξίας του τέλους ακινήτων από την εφορία.Εφόσον συνεχίζεται η είσπραξη του τέλους ακινήτων (από την Δ.Ε.Η.), ο καταναλωτής μπορεί να ζητήσει αποζημίωση, αφού η ΔΕΗ πλέον δρα παράνομα. Η απόφαση αυτή απαγορεύει την είσπραξη ενός αντισυνταγματικού φόρου.


Σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών,η ΔΕΗ δεν έχει δικαίωμα να αναγράφει στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος την αξία του τέλους ακινήτων.

Για να προβεί η ΔΕΗ σε διακοπή του ρεύματος, θα πρέπει να υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές που έχουν να κάνουν με το αντίτιμο του ρεύματος και όχι με το τέλος ακινήτου.

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης το τέλος δεν θεωρείται ανταποδοτικό και χαρακτηρίζεται φόρος που υπαγορεύθηκε από την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Το Πρωτοδικείο απειλεί τη ΔΕΗ με χρηματική ποινή 300 ευρώ για κάθε παράβαση της δικαστικής εντολής ανά καταναλωτή και λογαριασμό, αλλά και για κάθε μέρα που δεν συμμορφώνεται προς τις δικαστικές υποδείξεις. Ταυτόχρονα το Πρωτοδικείο αναγνωρίζει το δικαίωμα των καταναλωτών να αξιώσει ο καθένας μεμονωμένα αποζημίωση για την τυχόν συνεχιζόμενη βλαπτική συμπεριφορά της ΔΕΗ απέναντί τους.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου (1101/12) δέχεται ότι το τέλος ακινήτου και ο τρόπος υπολογισμού και είσπραξής του, παραβιάζουν τις διατάξεις του Συντάγματος.

Συμπέρασμα:Σύμφωνα με τα όσα ορίζει το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η ΔΕΗ οφείλει:

-Να μην διακόπτει την παροχή ρεύματος στους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το τέλος ακινήτου.

-Να δέχεται την πληρωμή λογαριασμών που αντιστοιχούν στην κατανάλωση του ρεύματος.

-Να μην ενσωματώνει και υπολογίζει στους λογαριασμούς το ειδικό τέλος ακινήτων.

-Να αποζημιώνει τον πολίτη,για όσο συνεχίζεται η είσπραξη του τέλους ακινήτου,μέσω των λογαριασμών της.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
5άστερα τα  νέα Seat Leon και Seat Toledo
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
5άστερα τα νέα Seat Leon και Seat Toledo
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ