2012-12-04 10:36:11
Φωτογραφία για Ενενήντα χρόνια από τη γέννηση του Τάσου Λειβαδίτη,
Ο Τάσος Λειβαδίτης (φωτ. Αρχείο ΕΡΤ).

Κουζέλη Λαμπρινή 

Ενενήντα χρόνια από τη γέννηση του Τάσου Λειβαδίτη

Εκδήλωση μνήμης την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», 

Έγραψε διηγήματα, άσκησε τη βιβλιοκριτική, κυρίως όμως υπηρέτησε την ποίηση. Ο Τάσος Λειβαδίτης (1922-1988), ενορατικός ποιητής και μαχητικός Αριστερός, συμπληρώνει, δίπλα στον Γιάννη Ρίτσο και στον Νικηφόρο Βρεττάκο, μια σπουδαία τριάδα μεταπολεμικών ποιητών με κοινή ιδεολογία και αγωνιστικά βιώματα και επίμονη θητεία στον ποιητικό λόγο. Τιμώντας τα ενενήντα χρόνια από τη γέννησή του, οι εκδόσεις Κέδρος προσκαλούν σε εκδήλωση μνήμης, στο καφέ του βιβλιοπωλείου «Ιανός» στην Αθήνα (Σταδίου 24), την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, στις 8.30 μ.μ.

Μάχη στην άκρη της νύχτας (1952), Αυτό το αστέρι είναι για όλους μας (1952), Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου (1953), Ο άνθρωπος με το ταμπούρλο (1956), Συμφωνία αρ. 1 (1957), Οι γυναίκες με τ' αλογίσια μάτια (1958), Καντάτα (1960) ήταν οι πρώτες του συλλογές, κι αργότερα ήρθαν, ανάμεσα σε άλλες, ο Νυχτερινός επισκέπτης (1972), το Βιολί για μονόχειρα (1976), το Εγχειρίδιο ευθανασίας (1979), το Ο τυφλός με τον λύχνο (1983), οι Βιολέτες για μια εποχή (1985), το Μικρό βιβλίο για μεγάλα όνειρα (1987).


Από τους μεταπολεμικούς ποιητές με διάρκεια, που διαβάστηκαν από τις κατοπινές γενιές, ο Λειβαδίτης, μελοποιημένος από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Λοΐζο, τον Γιώργο Τσαγκάρη και άλλους συνθέτες και ερμηνευμένος, μεταξύ άλλων, από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Γιώργο Νταλάρα, τη Νένα Βενετσάνου, τον Μανώλη Λιδάκη («Βρέχει στη φτωχογειτονιά», «Για να σε συναντήσω», «Κλάψε πικρό μου σύννεφο», «Έχω μια αγάπη»…), αποτελεί κομμάτι όχι μόνο της ποιητικής μας παράδοσης αλλά και της λαϊκής κουλτούρας μας.

Στην εκδήλωση, για τον ποιητή και το έργο του θα μιλήσουν: Κώστας Γεωργουσόπουλος, συγγραφέας, κριτικός, Γιάννης Δάλλας, ποιητής, δοκιμιογράφος, Απόστολος Μπενάτσης, επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργος Χουλιάρας, ποιητής, δοκιμιογράφος. Θα συντονίσει ο ποιητής Γιώργος Δουατζής ενώ οι νέοι ποιητές Κατερίνα Ζησάκη και Γιώργος Στεργιόπουλος θα πραγματοποιήσουν σύντομες παρεμβάσεις. Ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη θα απαγγείλει η ηθοποιός Ασπασία Κράλλη και μελοποιημένα ποιήματά του θα ερμηνεύσει η Ερωφίλη με την Ευαγγελία Μαυρίδου στο πιάνο. Την εκδήλωση θα ολοκληρώσει η προβολή του ντοκιμαντέρ της Λίλας Κουρκουλάκου «Τάσος Λειβαδίτης».

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ