2012-12-03 11:34:36
Φωτογραφία για Σκάνδαλα και σε... νεκροτομεία
Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη έρευνα του ΣΔΟΕ, που ξεκίνησε με παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη από το Νεκροτομείο Αθηνών, ωστόσο, έχει επεκταθεί και σε νεκροτομεία της περιφέρειας, καθώς έχουν φτάσει στη Δικαιοσύνη συγκεκριμένες καταγγελίες ακόμη και για ταριχεύσεις, που γίνονται παράνομα, με σκοπό το οικονομικό όφελος των εμπλεκομένων.

Μάλιστα σε μια περίπτωση, όπου διερευνώνται συγκεκριμένες καταγγελίες, που αφορούν την εμπλοκή Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας μεγάλης πόλης της περιφέρειας, έχει δοθεί παραγγελία από τον οικονομικό εισαγγελέα προς τον εισαγγελέα της περιοχής, όπου υπάγεται η φερόμενη ως «αμαρτωλή» Ιατροδικαστική Υπηρεσία, να ξανανοίξει η δικογραφία με τα καταγγελλόμενα, η οποία είχε αρχειοθετηθεί, καθώς βρίσκεται στο παρά πέντε της παραγραφής των αδικημάτων.

Από το Νεκροτομείο της Αθήνας ξεκίνησε η δικαστική έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς το ΣΔΟΕ έχει προχωρήσει στο άνοιγμα τραπεζικών λογαρισμών υπαλλήλων του συγκεκριμένου νεκροτομείου, αλλά και ιδιωτών, που φέρονται ότι έπαιρναν «φακελάκια» για διάφορες εξυπηρετήσεις.


Διερευνώνται αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, μεταξύ των οποίων δωροδοκία, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ σύμφωνα με όσα είπε στο «Εθνος» υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ, σχετικά με τις καταγγελίες, που αφορούν το Νεκροτομείο Αθηνών «υπολογίζουμε ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 120.000 νεκροτομές. Εχουμε ενδείξεις ότι σε πολλές από αυτές δίνονται φακελάκια τουλάχιστον 20 ευρώ και κατά περίπτωση και 50 έως 300 ευρώ, προκειμένου να δίνεται προτεραιότητα ή να γίνονται άλλες διευκολύνσεις στη διακίνηση των σορών».

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία άρσης τραπεζικού απορρήτου εμπλεκόμενων υπαλλήλων και ιδιωτών, καθώς και ...ο έλεγχος των φορολογικών τους δηλώσεων.

Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε μετά από έγγραφη καταγγελία στο υπουργείο Δικαιοσύνης, που έκανε λόγο για την παρουσία ιδιωτών που εκτελούσαν χρέη νεκροτόμου στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που βρίσκεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο στο Γουδί.

Ακολούθησε έρευνα από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, όπου κατατέθηκε στους επιθεωρητές ότι ιδιοκτήτης γραφείου τελετών, για ταριχεύσεις που έκανε στο νεκροτομείο, έδωσε μίζα 180 ευρώ σε υπάλληλο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, ενώ οδηγός νεκροφόρας, που συνεργάζεται με γραφεία τελετών είχε καταθέσει ότι έδωσε 30 ευρώ σε υπάλληλο του νεκροτομείου για να του δώσει το πιστοποιητικό νεκροτομείου, 20 ευρώ στον αστυνομικό υπηρεσίας και 20 ευρώ σε έναν άλλον υπάλληλο που περιποιούνταν τους νεκρούς.

Η έρευνα έχει επεκταθεί και στην περιφέρεια, όπου σύμφωνα με πληροφορίες φέρονται ότι έχουν σημειωθεί αντίστοιχα περιστατικά.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ

Παράνομες ταριχεύσεις

Χαρακτηριστική περίπτωση η εμπλοκή ιατροδικαστικής υπηρεσίας μεγάλης επαρχιακής πόλης, για την οποία -με παραγγελία Πεπόνη- ξανάνοιξε η δικαστική έρευνα που αφορούσε τις συνθήκες ταρίχευσης νεκρών που επρόκειτο να μεταφερθούν σε νησιά για ταφή, με οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους.

Συγκεκριμένα διερευνάται εάν οι ταριχεύσεις, που έγιναν με το? αζημίωτο, για να μεταφερθούν οι σοροί σε κοντινά νησιά, ήταν νόμιμες ή όχι, καθώς σύμφωνα με τον νόμο (1315/11-1-83) η ταρίχευση προβλέπεται σε περιπτώσεις μεταφοράς της σορού από χώρα σε χώρα.

Για εντός της χώρας μεταφορά πτώματος, το νομικό καθεστώς που προσδιορίζεται από διατάξεις Προεδρικού Διατάγματος επιβάλλει την ταρίχευση μόνον εφόσον ο θάνατος του προς μεταφορά νεκρού οφείλεται σε μεταδοτικό νόσημα ή ο χρόνος που απαιτείται για τη μεταφορά υπερβαίνει τις έξι ώρες κατά τους μήνες Μάιο - Σεπτέμβριο και τις οκτώ ώρες για τους υπόλοιπους μήνες του έτους. Στην υπόθεση αυτή, για την οποία ο οικονομικός εισαγγελέας έχει ζητήσει από την τοπική Εισαγγελία να ολοκληρώσει τη δικογραφία πριν από τις 13 Δεκεμβρίου, που είναι ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων, διερευνάται η εμπλοκή της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, νοσοκομείου, αλλά και υπαλλήλων της εφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των στοιχείων που προσκόμισαν οι καταγγέλλοντες στον εισαγγελέα υπάρχει και η κατάθεση ιδιοκτήτη γραφείου τελετών, ο οποίος είχε δώσει σημαντικά στοιχεία για την έρευνα.

ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ

Νομίατρος εναντίον ιατροδικαστή

τελετάρχης κατέθεσε, μεταξύ άλλων, ότι ενώ είχε κοινοποιηθεί σε όλα τα γραφεία τελετών της περιοχής έγγραφο της νομιάτρου, που ανέλυε το νομικό καθεστώς που ισχύει για τις ταριχεύσεις, ωστόσο «άλλο έγγραφο από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία γνωστοποιούσε μέσω της νεκροτόμου να διενεργείται ταρίχευση σε κάθε πτώμα που έπρεπε να διακομιστεί στα νησιά?».

Οπως λέει ο τελετάρχης, αντέδρασαν και ως σωματείο, ζητώντας να τους γνωστοποιηθεί τι από τα δύο ισχύει.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, «απάντηση ποτέ δεν πήραμε».

Και συνεχίζει: «Εμείς ως ιδιοκτήτες γραφείων τελετών δεν μπορούσαμε να αντιδράσουμε στην έγγραφη σύσταση της ιατροδικαστού για διενέργεια ταρίχευσης, καθότι -διαφορετικά- κινδύνευε η επαγγελματική μας πορεία.

Τιμολόγιο

Και σε άλλο σημείο: «Η διαδικασία δεν απαιτούσε να δικαιολογώ στο τιμολόγιο που εξέδιδα νόμιμα προς τον πελάτη ειδικά το κονδύλιο της ταρίχευσης, για την οποία όμως κατέβαλλα εγώ και κάθε συνάδελφός μου το ποσόν των 150-200 ευρώ, το οποίο ελάμβανα εις γνώση της οικογένειας του νεκρού προς ταρίχευση ως extra αμοιβή, που απαιτούνταν πέραν των υπηρεσιών μας»;
ΕΘΝΟΣ
online-pressblog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ