2012-12-03 11:30:36
Φωτογραφία για Πότε Βούδας, πότε Ζορμπάς,
Ο Γιώργος Χωραφάς όπως εμφανίζεται στην ταινία «Παπαδόπουλος και ΣΙΑ», στον ρόλο του ελληνοβρετανού ξεπεσμένου επιχειρηματία Σπύρου Παπαδόπουλου

Ζουμπουλάκης Γιάννης 

Η ταινία του Μάρκου Μάρκου «Παπαδόπουλος και Σία» προβλήθηκε πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο πρωταγωνιστής Γιώργος Χωραφάς μιλάει για το κοινωνικό της μήνυμα, αλλά και για την παράσταση που ετοιμάζει στο Παρίσι, όπου ο βουδισμός συναντά τον Καζαντζάκη,

Με το χαρακτηριστικά εγκάρδιο χαμόγελο στο πρόσωπό του, ο Γιώργος Χωραφάς μπήκε στο δωμάτιο 425 του ξενοδοχείου «Thon» των Βρυξελλών κρατώντας ένα σάντουιτς στο ένα χέρι και το τσάι του στο άλλο. Ακούμπησε το σάντουιτς στο τραπέζι (δεν θα το άγγιζε ώσπου να φύγω) και γεύτηκε λίγο τσάι. Ντυμένος σπορτίφ (φούτερ, τζιν παντελόνι, αθλητικά παπούτσια) έδειχνε φρέσκος και ορεξάτος. Ευθυτενής και αθλητικός. «Η αλήθεια είναι ότι δεν νιώθω τόσο καλοδιατηρημένος όσο θα έπρεπε, έχω αμελήσει τον εαυτό μου γιατί τον τελευταίο μήνα τρέχω και δεν φτάνω... όμως ναι, προσπαθώ να διατηρούμαι - είναι ένα εργαλείο της δουλειάς μου» απαντά όταν σχολιάζω την υγιή εικόνα του.


Είναι αλήθεια ότι ο Γ. Χωραφάς τρέχει, αλλά όλα δείχνουν ότι... φθάνει. Και θα φθάσει. Στις Βρυξέλλες χρειάστηκε να «πεταχτεί» για δύο ημέρες από το Παρίσι προκειμένου να παραστεί στην ειδική προβολή της ταινίας «Παπαδόπουλος και Σία» («Papadopoulos and Sons»), που έγινε εντός του  Ευρωκοινοβουλίου. Η ταινία του ελληνοκυπριακής καταγωγής Μάρκου Μάρκου είχε ήδη προβληθεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (κερδίζοντας το βραβείο κοινού) και φυσικά ο Χωραφάς έπρεπε να βρίσκεται εκεί. Εν τω μεταξύ τον τελευταίο καιρό είναι απορροφημένος από την παράσταση που πρόκειται να ανεβάσει στο Παρίσι - και ελπίζει να το καταφέρει ως την άνοιξη του 2013.

Πρόκειται για την παράσταση με προσωρινό τίτλο «Ανάμεσα στον Ζορμπά και τον Βούδα» που εδώ και χρόνια απασχολεί τον ηθοποιό ο οποίος επεξεργάζεται την ιδέα να φανταστεί τι έλεγαν πάνω-κάτω ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Ζορμπάς όταν συναντήθηκαν στη Μάνη και άνοιξαν το ορυχείο στη Στούπα. Το πόσο επηρέασε τον συγγραφέα ο Ζορμπάς και το πώς χάρη στον Καζαντζάκη ο Γιώργος Ζορμπάς έγινε ο μυθικός Αλέξης Ζορμπάς είναι θέματα που απασχολούν τον Χωραφά.

«Βεβαίως, αυτός που με ενδιαφέρει πιο πολύ από τον Ζορμπά είναι ο Καζαντζάκης, αλλά και η προσπάθειά του να πιαστεί από τον βουδισμό. Γιατί όταν έγραφε το μυθιστόρημα η θρησκεία τον ενδιέφερε πάρα πολύ, με την έννοια της λύτρωσης, της απελευθέρωσης μέσω των φυτών, των ζώων ή των ανθρώπων» λέει ο Χωραφάς. «Θέλει και ο Θεός λύτρωση!».

Το παράξενο είναι ότι ο Αλέξης Ζορμπάς εμπεριέχεται με έναν τρόπο στον ρόλο του Σπύρου Παπαδόπουλου  τον οποίο ο Χωραφάς υποδύεται στο «Παπαδόπουλος και Σία». Η ιδέα που προασπίζεται η ταινία του Μάρκου είναι η επιστροφή στα λίγα και απαραίτητα. Εκεί από όπου ένας ελληνικής καταγωγής βρετανός επιχειρηματίας που φαλίρισε, ο Χάρης Παπαδόπουλος (Στίβεν Ντιλέιν), είχε κάνει τα πρώτα του δειλά βήματα προτού εξελιχθεί σε τρανό επιχειρηματία - για να χάσει στη συνέχεια τα πάντα.

Ετσι λοιπόν το παλιό, επί χρόνια κλειστό εστιατόριο «Fish and Chips» της λαϊκής συνοικίας, που πλέον βρίσκεται σε αχρηστία, ανοίγει ξανά μετά την επιμονή του αδελφού του Χάρη, του Σπύρου, ενός πολυτεχνίτη, κοσμογυρισμένου αλλά και άφραγκου μεταμοντέρνου Αλέξη Ζορμπά που φέρει τη μορφή του Γ. Χωραφά - σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες του στον κινηματογράφο.

«Η ταινία μιλάει για την εξάρτηση που έχουμε σε ένα πολιτικο-οικονομικό σύστημα που δεν έχουμε διαλέξει και που οι περισσότεροι από εμάς όχι μόνο δεν θέλουμε αλλά καταπολεμούμε» λέει ο Χωραφάς. «Αυτό που λένε με την κίνησή τους οι Παπαδόπουλοι είναι "όχι, ευχαριστώ, δεν θα πάρω!" σε αυτή την εξάρτηση». Το γεγονός δε ότι οι κινήσεις του Μάρκου Μάρκου στην προσωπική ζωή του είναι πανομοιότυπες με αυτές των ηρώων της ταινίας έκανε ακόμη πιο εύκολη τη συμμετοχή του Χωραφά στο «Παπαδόπουλος και Σία».

Η ταινία γυρίστηκε με λεφτά που ο Μάρκου είχε αποταμιεύσει από την πολύ προσοδοφόρα εταιρεία του στο Διαδίκτυο. «Οταν για την εταιρεία του πρότειναν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και περισσότερα κέρδη, αλλά χωρίς να έχει την κυριότητά της, εκείνος δεν δέχθηκε. Είπε "όχι". Το ίδιο "όχι" που λένε και οι ήρωές του στην ταινία. Δεν είναι ένα όνειρο αυτή η ταινία, είναι η ζωή του! Και αυτό το εκτιμώ πολύ. Γιατί είναι η πιο δύσκολη μορφή επανάστασης».

Είμαστε όλοι Ελληνες τώρα!

Η προβολή της ταινίας «Παπαδόπουλος και Σία» στο Ευρωκοινοβούλιο υπήρξε μια πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γιώργου Κουμουτσάκου σε συνεργασία με τον διανομέα της στην Ελλάδα κ. Κώστα Πιπέρα. Η αίθουσα προβολής συγκέντρωσε περισσότερους από 350 θεατές - κυρίως από την ελληνική κοινότητα των Βρυξελλών. «Η ιστορία του Μάρκου μού θύμισε τον μύθο του Αισώπου με το τζιτζίκι και το μυρμήγκι» είπε μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Γ. Χωραφάς, λίγο πριν από την προβολή.

«Μόνο που σε αυτή την περίπτωση ο τζίτζικας είναι που τελικά δίνει ξανά ζωή στο μυρμήγκι. Και ελπίζω πραγματικά η προβολή αυτής της ταινίας μέσα σε αυτόν τον χώρο, όπου διαρκώς ο ένας πετά νούμερα στον άλλον, να αγγίξει τις καρδιές των θεατών». Η ταινία όντως άρεσε και ακόμη περισσότερο άρεσε ο φιλικός αέρας των συντελεστών της. Ο Χωραφάς, μάλιστα, όπως μας εκμυστηρεύθηκε αργότερα, παραλίγο να εμφανιστεί φορώντας την αγαπημένη του αυτή την εποχή μπλούζα. «We are all Greeks now» διαβάζεις γραμμένο πάνω της. «Αυτή η μπλούζα λέει την αλήθεια» μας είπε λίγο αργότερα, όταν τον φωτογραφήσαμε στο ξενοδοχείο. «Ομως κάτι μέσα μου με απέτρεψε να το κάνω, γιατί μπορεί μια τέτοια κίνηση να φαινόταν λαϊκίστικη».

πότε & πού:

Η ταινία «Παπαδόπουλος και Σία» θα κάνει την αθηναϊκή πρεμιέρα της στο Μέγαρο Μουσικής τη Δευτέρα 10/12 παρουσία των Μ. Μάρκου και Γ. Χωραφά. Από την Πέμπτη 20/12 θα προβάλλεται στις αίθουσες σε διανομή Hollywood Entertainment.

  

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Invisalign, η αόρατη ορθοδοντική
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Invisalign, η "αόρατη" ορθοδοντική
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ