2012-12-03 10:05:29
Φωτογραφία για ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΜΕ «ΚΑΥΤΗ» ΑΤΖΕΝΤΑ
Τριβές για φορολογικό-ιθαγένεια

Σε νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα περί τα τέλη της εβδομάδας, αναμένεται να συζητηθούν τα δύο θέματα που ανέκυψαν τα τελευταία 24ωρα και τα οποία δοκιμάζουν τις αντοχές της συγκυβέρνησης. Πρόκειται για το φορολογικό και το νόμο περί ιθαγένειας, ζητήματα στα οποία υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό, η πρώτη σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή με τον κ. Γ. Στουρνάρα και τους εκπροσώπους και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν απέδωσε καρπούς και οι διαφωνίες κυρίως στα θέματα της κατάργησης του αφορολογήτου των παιδιών και της φορολόγησης των αγροτών παραμένουν. Ο υπουργός Οικονομικών θα κάνει ακόμη μία προσπάθεια την Τετάρτη, όποτε και έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη και εφόσον και τότε δεν υπάρξει αποτέλεσμα θα παραπέμψει το όλο ζήτημα στους πολιτικούς αρχηγούς
. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν πάντως τρόπους να αντισταθμίσουν τις απώλειες για εκείνους που θα χάσουν το αφορολόγητο, προκειμένου να κάμψουν τις αντιδράσεις που υπάρχουν ακόμη και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση του πρωθυπουργού είναι οι αποφάσεις να έχουν ληφθεί το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, έτσι ώστε το αργότερο στις 10 του μηνός να έχει προωθηθεί το σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή.

Το δεύτερο θέμα, που προκαλεί σημαντικούς ενδοκυβερνητικούς τριγμούς, αφορά την ιθαγένεια. Η κίνηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χ. Αθανασίου να στείλει στους δήμους της χώρας εγκύκλιο με την οποία τους ζήτησε να μην εφαρμόσουν τον νόμο για την ιθαγένεια, καθώς προσεχώς θα δημοσιευθεί σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Εισήγηση για αλλαγές

Το θέμα, το οποίο ξεκίνησε με την παρέμβαση του πρωθυπουργού μετά τις πληροφορίες ότι το ΣτΕ θα κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Ραγκούση, φαίνεται να μπαίνει (και αυτό) στην ατζέντα της επόμενης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει την πρόθεση να δυναμιτίσει τη συνεργασία της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και πως αυτό που θα εισηγηθεί θα είναι να υπάρξουν αλλαγές στο ισχύον καθεστώς, καθώς ούτως ή άλλως ο νόμος έχει προβλήματα συνταγματικότητας.

Ο κ. Σαμαράς, πάντως, από σήμερα έχει πιο ψηλά στην ατζέντα του το θέμα της επαναγοράς ομολόγων, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα, αλλά κανείς δεν θα είναι ήσυχος εάν η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί. Η επαναγορά των ομολόγων, οι επισκέψεις του κ. Σαμαρά στα υπουργεία για θέματα ανάπτυξης και υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών καθώς και το φορολογικό, θα είναι τα τρία βασικά θέματα που θα κυριαρχήσουν στην κυβερνητική δραστηριότητα το επόμενο δεκαήμερο και εκεί θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον του ο κ. Σαμαράς.

ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ: Αναδίπλωση από το υπουργείο

Αναδιπλώνεται το υπουργείο Εσωτερικών για την εγκύκλιο που αφορά την αναστολή των διαδικασιών για την ιθαγένεια μετά την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «παράνομη εγκύκλιο», ενώ η ΔΗΜΑΡ ζητά την απόσυρσή της, τονίζοντας: «Καμία διαρροή ή φήμη δεν μπορεί να δικαιολογήσει αναστολή εφαρμογής ψηφισμένου από τη Βουλή Νόμου».

Κύκλοι του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χ. Αθανασίου αναφέρουν ότι οι τοποθετήσεις των δύο κομμάτων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση στηρίζονται σε εσφαλμένη υπόθεση. «Η εγκύκλιος δεν αναφέρει αναστολή νόμου, πράγμα που δεν έχει κανείς δικαίωμα να διατάξει παρά μόνο η Βουλή. Η εγκύκλιος αναφέρει μόνο την προσωρινή αναστολή των διαδικασιών απόδοσης ιθαγένειας μόνο για μία από τις 13 περιπτώσεις, μέχρις ότου δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ», αναφέρουν πηγές του υπ. Εσωτερικών. Την απόφασή του να μην εφαρμόσει την εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χ. Αθανασίου ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.

''ΕΘΝΟΣ''
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ