2012-11-30 10:59:03
Φωτογραφία για Ανοιχτό μένει το θέμα των πολιτικών και ποινικών ευθυνών για το μνημόνιο
Γράφει ο Λ. Γαλανός

Ανοικτό παραμένει το θέμα της διερεύνησης των πολιτικών και ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για το πρώτο «μνημόνιο», παρά την απόρριψη χθες από τη Βουλή της πρότασης του... ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Κι αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ (που έχει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών) προσανατολίζεται να «αξιοποιήσει» τη δικογραφία Ρουμελιώτη για την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ καταθέτοντας νέα πρόταση είτε για εξεταστική είτε για προανακριτική. Σε αυτή την περίπτωση τα δεδομένα είναι διαφορετικά, καθώς η ΔΗΜΑΡ άφησε χθες να εννοηθεί πως θα ψήφιζε μία πρόταση βασισμένη στο φάκελο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τη δικαιοσύνη.

Επιπλέον, το ενδιαφέρον θα στραφεί και προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ για τη στάση που θα κρατήσει η σημερινή του ηγεσία, δηλαδή ο Ε. Βενιζέλος, απέναντι στον Γ. Παπανδρέου και τον Γ. Παπακωνσταντίνου από τη στιγμή που με τη δικογραφία ζητείται από τη Βουλή να διερευνήσει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μελών της κυβέρνησης κατά τον χρόνο ένταξης της χώρας στο πρώτο «μνημόνιο»
. 'Αγνωστο επίσης παραμένει πώς θα συμπεριφερθούν οι βουλευτές της ΝΔ σε μία ψηφοφορία που στην περίπτωση της προανακριτικής είναι μυστική. Πάντως, ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης δεν αποκλείει στο μέλλον να υπάρξει διερεύνηση του θέματος. «Ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια την κατάλληλη στιγμή και τον κατάλληλο χρόνο» δήλωσε με νόημα.

Χθες, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την τρικομματική κυβέρνηση για «συνωμοσία σιωπής και συγκάλυψης», ενώ σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα έκανε λόγο για «γκρίζα απόφαση συμβιβασμού μεταξύ Μέρκελ και Λαγκάρντ που βρίσκεται στον αέρα και από τον οποίο απουσιάζατε επιδεικτικά». «Σας βγάλανε» τόνισε «έξω από το τραπέζι της συζήτησης και ήρθατε στην Ελλάδα θριαμβολογώντας».

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι έχει φτάσει στο «έσχατο σημείο δημαγωγίας και παραπλάνησης» και ότι «επενδύει στο αδιέξοδο, την καταστροφή και το θάνατο της χώρας», διερωτώμενος γιατί τον ενοχλεί η επαναγορά των ομολόγων, αφήνοντας αιχμές ότι εξυπηρετεί συμφέροντα των Hedge Funds.

Υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Π. Καμμένος, λέγοντας: «Εμείς δεν σας θέλουμε απλώς στο περιθώριο της ιστορίας, εδώ διαφωνώ με τον κ. Τσίπρα, αλλά σας θέλουμε στο σκαμνί και τα λεφτά πίσω». Υπέρ της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής τάχθηκε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, λέγοντας πως «υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις».

Εξηγώντας τη στάση της ΔΗΜΑΡ, ο Ν. Τσούκαλης τόνισε πως το κόμμα του θα αναζητήσει την αλήθεια από τη στιγμή που η σχετική δικογραφία έχει αποσταλεί στη Βουλή, όχι όμως στη βάση των προτάσεων για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που εξυπηρετούν πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες.

Τέλος, η Χρυσή Αυγή –που υπερψήφισε– τάχθηκε υπέρ της προανακριτικής επιτροπής.
express.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ