2012-11-30 10:29:02
Φωτογραφία για Επιτροπή Οικονομικών – Στόχος η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου
Άρχισε χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η εξέταση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013 με στόχο την ψήφισή του μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου. Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι «ζούμε πρωτόγνωρες εμπειρίες», προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν ο τελικός προϋπολογισμός που θα ψηφίσουμε είναι αυτός που έχει καταθέσει η κυβέρνηση». «Απ’ ό,τι μας έχει ενημερώσει ο Υπουργός Οικονομικών, ενδεχομένως να υπάρξουν διαφοροποιήσεις πάνω στο τελικό κείμενο και ο στόχος είναι στα μέσα του Δεκέμβρη να έχουμε μια κατάληξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στις Βρυξέλλες, σε ό,τι αφορά την έγκριση του μνημονίου της Κύπρου από το Eurogroup», είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «όρος και προϋπόθεση για την αποδέσμευση της πρώτης δόσης της δανειακής σύμβασης θα είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2013, ο οποίος θα πρέπει να περιλαμβάνει τα μέτρα που θα έχουν ήδη συμφωνηθεί με την Τρόικα».


Ανέφερε ότι «από τα στοιχεία που έχουμε δει μέχρι στιγμής, ο προϋπολογισμός του 2013 διαφέρει από τις αρχικές εισηγήσεις και τους στόχους που είχε κοινοποιήσει σε εμάς η Τρόικα τον Ιούλιο του 2012». «Για παράδειγμα», πρόσθεσε, «ενώ η Τρόικα είχε τότε θέσει ως στόχο για το έλλειμμα του 2013 το 2,5% του ΑΕΠ, η Κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα προϋπολογισμό που έχει ως στόχο ένα έλλειμμα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ». «Σημειώνεται», συνέχισε, «ότι έχει επιτευχθεί η παράταση εφαρμογής του προγράμματος εξυγίανσης της κυπριακής οικονομίας με βάση τη στήριξη της Τρόικας και επομένως θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις από τις αρχικές στοχεύσεις». Ανέφερε, επίσης, ότι «θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το ακριβές ποσό που θα πρέπει να πετύχουμε μέσα από περικοπές την αμέσως επόμενη περίοδο». «Για παράδειγμα», είπε, «θα πρέπει να μας ξεκαθαριστεί πόσα χρήματα θα επιδιώξουμε να εξοικονομήσουμε επιπρόσθετα απ’ αυτά που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό στο κεφάλαιο των κρατικών παροχών», προσθέτοντας ότι «κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα επιπρόσθετο ποσό της τάξης των 113 εκ .ευρώ». Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «έχουμε επίσης ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών να μας δώσει και τα συγκεκριμένα νομοσχέδια τα οποία θα οδηγήσουν σ’ αυτές τις εξοικονομήσεις, ιδιαίτερα στο κεφάλαιο των κοινωνικών παροχών». «Μας ανησυχεί», πρόσθεσε, «το γεγονός ότι οι αναπτυξιακές δαπάνες για το 2013 έχουν μειωθεί δραματικά κατά 21,2% ή κατά 215 εκ. ευρώ το 2013». Είναι ξεκάθαρο», συνέχισε, «ότι το μνημόνιο της κυβέρνησης Χριστόφια έχει θυσιάσει τις αναπτυξιακές δαπάνες του κράτους στο βωμό της οικονομικής εξυγίανσης». Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών ανέφερε ότι «είναι επίσης ανησυχητικές οι προβλέψεις της κυβέρνησης για παρατεταμένη ύφεση τα αμέσως επόμενα δύο χρόνια όπου η ανεργία θα ξεπεράσει το 14% του εργατικού δυναμικού».

Εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για το γεγονός ότι «το δημόσιο χρέος της Κύπρου ήδη έχει βρεθεί στα ύψη και προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει το 95% του ΑΕΠ το 2014 χωρίς να υπολογίζεται σ’ αυτό το ποσοστό και η οποιαδήποτε στήριξη του τραπεζικού συστήματος». «Αν προσθέσουμε τη στήριξη των τραπεζών σ’ αυτό το ποσοστό, όλοι νομίζω αντιλαμβανόμαστε ότι πλέον μιλάμε για ένα δημόσιο χρέος που δεν είναι διαχειρίσιμο», είπε και προειδοποίησε ότι «εάν δεν ληφθεί μια πολιτική απόφαση σε επίπεδο Βρυξελλών για τη στήριξη των κυπριακών τραπεζών απευθείας από το Μηχανισμό Στήριξης, τότε θα μιλάμε για το τέταρτο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στον κόσμο μετά τη Ζιμπάμπουε, την Ιαπωνία και την Ελλάδα». Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η διαπραγματευτική ομάδα της Κυβέρνησης είχε να επιτελέσει ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο κάτω από πάρα πολύ αντίξοες συνθήκες» και σημείωσε ότι «πρέπει να δούμε το τελικό κείμενο το μνημονίου προτού να προβούμε σε ολοκληρωμένα συμπεράσματα». Είπε, επίσης, ότι «οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια αυτοπαγιδεύτηκε λόγω της καθυστέρησης που επέδειξε στην έναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα σε μια διαδικασία που δυστυχώς μόνο αρνητικά αποτελέσματα έχει προκαλέσει». «Είναι γεγονός», συνέχισε, «ότι υπάρχουν βελτιώσεις στο μνημόνιο από τις αρχικές εισηγήσεις της Τρόικας όπως η διαφύλαξη του θεσμού της ΑΤΑ, η διαφύλαξη του θεσμού του 13ου μισθού, η επέκταση του προγράμματος μέχρι το 2016». «Από την άλλη όμως», όπως είπε, «κάποιες αρχικές πρόνοιες του μνημονίου έχουν χειροτερέψει όπως για παράδειγμα πουθενά στο αρχικό κείμενο του Ιουλίου του 2012 δεν αναφερόταν οτιδήποτε σε σχέση με το φυσικό αέριο». Είπε, επίσης, ότι «η Τρόικα ζητούσε λιγότερες περικοπές και αποκοπές από μισθούς τον Ιούλιο, ενώ αυτή τη στιγμή έχουμε να αντιμετωπίσουμε χειρότερα δεδομένα κα περικοπές που αφορούν και τον ιδιωτικό τομέα».

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «είναι η ώρα της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας για να αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά προβλήματα του τόπου μας, αλλά θα έρθει και η ώρα της απόδοσης ευθυνών και αυτές οι ευθύνες δεν περιορίζονται στο τραπεζικό σύστημα». «Ο στόχος αυτή τη στιγμή», είπε, «είναι να καταφέρουμε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό μέχρι τις 20 του Δεκέμβρη». Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι «έχουμε στα χέρια μας τον προϋπολογισμό και τις επόμενες ώρες θα έχουμε στα χέρια μας και το μνημόνιο όπως έχει κατ’ αρχήν συμφωνηθεί μεταξύ της Κυβέρνησης και της Τρόικας». «Φτάνουμε στη στιγμή της αλήθειας. Θα δούμε σε λεπτομέρεια και με τρόπο συγκεκριμένο τι ακριβώς έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση, πόσο αποτελεσματική ήταν η διαπραγμάτευση και πόσο θα διαφυλάσσονται μέσα από αυτό το μνημόνιο οι προοπτικές της ανάκαμψης και της ανάπτυξης», πρόσθεσε. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ό τι «η στάση του ΔΗΣΥ θα παραμείνει όπως ήταν μέχρι σήμερα, μια στάση ευθύνης χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα αναζητήσουμε τις ευθύνες από όσους οδήγησαν τον τόπο μας και την οικονομία μας σ’ αυτή τη πολύ δύσκολη θέση».

«Αυτή η αναζήτηση ευθυνών», πρόσθεσε, «δεν μπορεί να αφήσει εκτός και το τραπεζικό μας σύστημα, αλλά και όλα όσα αφορούν είτε την εποπτεία είτε ενέργειες είτε παρεμβάσεις στο ρόλο της εποπτικής μας αρχής και υπέρ συγκεκριμένων τραπεζιτών». Σχολιάζοντας δήλωση του Ανδρέα Βγενόπουλου σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «εξεδιώχθη με πραξικοπηματικό τρόπο από τη Λαϊκή Τράπεζα», ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «εξεδιώχθη ασφαλώς από τον κ. Ορφανίδη» και πρόσθεσε ότι «κάποιοι μέχρι και σήμερα έχουν ως έγνοια και προτεραιότητα να αναδείξουν τις ευθύνες αυτού που εξεδίωξε τον κ. Βγενόπουλο και όχι τον ίδιο τον ίδιο τον κ. Βγενόπουλο».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης είπε, από την πλευρά του, ότι «εδώ και καιρό προβάλλετο ένα δίλημμα: ή θα δεχόμασταν – όπως έλεγαν κάποιοι – αυτά που μας ζητούσαν οι μελλοντικοί δανειστές μας ή η χώρα θα χρεοκοπούσε». Όπως είπε, «η κατάληξη της συμφωνίας έχει αποδείξει ότι αυτό το δίλλημα ήταν ψεύτικο και ότι μπορείς να διεκδικείς για να κερδίζεις κάτι σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες». Ανέφερε ότι «το μνημόνιο είναι ένα δύσκολο μνημόνιο, άδικο σε πλείστα σημεία του και επώδυνο στην υλοποίηση και στην εφαρμογή του. Πρακτικά όμως καταφέραμε να πετύχουμε σοβαρές βελτιώσεις που εάν τις πετυχαίναμε τότε θα ήταν ακόμη πιο επώδυνο».

Ο κ. Λαμάρης είπε ότι η χώρα μας θα περάσει μια δύσκολη περίοδο κάτι που φαίνεται και από τον προϋπολογισμό του 2013. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι «η κατάθεση των προϋπολογισμών του 2013 γίνεται μέσα σε πολύ κρίσιμες συνθήκες για τον τόπο και κάτω από το βάρος του υπό συνομολόγηση μνημονίου». «Ο υπουργός Οικονομικών έκαμε σήμερα έκκληση στη Βουλή για συλλογικότητα για το καλό του τόπου. Αυτό είναι κάτι που η ΕΔΕΚ ζητά εδώ και πάρα πολλή καιρό. Η συλλογικότητα κτίζεται πάνω στη βάση της διαφάνειας, της έγκαιρης ενημέρωσης και της διαβούλευσης. Τομείς που πρέπει να πούμε ότι έχουν σημειωθεί πολλά ελλείμματα από πλευράς της Κυβέρνησης», είπε.Ανέφερε ότι «μια εβδομάδα μετά τη συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας για το μνημόνιο και δυστυχώς δεν είμαστε ακόμα σε θέση να τοποθετηθούμε κατά τρόπο υπεύθυνο γιατί δεν έχουμε πάρει στα χέρια μας το κείμενο της συμφωνίας αυτής». «Από την αρχή είχαμε πει ότι το κυρίαρχο θέμα στο μνημόνιο ήταν να αποφεύγαμε να φτάναμε στο αδιέξοδο αλλά και συνάμα δραματικό δίλλημα, είτε να υπογράψουμε ένα μνημόνιο με επικίνδυνες και καταστροφικές πρόνοιες για τον τόπο μας, είτε να μην το υπογράψουμε με επίσης καταστροφικές συνέπειες για τον τόπο μας», είπε. «Ελπίζουμε και ευχόμαστε η κυβέρνηση να έχει συμφωνήσει ένα μνημόνιο που να μην μας οδηγεί σ’ αυτά τα τραγικά διλλήματα», κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι «από τα τόσα χρόνια που βρίσκομαι στη Βουλή και γίνεται κατάθεση του προϋπολογισμού, σίγουρα αυτός ο προϋπολογισμός είναι κάτι το διαφορετικό. Είναι ένας προϋπολογισμός που δεν επιτρέπει σε κανέναν – και ελπίζω να μην το δούμε στη συζήτηση του προϋπολογισμού – ούτε να συσκοτίζει τα πράγματα, ούτε να πανηγυρίζει ούτε να υπόσχεται». «Ξεκινούν άσχημες μέρες για την Κύπρο, δύσκολες μέρες για το λαό και πρέπει να υπάρξει ένας σοβαρός προβληματισμός, μακριά από επικοινωνιακά παιχνίδια, μακριά από υποσχέσεις και εντυπωσιασμούς για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», είπε.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι «χρειάζεται νηφαλιότητα, μακριά από λαϊκισμούς, συγκεκριμένες και αξιόπιστες προτάσεις που να έχουν πρακτική εφαρμογή και παρά πολλή σκληρή δουλεία από τον κυπριακό λαό…για να συμπληρώσουμε με περισσότερο νοικοκύρεμα το μνημόνιο αλλά και να υπερκεράσουμε το μνημόνιο με πρόγραμμα ανάτασης της κυπριακής οικονομίας». Το ΕΥΡΩΚΟ, πρόσθεσε, « συναισθάνεται πλήρως την κατάσταση, την ευθύνη του και είναι και έτοιμο να αναλάβει κομμάτι του βάρους, όχι μόνο για να στηρίξει αυτά τα οποία χρειάζεται και υποχρεωτικά θα δεχθούμε και δεν είναι ευχάριστα, αλλά και να κάμει εισηγήσεις για να υπερκεραστεί το μνημόνιο, να επανεκκινήσει η κυπριακή οικονομία και να υπάρξει μια ανάταση στην κυπριακή οικονομία και όλοι μαζί μπορούμε αυτό να το πετύχουμε».

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ξεκαθάρισε ότι το Κίνημα δεν πρόκειται να ψηφίσει προϋπολογισμό «που θα στέλλει στην ανεργία 900 ανθρώπους», αναφερόμενος σ την πρόνοια της κατ’ αρχήν συμφωνίας με την Τρόικα με βάση την οποία μειώνεται ο αριθμός των έκτακτων ωρομίσθιων υπαλλήλων κατά 992 άτομα. Ο κ. Περδίκης είπε ότι «η μείωση αναπτυξιακών δαπανών από την κυβέρνηση στο δημόσιο τομέα οδηγεί απευθείας σε μείωση του ΑΕΠ και σε πιο δύσκολη σχέση μεταξύ του χρέους και του ΑΕΠ, που σημαίνει ότι το χρέος δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί, άρα θα σημαίνει δεύτερο και τρίτο μνημόνιο».«Και μας το είπαν ξεκάθαρα σήμερα στην Επιτροπή ότι θα υπάρχει και δεύτερο και τρίτο μνημόνιο, είτε λόγω μείωσης των κερδών και των εσόδων της Κυβέρνησης, είτε λόγω της μη επίτευξης των στόχων για εξοικονόμηση», είπε.Ο κ. Περδίκης είπε ότι «εξοικονόμηση πρέπει να γίνει στις δαπάνες που δεν έχουν σχέση με την ανάπτυξη», χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό ως ένα «αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό που βαδίζει στα βήματα του ελληνικού παραδείγματος».

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ