2012-11-29 23:23:03
Φωτογραφία για Συνεχίζει ο Μπερίσα: “Μεγάλη Αλβανία μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης”
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα περί «Μεγάλης Αλβανίας», αρκέστηκε να πει ότι οι δηλώσεις πολιτικών ηγετών πρέπει να ενισχύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο. «Όπως ξέρετε δεν σχολιάζουμε τις δηλώσεις των πολιτικών και των εκπροσώπων των διαφόρων χωρών», ανέφερε ο κ. Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος του αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης Επιτροόπου της Ε.Ε. Στέφαν Φούλε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Θα ήθελα, όμως, να τονίσω», συμπλήρωσε, «ότι είναι πολύ σημαντικό για κάθε χώρα και για κάθε πολιτικό να προβαίνουν σε δηλώσεις που ενισχύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο». Σε μια προσπάθεια να ανασκευάσει τις επίμαχες δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού, η εκπρόσωπός του έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν εκφράζουν καμία εδαφική διεκδίκηση σε βάρος των γειτόνων της Αλβανίας. Ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός όμως επέλεξε να σύνεχίσει να προκαλεί
. «Οι φίλοι λάμπουν δια της απουσίας τους», δήλωσε σήμερα ο Σαλί Μπερίσα ερωτηθείς για τη ματαίωση της επίσκεψης του κ. Αβραμόπουλου στα Τίρανα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των συνομιλιών του με τον σλοβένο ομόλογό του Γιάνεζ Γιάνσα, επανέλαβε ότι η ενοποίηση των Αλβανών θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Νομίζω», είπε, «ότι αυτός ο σκοπός είναι δίκαιος και γι’ αυτόν θα πρέπει να εργαστούν όλοι οι Αλβανοί. Πρέπει να εργαστούμε, όπου κι αν βρισκόμαστε για το ευρωπαϊκό αυτό μέλλον». «Αυτή είναι η απάντησή μου για τη Μεγάλη Αλβανία», σημείωσε με νόημα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας. Φυσικά ξέχασε ο κ. Μπερίσα πως μέχρι στιγμής τουλάχιστον η οικονομική ένωση των χωρών της Ε.Ε. Δεν σημαίνει και πολιτική ένωση με κατάργηση συνόρων. Εκτός αν εννοεί πως η Αλβανία θα αξιοποιήσει την είσοδό της στην Ε.Ε. Για την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση στην Ελλάδα, πληθυσμών που θα εγείρουν αποσχίστηκα ζητήματα.

Υπό αυτά τα δεδομένα, καθίσταται προφανές πως ήρθε ο καιρός να αναθεωρήσει η Ελληνική εξωτερική πολιτική την στήριξη στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.
Eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ