2012-11-29 05:14:58
Φωτογραφία για Μπαρτσελόνα: Ένας σύλλογος μια ιστορία (pics & vids)
Σαν σήμερα, 29/11/1899  ιδρύεται η ομάδα ποδοσφαίρου της Μπαρτσελόνα από τον Ελβετό επιχειρηματία Hans Gamber. Αυτή η ομάδα Θρύλος, σήμερα συμπληρώνει 113 χρόνια ζωής Όταν στις 22 Οκτωβρίου του 1899 ο Τζοάν Γκάμπερ έβαζε αγγελία ψάχνοντας συμπαραστάτες στη δημιουργία ενός συλλόγου, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι με αυτόν τον απλοϊκό τρόπο, θα άρχιζε η ιστορία ενός εκ των μεγαλυτέρων συλλόγων όλου του πλανήτη. Στις 29 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, το κάλεσμά του βρίσκει ανταπόκριση και γεννιέται η σημερίνη, Μπαρτσελόνα!

Η αγγελία του Ελβετού πρώην ποδοσφαιριστή βρήκε αντίκρισμα και στις 29 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο «Gimnasio Sole», παρουσιάστηκαν έντεκα ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θα δημιουργούσαν την ομάδα με την επωνυμία Foot-Ball Club Barcelona.

Η Μπαρτσελόνα, η οποία με τον καιρό θα αναλάμβανε το φορτίο της εκπροσώπησης ενός ολόκληρου λαού, "γεννήθηκε" και δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι να βρει τον δρόμο της. Πρώτα το Copa Macaya το 1901, κύπελλο στην περιοχή της Καταλονίας, και στη συνέχεια η συμμετοχή στον τελικό του κυπέλλου της Ισπανίας το 1902 (όπου ηττήθηκε) καθιέρωσαν την Μπαρτσελόνα στις κορυφαίες ομάδες της χώρας.


Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα και οι οικονομικές δυσχέρειες απειλούσαν τον σύλλογο ακόμα και με διάλυση. Ο Τζοάν Γκάμπερ ανέλαβε την προεδρία το 1908 και οργάνωσε την ομάδα. Το 1909, μάλιστα, μετακόμισε στο στάδιο «Carrer Industria», χωρητικότητας 6.000 φιλάθλων, ενώ παράλληλα άρχισε η διαδικασία εγγραφής μελών. Το 1922, η ομάδα μετρούσε ήδη 10.000 μέλη, με αποτέλεσμα η νέα μετακόμιση να κριθεί απαραίτητη.

Τα χρώματα της ομάδας αποφασίστηκε να είναι το μπλε και το γκρενά (απόχρωση του κόκκινου). Η φανέλα δεν είχε ρίγες αλλά ήταν μισή μπλε και μισή γκρενά. Τα χρώματα επέλεξε ο ιδρυτής του συλλόγου και αντιστοιχούσαν στα χρώματα του «καντονίου» της Ζυρίχης της Ελβετίας όπου γεννήθηκε. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι ένας από τους ανθρώπους που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της ομάδας, όταν συζητήθηκε το θέμα των χρωμάτων σήκωσε ένα μολύβι που ήταν μπλε-κόκκινο...

Έχοντας ως σύνθημα τη φράση "Més que un club" (ελλ. Περισσότερο από ένας σύλλογος), η Μπαρσελόνα αποτελεί διαχρονικά φορέα ανάδειξης της ταυτότητας των Καταλανών και αντίστασής τους στις επιταγές του "κατεστημένου", με το οποίο συνδέεται ιστορικά από πολλούς η άλλη μεγάλη ομάδα της Ισπανίας και αιώνια αντίπαλός της, Ρεάλ Μαδρίτης. Ο αγώνας μεταξύ τους θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι παγκοσμίως -το γνωστό ως el Clásico- και καθορίζει εν πολλοίς την έκβαση του ισπανικού πρωταθλήματος. Παράλληλα οι δύο αυτές ομάδες αποτελούν τις μοναδικές, μαζί με τους Βάσκους της Αθλέτικ Μπιλμπάο, που έχουν συμμετάσχει αδιαλείπτως σε όλες τις σεζόν της Primera División από την ίδρυσή της το 1929.

Η Μπαρσελόνα χαρακτηρίζεται "Més (más) que un club" και σε τμήματα της Ισπανίας εκτός Καταλωνίας, μια αντίληψη που υιοθετήθηκε στα χρόνια της φρανκικής δικτατορίας από τη λαϊκή βάση καθώς και τους διανοούμενους της Αριστεράς, που τη θεωρούσαν σύμβολο υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Εγκατεστημένοι στο γήπεδο του Καμπ Νου, που αντικατέστησε το 1957 το Les Corts, οι "Blaugranas" (οι κυανέρυθροι) έχουν κατακτήσει 21 πρωταθλήματα, 25 Κύπελλα Ισπανίας, 4 Τσάμπιονς Λιγκ, 4 Κύπελλα Κυπελλούχων, 3 Κύπελλα Εκθέσεων και 2 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων. Η ΦΚ Μπαρσελόνα έχει κατακτήσει 77 εθνικές ή διεθνείς επίσημες διοργανώσεις, κάτι που την κάνει την ομάδα με τους περισσότερους τίτλους στην Ισπανία. Αυτές οι κατακτήσεις έχουν δώσει το δικαίωμα στην Barça να εμφανίζεται στην τρίτη θέση στην Ευρώπη στην σχετική κατάταξη του IFFHS για την κορυφαία ομάδα του 20ού αιώνα και στην πρώτη θέση παγκοσμίως για την δεκαετία 2001-2010 σύμφωνα με το IFFHS.

Η ομάδα διοικείται από τον Σάντρο Ροσέλ, ο οποίος εκλέχτηκε πρόεδρος στις 13 Ιουνίου 2010 για εξαετή θητεία, ως διάδοχος του Ζοάν Λαπόρτα. Προπονητής της ήταν από το 2008 και μέχρι τις 27 Απριλίου 2012, όταν και παραιτήθηκε, ο Ζόσεπ Γκουαρδιόλα, πρώην διεθνής Ισπανός ποδοσφαιριστής προϊόν των ακαδημιών της Barça, ο οποίος κατάφερε στην μόλις πρώτη του σεζόν στην ομάδα να κατακτήσει έξι τίτλους (το πρωτάθλημα, το κύπελλο και το Σούπερ Καπ Ισπανίας, το Τσάμπιονς Λιγκ, το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων). Από τις 27 Απριλίου 2012 προσωρινός αντικαταστάτης του Γκουαρδιόλα, μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, θα είναι ο μέχρι πρότινος βοηθός του Τίτο Βιλανόβα. Με την ολοκλήρωση της σεζόν στον τελικό του Κυπέλλου, ο Γκουαρντιόλα και πρακτικά αποχώρησε, έχοντας κατακτήσει 14 από τους 19 τίτλους που διεκδίκησε η ομάδα (τετραετία 2008-2012).

Ποδόσφαιρο

Ο Τζοάν Γκάμπερ, όσο αισιόδοξος και να ήταν, σίγουρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι το 1899, στις 29 Νοεμβρίου, μαζί με τα άτομα που απάντησαν στην αγγελία του, θα διαμόρφωνε ένα μεγάλο κομμάτι της ποδοσφαιρικής Ισπανίας και της Ευρώπης Αναλυτικά όλοι οι τίτλοι μέχρι σήμερα:

2 Παγκόσμια κύπελλα συλλόγων (2009, 2011)

4 Champions League (1992, 2006, 2009, 2011)

4 Κύπελλα Κυπελλούχων Ευρώπης (1979, 1982, 1989, 1997)

3 Κύπελλα Εκθέσεων (1958, 1960, 1966)

4 Ευρωπαϊκά Super Cup (1992, 1997, 2009, 2011)

21 Πρωταθλήματα Ισπανίας 26 Κύπελλα Ισπανίας

10 Ισπανικά Super Cup

2 Ισπανικά League Cup (1982-83, 1985-86)

2 Latin Cup (1948-49, 1951-52)

22 Πρωταθλήματα Καταλονίας

6 Κύπελλα Καταλονίας

Μερικοί σημαντικοί παίκτες που έχουν περάσει από την ομάδα είναι:

Στανισλάου Μπασόρα

Κάρλες Ρεσάκ

Άντονι Τόρρες

Γιόχαν Κρόιφ

Μπερντ Σούστερ

Ντιέγκο Μαραντόνα

Ρόναλντ Κούμαν

Χοσέπ Γκουαρδιόλα

Κρίστο Στόικοφ

Ρομάριο ντε Σόουζα

Ρονάλντο

Ριβάλντο

Ροναλντίνιο

Λιονέλ Μέσσι

Νταβίντ Βίγια

Ο Ύμνος:

«Ολο το γήπεδο είναι στο πόδι

είμαστε ο κόσμος των μπλαουγράνα

ερχόμαστε από παντού

και από τον βορρά

και από το νότο

όλοι είμαστε μαζί

με σημαία στο χέρι.

Οι μπλαουγράνα προχωρούν

με μια δυνατή φωνή

έχουμε ένα όνομα γνωστό,

το ξέρουν όλοι,

Μπάρσα! Μπάρσα! Μπάρσα!

Παίκτες,φίλαθλοι,

όλοι ενωμένοι δυνατοί

είναι χρόνια γεμάτα επιτυχιών

είναι πολλά όσα έχουμε κάνει

και το έχουμε αποδείξει, το έχουμε αποδείξει,

και κανείς δεν θα μπορέσει να τα φτάσει.

Oι μπλαουγράνα προχωρούν

με μια δυνατή φωνή

έχουμε ένα όνομα γνωστό,

το ξέρουν όλοι,

Μπάρσα! Μπάρσα! Μπάρσα! »

Συνεχίζεται...

Επιμέλεια by notis
goal24news
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ