2012-11-27 10:59:03
Φωτογραφία για Στοχεύοντας σε παιδιά
από την Δήμητρα Μακρή

Τουλάχιστον 10 παιδιά σκοτώθηκαν κι άλλα 15 άτομα -πολίτες- τραυματίστηκαν από βόμβες διασποράς, τις οποίες φέρεται πως έριξε το μπααθικό καθεστώς την ώρα που αυτά έπαιζαν σε παιδική χαρά χωριού στα ανατολικά της Δαμασκού. Πρόκειται για ένα χωριό που κατέχει η αντιπολίτευση και πολλοί θεώρησαν την πράξη του καθεστώτος ως εκδίκηση. Αποτελεί, ωστόσο -αν τελικά επιβεβαιωθεί- σοβαρότατη παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης, βάσει των οποίων νόμιμοι στόχοι μπορούν να είναι μόνον όσοι δίνουν στρατιωτικό πλεονέκτημα σε έναν από τους εμπόλεμους. Αντίθετα, πολιτικά κτίρια, νοσοκομεία, σχολεία δεν μπορούν ποτέ να γίνονται στόχος σε έναν πόλεμο. Τον τελευταίο καιρό αυξάνονται οι καταγγελίες πως το συριακό καθεστώς χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς, καθώς οι μάχες γίνονται ολοένα και πιο σφοδρές.

Σε άλλο επεισόδιο χτες, το μπααθικό καθεστώς φέρεται πως βομβάρδισε μια έδρα των ανταρτών κοντά στα σύνορα με την Τουρκία
. Από το βομβαρδισμό δεν υπήρχαν θύματα. Εκατοντάδες Σύριοι, όμως, αναγκάστηκαν να περάσουν τα σύνορα με την Τουρκία για να γλιτώσουν. Αξίζει να σημειωθεί πως η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπολογίζει πως οι Σύριοι που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα φτάνουν τις 442.000, ενώ οι εσωτερικά εκτοπισμένοι τα 2,5 εκατομμύρια. Επίσης, πως σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν στην περιοχή Ατιμα -2 μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα, εντός της τουρκικής επικράτειας- επιτόπιες έρευνες των αξιωματούχων της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ, με σκοπό να δουν πού θα εγκατασταθούν οι πύραυλοι εδάφους - αέρος, οι οποίοι θα έχουν ως σκοπό να προστατέψουν τη νευρική -λόγω γειτνίασης αλλά και αντίδρασης στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ- Τουρκία. Η τουρκική κυβέρνηση διατείνεται πως η εγκατάσταση των πυραύλων Πάτριοτ θα γίνει για καθαρά αμυντικούς στόχους. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αντάρτες σημείωσαν χτες μία ακόμη επιτυχία, καταλαμβάνοντας το στρατηγικής σημασίας φράγμα Τισρίν στον Ευφράτη (ανατολικά του Χαλεπιού). Υπενθυμίζεται πως τελευταία οι αντάρτες έχουν σημειώσει νίκες καταλαμβάνοντας είτε στρατιωτικές βάσεις είτε μη αστικές περιοχές, αυξάνοντας τα υπό τον έλεγχό τους εδάφη. Δεν έχουν καταφέρει όμως να καταλάβουν κάποια από τις σημαντικές πόλεις όπου συναντούν σφοδρή αντίδραση από το μπααθικό καθεστώς.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και για την ανατροπή του Ασαντ διαρκεί 20 μήνες κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.000 άτομα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διπλωματία, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ άσκησε αυστηρή κριτική στη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία σχετικά με την απόφασή τους να αναγνωρίσουν τη συριακή αντιπολίτευση ως το μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού. Ο Μεντβέντεφ, προτού ξεκινήσει τη διήμερη περιοδεία του στο Παρίσι, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως «αυτό είναι απαράδεκτο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», εμμένοντας στη θέση της χώρας του ότι η αλλαγή καθεστώτος πρέπει να γίνει από το εσωτερικό μιας χώρας. Η ΕΕ αναγνώρισε τη συριακή αντιπολίτευση ως «τη νόμιμη εκπρόσωπο της θέλησης του συριακού λαού».

agelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ