2012-11-27 07:17:05
Φωτογραφία για Επιστρέφονται οι «παγωμένοι» πόροι σε Αίγυπτο και Τυνησία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) ανακοίνωσε χθες ότι θα επιστρέψει στις αρχές του Καΐρου και της Τύνιδας τα χρήματα που είχαν υπεξαιρέσει οι πρώην... ηγέτες των χωρών και τα οποία είχαν «παγώσει» από την Ε.Ε. κατά την περίοδο της Αραβικής Άνοιξης.

Τα κράτη-μέλη ενέκριναν ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέψει τις χώρες της Ε.Ε. να αποδεσμεύσουν αυτά τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία.

«Όταν θα ληφθούν τα νομικά μέτρα που είναι αναγκαία, αυτό θα πρέπει να επιτρέψει την αποδέσμευση και την επιστροφή στις αιγυπτιακές και τις τυνησιακές αρχές των κεφαλαίων που δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά των πρώην καθεστώτων των Χόσνι Μουμπάρακ και Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καμία ένδειξη δεν δόθηκε για τα χρηματικά ποσά που έχουν δεσμευτεί.

«Η επιστροφή των πόρων που υπεξαιρέθηκαν από τα πρώην καθεστώτα στην Τυνησία και την Αίγυπτο, αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Η Ε.Ε. δεν θα φεισθεί προσπαθειών για να βοηθήσει να επιστραφούν τα χρήματα αυτά στο λαό της Αιγύπτου και της Τυνησίας», δήλωσε η αρχηγός των ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.


Από τον Ιανουάριο του 2011, χρηματικά ποσά και περιουσιακά στοιχεία 48 προσώπων που ήταν υπεύθυνα για υπεξαίρεση δημόσιων πόρων στην Τυνησία, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου της Τυνησίας Μπεν Άλι, έχουν «παγώσει» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, 19 πρόσωπα που ήταν υπεύθυνα για υπεξαίρεση δημόσιων πόρων στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Μουμπάρακ, είδαν τα περιουσιακά τους στοιχεία να παγώνουν στην Ε.Ε. από το Μάρτιο του 2011.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Έφυγε» ο παππούς με τη μάσκα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Έφυγε» ο παππούς με τη μάσκα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ