2012-11-26 23:17:52
Φωτογραφία για Ομπάμα: Θέλει να βομβαρδίζει χωρίς τη διεθνή κατακραυγή
Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα επανεξετάζει τις προϋποθέσεις για αμερικάνικες επιθέσεις από μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα, αεροσκάφη (drones) που εχουν κατά καιρούς γίνει στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των New York Times, που επικαλείται δυο ανώνυμες πηγές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δώσει οδηγίες για την σύνταξη ενός νέου εγχειριδίου, που θα περιγράφει πώς η χώρα θα εξαπολύει τέτοιες επιθέσεις χωρίς να δέχεται διεθνή κατακραυγή για «βαρβαρότητα».

Διαβάστε περισσότερα «Οι σαφείς αυτές οδηγίες «σκοντάφτουν» πάνω στην διαφωνία ανάμεσα στη CIA και τα υπουργεία Άμυνας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, όσον αφορά στο σε ποιες περιπτώσεις δικαιολογείται η διενέργεια ενός τέτοιου χτυπήματος», τονίζει το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας, που επισημαίνει πως «ήδη οι ΗΠΑ εχουν δεχτεί σωρεία επικρίσεων επειδή με τις επιθέσεις αυτές παραβίασε το διεθνές δίκαιο».  


Τα τυφλά χτυπήματα των drones,που συχνά οδηγούν σε λουτρά αίματος αμάχων, είχαν στηλιτεύσει και οι νομικές σχολές των πανεπιστημίων του Στάνφορντ και της Νέας Υόρκης. Σε μια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν μερικές εβδομάδες και την οποία υπογράφουν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί των δυο διακεκριμένων πανεπιστημίων των ΗΠΑ, οι επιθέσεις κρίνονταν «αντιπαραγωγικές ως προς τις πολιτικές τους συνέπειες» επειδή τα χτυπήματά τους προκαλούν πολυάριθμα θύματα στον άμαχο πληθυσμό.

«Οι στόχοι των drones συχνά είναι οι μαχητές χαμηλού επιπέδου και όχι οι διοικητές, άρα η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή είναι αποτυχημένη», τονίζεται στην έκθεση, η οποία κατηγορεί ανοικτά τον πρόεδρο Ομπάμα πως «κλιμακώνει τις επιθέσεις αυτές, προκαλώντας φόβο και πανικό στους τοπικούς πληθυσμούς που δεν γνωρίζουν πως ακριβώς να προστατευθούν και συχνά φοβούνται μέχρι και να βγουν από το σπίτι τους».

«Τα στοιχεία που διαθέτουμε δείχνουν πως από τις συγκεκριμένες επιθέσεις, μεταξύ Ιουνίου 2004 που ξεκίνησε το πρόγραμμα, μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου 2012, σκοτώθηκε στο Πακιστάν ένας αριθμός μεταξύ 2.562-3.325 ανθρώπων, εκ των οποίων οι άμαχοι υπολογίζονται μεταξύ 474 και 881, συμπεριλαμβανόμενων και 176 παιδιών», σημειώνεται, εξηγώντας μάλιστα πως τα στοιχεία ενδέχεται να μην είναι ακριβή, αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ μόλις πρόσφατα παραδέχτηκε την ύπαρξη του εν λόγω προγράμματος.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=485777
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ