2012-11-25 19:41:08
Φωτογραφία για Άγγελος Τσιγκρής: «Λίγο πριν πιάσουμε πάτο.»
Με αφορμή τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για τη κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας και τις εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια, ο Άγγελος Τσιγκρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η χειρότερη καλοκαιρινή σεζόν από την αρχή της κρίσης ήταν η φετινή, καθώς, όπως αποδεικνύεται και από τους αριθμούς, η ύφεση έφθασε στο 7,2% το τρίτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της περιόδου διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 ετών τουλάχιστον.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012 έφθασε στα 44,5 δισ. ευρώ, όταν το ίδιο διάστημα του 2011 ήταν 48 δισ. ευρώ. Δηλαδή, συρρικνώθηκε κατά 7,2%.

Αυτό σημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο για ύφεση 6,5% στο σύνολο του έτους, ο ρυθμός συρρίκνωσης του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 θα πρέπει να περιοριστεί στα επίπεδα του 5,8%.


Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ αναδεικνύουν το πόσο δύσκολο ήταν το φετινό καλοκαίρι. Πέρυσι, στο τρίτο τρίμηνο σημειώθηκε η μικρότερη ύφεση, στηρίζοντας ελαφρώς την οικονομία. Φέτος, όμως, "χάθηκαν" σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2011 σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ.

Πάντως, το τρίτο τρίμηνο του 2012 ήταν το 17ο κατά σειρά τρίμηνο κατά το οποίο η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε. Παρ' όλα αυτά, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί. Τα νέα μέτρα θα επηρεάσουν σημαντικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μόνο η διοχέτευση κεφαλαίων στην αγορά μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στο δεύτερο μισό του 2013.

H ακολουθούμενη οικονομική πολιτική των τελευταίων ετών διέλυσε τις οικονομικές δομές, αποτελείωσε τον κρατικό μηχανισμό, εξόντωσε την επιχειρηματικότητα, εκτόξευσε τα ποσοστά της ανεργίας, οδήγησε χιλιάδες συμπολίτες μας στην απόγνωση και όλη την κοινωνία να διακατέχεται από αισθήματα κατάθλιψης, φόβου για το αύριο και οργής.».
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ