2012-11-25 16:02:07
Φωτογραφία για Μανιάτης: Δυο δις ευρώ τα οφέλη για Δυτική Ελλάδα και Ιόνια Νησιά από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων!
Οικονομικά οφέλη της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ θα έχουν οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Αυτό ισχυρίζεται ο πρώην Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ σήμερα Γιάννης Μανιάτης.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Ευτύχη Παλληκάρη, της εφημερίδας "Ημερησία", ο κ. Μανιάτης πληροφορεί για το ύψος των οικονομικών οφελών που θα προέλθουν για την περιοχή σε βάθος 30ετίας.

Διαβάστε τι ακριβώς είπε ο κ. Μανιάτης:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αδήριτη ανάγκη για εξεύρεση αναπτυξιακών πόρων, εν μέσω κρίσης, έχει οδηγήσει σε έναν “οδικό χάρτη” για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτους της χώρας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στους υδρογονάνθρακες. Τι μπορούμε να προσδοκάμε από την πρόοδο των ερευνών;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Σήμερα που μιλάμε γίνονται πλέον σεισμικές έρευνες. Αυτό πριν από δύο χρόνια φαινόταν αδιανόητο
. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε αναδόχους στα τρία “οικόπεδα” Πατραϊκός, Κατάκολο, Ιωάννινα. Αναμένουμε στo πρώτο εξάμηνο του 2013 να ξεκινήσει το πρώτο γεωτρύπανο την έρευνα. Από την αξιοποίηση μόνο του οικοπέδου του Πατραϊκού, τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου θα ανέλθουν σε 8 δις. ευρώ, σε βάθος 30ετίας. Τα ανταποδοτικά οφέλη για τις εμπλεκόμενες Περιφέρειες (Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων) θα είναι της τάξης των 2 δις. Ευρώ. Εξάλλου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε Πρόταση Νόμου, ώστε όλα τα δημόσια έσοδα αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (που σε βάθος 30ετίας εκτιμώνται συνολικά της τάξης των 150δις ευρώ) να διοχετευτούν σε ένα Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών, το οποίο χρηματοδοτήσει αποκλειστικά και μόνο το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, κατά το πρότυπο της Νορβηγίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο, υπάρχει και μια αναπτυσσόμενη φιλολογία ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να λύσει ακόμα και το οικονομικό πρόβλημα της χώρας Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Το έχουμε εύκολο σε αυτή τη χώρα να οδηγούμαστε σε υπερβολές. Δεν θα πνιγούμε στο πετρέλαιο, δεν θα γίνουμε Σαουδική Αραβία, μπορεί όμως το δημόσιο να αντλήσει σοβαρά έσοδα. Ήδη από τις αρχές του 2012, έχουμε διεθνείς διαγωνισμούς για την αξιοποίηση κοιτασμάτων χρυσού και χαλκού, κ.α., με στόχο και την αύξηση των δημοσίων εσόδων από μισθώματα ενός ορυκτού πλούτου που η αξία του ξεπερνά τα 40 δις ευρώ, αλλά και τη δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ