2012-11-22 15:16:04
Φωτογραφία για Τα κατοικίδια και τα πειραματόζωα «υποφέρουν από πλήξη»
Ουάσινγκτον

Μήπως το χάμστερ σας δείχνει μελαγχολικό; Πιθανώς υποφέρει από ανία επειδή δεν έχει τίποτα να κάνει, υποδεικνύει η πρώτη μελέτη για το θέμα. Οι Καναδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βιζόν που ζουν σε μικρά, άδεια κλουβιά διψούν για ερεθίσματα όπως οι φυλακισμένοι.

«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν τα ζώα νιώθουν πραγματική πλήξη όπως οι άνθρωποι -δεν μπορούμε να μετρήσουμε μια τέτοια υποκειμενική εμπειρία. Βλέπουμε όμως ότι, όταν τα ζώα δεν έχουν τίποτα να κάνουν, φαίνονται απαθή και εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για διέγερση, όπως κάνουν και οι άνθρωποι όταν βαριούνται» αναφέρει η Ρεμπέκα Μίγκερ του Πανεπιστημίου του Γκουέλφ στον Καναδά.

Προηγούμενες έρευνες ψυχολόγων έχουν δείξει ότι ο εγκλεισμός σε χώρους που δεν προσφέρουν ερεθίσματα εξωθεί τους ανθρώπους να αναζητούν οποιαδήποτε μορφή διέγερσης, όπως συμβαίνει για παράδειγμα σε πολλούς τρόφιμους των φυλακών.


Στην περίπτωση των ζώων, όμως, η μελέτη του φαινομένου είναι πολύ πιο δύσκολη. «Ιδέες για το πώς μπορεί να εκτιμηθεί επιστημονικά η ανία στα ζώα έχουν προταθεί και στο παρελθόν. Αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που κάποιος το κάνει στην πράξη» σχολιάζει η Μίγκερ.

Η ομάδα της ερευνήτριας εξέτασε αιχμάλωτα αμερικανικά βιζόν (Neovison vison) που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: τα ζώα της πρώτης ομάδας ζούσαν σε μικρά, άδεια κλουβιά, ενώ η δεύτερη ομάδα ζούσε στην πολυτέλεια «εμπλουτισμένων» κλουβιών, τα οποία διέθεταν λεκάνες με νερό για μπάνιο, περάσματα για τρέξιμο, πύργους για σκαρφάλωμα και αντικείμενα για μασούλημα.

Οι ερευνητές εξέθεσαν όλα τα πειραματόζωα σε μια ποικιλία ερεθισμάτων, από ελκυστικές λιχουδιές μέχρι αδιάφορα ή και απειλητικά αντικείμενα, όπως τα δερμάτινα ζώα που χρησιμοποιούνται συνήθως για να πιάνουν οι ερευνητές τα ζώα.

Το πείραμα έδειξε ότι τα βιζόν που ζούσαν σε άδεια κλουβιά έδειχναν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για όλα τα ερεθίσματα, ακόμα και τα απειλητικά. Τα ζώα αυτά πλησίαζαν το ξένο αντικείμενο τρεις φορές πιο γρήγορα και περνούσαν περισσότερο χρόνο εξετάζοντάς το. Έτρωγαν επίσης περισσότερες λιχουδιές, ακόμα κι αν υπήρχε άφθονη διαθέσιμη τροφή.

Στον ελεύθερο χρόνο τους, τα βιζόν στα άδεια κλουβιά περνούσαν την ώρα τους ξαπλωμένα και ακίνητα. Όσα μάλιστα έμεναν ακίνητα για περισσότερο χρόνο έδειχναν το μέγιστο ενδιαφέρον για τα αντικείμενα που τους παρουσιάζονταν.

Ο νευροψυχολόγος Μαρκ Φένσκε, ο οποίος εργάζεται ως καθηγητής στο Γκουέλφ αλλά δεν συμμετείχε στη μελέτη, σχολίασε ότι τα αποτελέσματα αποτελούν μια σημαντική προσθήκη στη βιβλιογραφία για την πλήξη.

«Είναι εντυπωσιακό το πόσο λίγα ξέρουμε για την ανία, παρόλο που σχετίζεται με δυσμενείς επιδράσεις για την ανθρώπινη υγεία». Η δυνατότητα να μελετούμε την ανία στα ζώα είναι ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση της αιτίας και των αποτελεσμάτων της» είπε.

Η Δρ Μίγκερ σκοπεύει τώρα να μελετήσει αν η ανία πλήττει περισσότερο τα εξυπνότερα ζώα όπως τα πρωτεύοντα θηλαστικά και οι παπαγάλοι.

Η έρευνα, με τίτλο Ο εμπλουτισμός του περιβάλλοντος μειώνει τα σημεία ανίας σε αιχμάλωτα βιζόν, δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS ONE.

http://news.in.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ