2012-11-22 07:59:32
Φωτογραφία για Κι όμως, οι δανειστές ...δούλεψαν για μας!
Όταν πλακώνονται τα βουβάλια, στη προκειμένη περίπτωση το ΔΝΤ και το Βερολίνο, την πληρώνουν τα βατράχια λέει μια ξένη παροιμία. 

Γι’ αυτό το σώφρον είναι να μην αναμειγνύεται κανείς μικρός, π.χ. η Ελλάδα στη προκειμένη περίπτωση, πέρα μιας αιχμηρής μεν αλλά κόσμιας ανακοίνωσης που αναφέρεται στα αυτονόητα όπως έκανε ο πρωθυπουργός. 

Αυτό λέει η φωνή της λογικής από εθνικής σκοπιάς σ’ αυτή την φάση, έστω κι αν δεν συνάδει με την φωνή της πολιτικής. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι καθυστερήσεις στη καταβολή των τριών δόσεων του 2012 συνολικού ύψους 44 δισ. ευρώ από τους δανειστές έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην ατμομηχανή της οικονομίας, τον ιδιωτικό τομέα, και πολύ λιγότερη στους υπολοίπους αφού οι μισθοί στο και οι συντάξεις πληρώνονται στην ώρα τους. 

Όμως, την κύρια ευθύνη είχε μέχρι πρότινος η ελληνική πλευρά που όφειλε να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα των δεσμεύσεων που ανέλαβε με το δεύτερο Μνημόνιο. 


Ήταν κάτι που βόλευε επίσης το Βερολίνο αφού η Ελλάδα εμφανιζόταν ακόμη μια φορά αναξιόπιστη στα μάτια της γερμανικής, κυρίως, και της διεθνούς κοινής γνώμης. 

Αυτό ενίσχυε το στερεότυπο για την Ελλάδα που είχαν οι περισσότεροι γερμανοί και άλλοι βόρειοι λαοί της Ευρώπης αλλά εξυπηρετούσε τα πολιτικά σχέδια του κυβερνητικού συνασπισμού της κ. Μέρκελ και του κ.Σόιμπλε.

Η επιμονή του ΔΝΤ στην εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για το ελληνικό δημόσιο χρέος και η απροθυμία της γερμανικής πλευράς να ενδώσει στο προτεινόμενο κούρεμα των δανείων ύψους 53 δισ. ευρώ περίπου που έχουν δώσει τα κράτη-μέλη στη χώρα μέχρι τα τέλη του 2011 άλλαξε τα δεδομένα. 

Παρότι ο κ. Σόιμπλε έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται ότι είναι παράνομο σε μερικές χώρες της ευρωζώνης, π.χ. Ολλανδία, να δίνουν νέα δάνεια η εγγυήσεις σε μια χώρα και ταυτόχρονα να «κουρεύουν» τα προηγούμενα δάνεια, η γενικότερη εικόνα που εξέπεμψε το eurogroup δεναλλάζει. 

H Eλλάδα εμφανίσθηκε συνεπής με τις δεσμεύσεις της και η Γερμανία ασυνεπής η τουλάχιστον απρόθυμη να συναινέσει στη τήρηση των συμφωνηθέντων. 

Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται κάτι τέτοιο από την Ανοιξη του 2010 που η Ελλάδα μπήκε σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. 

Στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης, των ειδικών και μη του πλανήτη, η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ είναι εκτεθειμένη. 

Το ίδιο θα συμβεί στο εσωτερικό της Γερμανίας. 

Ο μέσος πολίτης θα αντιληφθεί αργά η γρήγορα ότι είναι καλύτερο για όλους να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους τώρα παρά να αφεθεί για αργότερα και να διογκωθεί γιατί θα κληθεί τότε να πληρώσει πολύ περισσότερα αν θέλει το ευρώ. 

Η αντιπολίτευση έχει κάθε λόγο να του το υπενθυμίσει, καταφέροντας πλήγμα στην αξιοπιστία του κυβερνητικού σχηματισμού και μειώνοντας τις πιθανότητες επανεκλογής του τον Σεπτέμβριο του 2013. 

Είναι μια εξέλιξη που συμφέρει την Ελλάδα με δεδομένες τις θέσεις χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών απέναντι στη κρίση χρέους. 

Πολύ περισσότερο όταν είναι προφανές ότι δεν μπορεί να μην δοθούν τα λεφτά των δόσεων που εκκρεμούν στην Ελλάδα και να μην τα βρουν τελικά ΔΝΤ και Βερολίνο αφού ούτε την μια πλευρά, ούτε την άλλη συμφέρει να πάρουν διαζύγιο για διαφορετικούς λόγους την κάθε μια. 

Αλλωστε, μόλις 10 δισ. ευρώ έλειπαν για να υπάρξει συμφωνία όπως μας ανέφερε κάποιος που γνωρίζει από μέσα τι ακριβώς γίνεται. 

Κατά σύμπτωση, το ποσό είναι ίδιο με εκείνο που ανέφερε χθες η κ. Μέρκελ. 

Εν κατακλείδει, η μεγάλη καθυστέρηση στη καταβολή των 44 δισ. ευρώ έχει επιβαρύνει την οικονομική κατάσταση, συμβάλλοντας στην αποσταθεροποίηση της χώρας. 

Από την άλλη πλευρά, η καθυστέρηση στη καταβολή των χρημάτων για δυο επιπλέον εβδομάδες είναι λιγότερο σημαντική από την εντύπωση που αποκόμισε η διεθνής κοινή γνώμη και μέρος της γερμανικής από την δυστοκία στη λήψη της σχετικής απόφασης στο eurogroup της 20ης Νοεμβρίου. 

Κοινώς, oι δανειστές και κυρίως το Βερολίνο φέρουν επίσης ευθύνη για την διαιώνιση της ελληνικής κρίσης χρέους που έχει επεκταθεί σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. 

Υπο αυτή την έννοια, οι δανειστές δούλεψαν αυτή την φορά για μας. 

Dr. Money 

πηγη: www.Εuro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Υπάρχουν λόγοι…
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Υπάρχουν λόγοι…
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ