2012-11-19 14:13:03
Φωτογραφία για «Πειραγμένα» φυτοφάρμακα στην Ηλεία: Τα διακινεί η διεθνής μαφία...
του Χρήστου Πλευριά

Το κύκλωμα προσεγγίζει τους αγρότες και τους λανσάρει τα φυτοφάρμακα σε πολύ χαμηλές τιμές Το θέμα των «πειραγμένων» φυτοφαρμάκων και η επίδρασή τους στην υγεία μας, με τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου, δεν είναι σημερινό και δεν πρέπει να μας προξενεί εντύπωση, αφού τουλάχιστον εδω και μια δεκαπενταετία, επιστημονικές έρευνες, έχουν καταδείξει με σαφήνεια, το μέγεθος της πραγματικότητας του κινδύνου.

Έρευνες που κατά καιρούς δημοσιοποιήθηκαν από την εφημερίδα μας με τις ανάλογες, ανησυχητικού χαρακτήρα δηλώσεις, αλλά δυστυχώς δεν έτυχαν της ιδιαίτερης προσοχής ούτε από μεσάζοντες και προμηθευτές, ούτε από παραγωγούς και βεβαίως ούτε καν από εκείνους που εκπροσωπούν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Οσο η ύπαιθρος, ανταγωνίζεται δυστυχώς η μια την άλλη για την τροφοδοσία των αγορών με αγροτικά είδη, η διακίνηση παράνομων φυτοφαρμάκων γιγαντώνεται, ξεπερνώντας οποιονδήποτε έλεγχο, σε μια υπερβολικη διάσταση κερδών, ισόποση σχεδόν με εκείνη της διακίνησης ναρκωτικών!


Γνωστό είναι στους κύκλους της σχετικής αγοράς ότι πολλά από τα παράνομα φυτοφάρμακα, παράγονται στην Κίνα, ενώ ως χώρα μεταφόρτωσης, αναφέρεται κυρίως η Ρωσία. Παρατηρούνται όμως και σημαντικές χερσαίες εισαγωγές προς την Ελλάδα από την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Τα λαθραία φυτοφάρμακα, στοιβάζονται μαζί με άλλα αντικείμενα, μέσα στη νταλίκα, όπου κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να την ξεφορτώσει για να μπορέσει να τα εντοπίσει.

Οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος κατά την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Europol «είναι τόσο καλά δομημένες και τόσο επαγγελματικές» που οι χονδρέμποροι, πολλές φορές αγνοούν το γεγονός ότι αγοράζουν πλαστά προϊόντα.

Συχνά μάλιστα, τα παράνομα κυκλώματα, καμουφλάρουν τις δραστηριότητές τους, ακόμη και πίσω από νόμιμες εταιρίες χρησιμοποιώντας εμπορικά σήματα και γνωστές επιχειρήσεις φυτοπροστατευτικών και χημικών προϊόντων.

Και εδώ όμως, ο νόμος της σιωπής κυριαρχεί. Όλοι γνωρίζουν τώρα πια, για τα «εισαγόμενα δηλητήρια» αλλά σιωπούν και αδιαφορούν προκλητικά για τον «εφιάλτη» που καταλήγει στο πιάτο των ανυποψίαστων καταναλωτών.

Παρά το μικρό της κλήρο, η χώρα μας και σε μεγάλο ποσοστό η περιφέρειά μας, γίνονται οι αποδέκτες, μεγάλων ποσοτήτων παράνομων φυτοφαρμάκων.

Τα στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας δείχνουν ότι, το ποσοστό χρησιμοποίησής τους επί της συνολικής εγχώριας αγοράς, έφθασε το 7% το 2008, πήγε στο 10% κατά το 2009 και έφθασε το 15% μέσα στο 2010 με ανοδικές τάσεις για τα επόμενα χρόνια λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας.

Η χαλαρή νομοθεσία και τα μεγάλα περιθώρια κέρδους, διογκώνουν σίγουρα την ύπαρξη του προβλήματος καθώς αρκετοί αγρότες εξακολουθούν να τα χρησιμοποιούν ως φθηνότερα και πολύ πιο δραστικά!

Τα συγκεκριμένα προϊόντα, περιέχουν απαγορευμένες δραστικές ουσίες, ή διαλύτες και διάφορες προσμίξεις εν δυνάμει καταστροφικές , για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Δεν πρέπει εξάλλου να υποτιμώνται οι συνέπειές τους, στην τελική αξία της καλλιέργειας, αφού προκαλούν μακροπρόθεσμα σημαντικές ζημιές, μειώνοντας κάθε φορά τη σοδειά, και καταστρέφοντας εν τέλει τη συγκομιδή.

Η αυξημένη χρήση τους, επιπροσθέτως, θέτει σε κίνδυνο την καθαρότητα των εδαφών και των νερών, επηρεάζοντας αρνητικά και το φυσικό χώρο των ενδημικών ειδών.

Η Πολιτεία, λοιπόν, έχει υποχρέωση να σταματήσει τη δράση της «μαφίας» που λυμαίνεται τον αγροτικό κόσμο. Να προστατεύσει τους πολίτες ? καταναλωτές και να θωρακίσει το περιβάλλον στηρίζοντας έμπρακτα τους εμπλεκόμενους φορείς που έχουν απαξιωθεί εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων και προσωπικού.

patrisnews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ