2012-11-18 18:44:12
Φωτογραφία για Των περικοπών τα φουσάτα τσακίζουν το στρατό
Οι μεγάλες περικοπές στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, τα τελευταία χρόνια, τόσο στους μισθούς όσο και στις λειτουργικές δαπάνες του στρατεύματος έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό μείγμα σε ένα στρατό ο οποίος αντιμετώπιζε έτσι κι αλλιώς προβλήματα.

Οι περικοπές αγγίζουν το 50% και όλη αυτή η κατάσταση απειλεί να τινάξει στον αέρα όχι μόνο το ηθικό αλλά και το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία.

Είναι σαφές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, πως απόρροια των μνημονιακών πολιτικών οι οποίες ακολουθούνται τα τελευταία περίπου τρία χρόνια, θα είναι η επιχειρησιακή ύφεση για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται πως έγινε προσπάθεια να βρεθούν άλλα μέτρα, τα γνωστά ισοδύναμα, ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες περικοπές στο στράτευμα. Όμως, οι δανειστές - βλέπε τρόικα - δεν πείστηκαν.

Η οικονομική κατάσταση των στελεχών του στρατεύματος αλλά και των απόστρατων είναι πλέον τραγική, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πλανάται το φάντασμα της πτώχευσης - κατάρρευσης.


Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τα Γενικά Επιτελεία σε συνεργασία με τους υπουργούς, επεξεργάζονται σχέδια τα οποία δεν θα επιλύσουν μεν το πρόβλημα, θα ανακουφίσουν σε κάποιο βαθμό την κατάσταση δε.

Εντούτοις, φως στο τούνελ δεν φαίνεται καθώς ο νέος προϋπολογισμός, για το 2013, αναφέρει μειωμένες δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις κατά 14,3%, σε σχέση με το 2012.

Συνολικά ο προϋπολογισμός για το 2013 για το στρατό θα κινηθεί στα 3,8 δισ. ευρώ συν ακόμα περίπου ένα δισ. το οποίο είναι για την αποπληρωμή παλαιότερων υποχρεώσεων.

Όλες οι πιστώσεις του κεντρικού προϋπολογισμού καλύπτουν στη συντριπτική τους πλειονότητα ανελαστικές δαπάνες, όπως η μισθοδοσία του προσωπικού και τα λειτουργικά έξοδα.

Πηγή: news247
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ