2012-11-18 11:41:04
Φωτογραφία για Ποια είναι τα χαρτιά των μεγάλων παικτών στο τραπεζικό παιχνίδι
Πάνω από 450 δισ. ευρώ παραμένει το ενεργητικό των μεγάλων τραπεζών στην Ελλάδα. Παρά την κρίση και παρά την πρωτοφανή δοκιμασία στην οποία έχει περιέλθει το σύστημα εδώ και 2,5 χρόνια. Με τη διαφορά, ότι σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τέλη του 2008 με αρχές του 2009, όπου τα πράγματα ήταν λίγο ως πολύ ξεκάθαρα, τώρα, εξαιτίας των ανακατατάξεων που δρομολογούνται κανείς δεν είναι σίγουρος ποιος είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Αυτή τη στιγμή, οι «θέσεις» των βασικών παικτών, πάντως, έχουν ως εξής:

Alpha Bank - Εμπορική

Η Credit Agricole, κατέληξε στην επιλογή της Alpha ως νέου βασικού μετόχου της Εμπορικής, αφού υπολόγισε, μεταξύ άλλων, ότι η τράπεζα του κ. Κωστόπουλου στην πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης «ζήτησε» τα λιγότερα λεφτά, κάπου 1,9 δισ. ευρώ.Το γεγονός είναι ενθαρρυντικό καθώς υπολογίστηκε ότι και τα κεφάλαια που θα απαιτηθεί να μπουν στην νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση, δεν θα ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ ! Η ίδια έχει δεσμεύσει ήδη το ποσό των 2,3 δισ. ευρώ. Μετά τη συγχώνευση θα απαιτηθεί ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, για να καλυφθεί η αναγκαία συμμετοχή των Γάλλων στην αύξηση κεφαλαίου, που προβλέπεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


Εθνική Τράπεζα - Eurobank

Η Εθνική Τράπεζα με την προσθήκη της Eurobank κράτησε τα πρωτεία. Ακόμα και μόνη της πάντως δεν θα είχε ιδιαίτερα προβλήματα αφού σε επίπεδο ενεργητικού, ξεπερνούσε τα 100 δισ. ευρώ, έναντι 78 δισ. ευρώ της νέας Alpha, ενώ κατά το μάλλον ή ήττον το ίδιο ισχύει και με τις άλλες βασικές κατηγορίες δεικτών της «μεγάλης φίλης. Η Εθνική, στην πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης, χρειάσθηκε περί τα 7,5 δισ. ευρώ, τα οποία και έλαβε από το ΤΧΣ. Με την προσθήκη της Eurobank, είναι άγνωστο που θα φτάσει αυτό το ποσό. Η Eurobank στην πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης άντλησε περί τα 4 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, ενώ σαφώς λιγότερα θα είναι τα λεφτά που θα απαιτήσει στη δεύτερη φάση. Γι' αυτό και απασχόλησε πολύ την Credit Agricole η προσφορά της για την Εμπορική. Η κεφαλαιοποίηση της αυτή τη στιγμή υπολογίζεται κοντά στα 600 εκατ. ευρώ, περίπου, ενώ τα κέρδη της μετοχής της μέσα στο καλοκαίρι και το Σεπτέμβριο ήταν κάτι παραπάνω από αξιοσημείωτα: πάνω από 30%.

Πειραιώς - Αγροτική - Γενική

Εδώ επιχειρείται η άλλη μεγάλη ανατροπή στην ελληνική τραπεζική αγορά και ειδικά στις θέσεις 3 και 4 του ελληνικού τραπεζικού στερεώματος. Συγκεκριμένα, η νέα Πειραιώς, μετά τη συγχώνευση με την Αγροτική, αυτή τη στιγμή έχει συνολικό υπόλοιπο καταθέσεων της τάξης των 35 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, το σύνολο των δανείων της διαμορφώνεται στα 44 δισ. ευρώ. Το συμπέρασμα; Η κρίσιμη ισορροπία, μεταξύ των δύο αυτών μεγεθών, διορθώνει πάρα πολύ για τη «νέα Πειραιώς» και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για την τράπεζα. Στα πολύ θετικά της συγχώνευσης συμπεριλαμβάνεται επίσης το γεγονός ότι το ενεργητικό της εκτοξεύεται στα ύψη και συγκεκριμένα στα 74 δισ. ευρώ, δηλαδή, λίγο πιο κάτω από αυτό της «νέας Alpha», της Εμπορικής συνυπολογιζόμενης voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ