2012-11-17 19:06:03
Φωτογραφία για Η Μέρκελ παίζει καθυστέρηση μέχρι τις εκλογές
Γράφει η Σοφία Δήμτσα

Την ώρα που οι Γερμανοί προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013, ο ένας μετά τον άλλο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανοίγουν παράθυρο για κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Οι πιστωτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κτίζουν γραμμές άμυνας ενόψει του Eurogroup της Τρίτης, με στόχο έναν πολιτικά αποδεκτό από όλους συμβιβασμό, αφού πλέον όλοι συμφωνούν ότι χωρίς έκτακτα μέτρα δεν πρόκειται να μειωθεί το ελληνικό χρέος.

Όλες οι κινήσεις επικεντρώνονται πλέον στο πότε θα επιτραπεί κάτι τέτοιο, ώστε και η Άνγκελα Μέρκελ να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα ενόψει των εκλογών της, αλλά και το ΔΝΤ να βρει μια σαφή προοπτική βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα.

Έτσι, προσανατολίζονται σε μια λύση που θα περιλαμβάνει μέτρα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που προκύπτει από τη διετή επιμήκυνση-χωρίς κούρεμα- και στη συνέχεια, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της να εξεταστεί ένα γενναίο κούρεμα του χρέους.


Η Κριστίν Λαγκάρντ στέλνει το μήνυμα ότι τίποτα δεν θεωρείται μη αναστρέψιμο εάν δεν ολοκληρωθεί η τελική πράξη, απευθύνοντας έκκληση για συμφωνία προκειμένου να ορθοποδήσει και πάλι η Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Στουρνάρας, βάζει χαμηλά το πήχη, εκφράζοντας απλώς την ελπίδα την Τρίτη να αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της δόσης.

Όμως, στην ΕΕ ανοίγει για τα καλά η συζήτηση για κούρεμα του χρέους που κατέχουν οι επίσημοι πιστωτές.

Προκαλεί, για παράδειγμα, αίσθηση, η στροφή του επικεφαλής της Bundesbank για το θέμα του “κουρέματος”, ως μια μελλοντική λύση εφόσον η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, αλλά και το ότι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών και ο Ιταλός ομόλογος του απέφυγαν να το απορρίψουν.

“Θεωρώ ότι παραμένει ανοικτό το ερώτημα εάν θα προκύψει ανάγκη κουρέματος (του ελληνικού χρέους)” δηλώνει ο Γιενς Βάιντμαν. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Bundesbank “τίθεται το ερώτημα εάν η καλή πίστη που δείχνεις (με ένα κούρεμα) θα δώσει τα σωστά κίνητρα, ή εάν δεν έχει νόημα να υπάρξει ένα κούρεμα, που θα χρειαστεί εν τέλει για να ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές, ως μια προοπτική για όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι μεταρρυθμίσεις”, αναγνωρίζοντας πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο και σημειώνοντας πως το “κούρεμα” από μόνο του δεν επιλύει όλα τα προβλήματα.

Την επόμενη εβδομάδα πρέπει να συμφωνηθεί το τελικό πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα εκτιμά από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Ερωτηθείς για το εάν η επίτευξη συμφωνίας περιλαμβάνει και κάποιο επίπεδο διαγραφής χρέους από τους επίσημους πιστωτές τονίζει πως “όλες οι παράμετροι είναι στο τραπέζι. Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί αλλά θα πρέπει να πετύχουμε. Εάν το κάνουμε θα αφήσουμε πίσω το θέμα που δηλητηρίασε την Ευρωζώνη για δύο χρόνια”.

Σαφώς αισιόδοξος ότι οι υπουργοί Οικονομικών μπορούν να καταλήξουν σε μια απόφαση δηλώνει από την πλευρά του και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι ο οποίος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός “κουρέματος” στο ελληνικό χρέος.

Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση επιχειρεί να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών για μια ευρύτερη συμφωνία για το ελληνικό χρέος την Τρίτη, επιδιώκοντας να περιορίσει τις συζητήσεις στην εξεύρεση λύσης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού έως το 2014. Επιχειρεί πάντως να ρίξει τους τόνους σχετικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ με την εκπρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει πως δεν υπάρχει κίνδυνος αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.

Υπέρ της διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους από την γερμανική κυβέρνηση τάσσεται και ο καθηγητής Οικονομικών και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Κλέμενς Φούεστ. «Είναι σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει παραίτηση από αξιώσεις. Το ερώτημα είναι, μόνο, το πότε», τονίζει και προσθέτει ότι «είναι, εδώ και καιρό, ξεκάθαρο ότι ένα μέρος των πιστώσεων που έχουν δοθεί δε θα επιστραφεί».

Αναγνωρίζει, πάντως, ότι «εκείνοι που, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών και της γερμανικής πολιτικής, υπερασπίζονται το αντίθετο, είναι για ευνόητους λόγους δύσκολο να ομολογήσουν ότι η θέση τους δεν είναι βιώσιμη», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση Μέρκελ “παίζει καθυστερήσεις” μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και θα ανοίξει τη συζήτηση για το κούρεμα αμέσως μετά.

ysterografa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ