2012-11-17 15:34:03
Φωτογραφία για M. Μπόλαρης: Πολιτικός λόγος αξιόπιστος και συγκροτημένος, θα ξαναδώσει προοπτική ελπίδας στον τόπο
από το Γραφείο Τύπου

Η σημερινή επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου συνοδεύεται από μια οργανωμένη προσπάθεια αμφισβήτησης των γεγονότων που σημάδεψαν την εποχή εκείνη.

Στις νεοναζιστικές προκλήσεις εκχυδαϊσμού των δημοκρατικών θεσμών και απροκάλυπτης ρατσιστικής βίας προστίθεται η προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας που σημάδεψε με τρόπο αμετάκλητο την εποχή μας. Οι γενιές που βίωσαν την κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών, την πρακτική της στρατιωτικής δικτατορίας με εξορίες, φόνους και βασανιστήρια , περιορισμό των ατομικών ελευθεριών και επιβολή μιας ιδεολογίας που διέσυρε τη χώρα διεθνώς, γνωρίζουν τα γεγονότα και εκτιμούν τη σημασία τους. Η δόλια πρακτική αμφισβήτησης ιστορικών στιγμών που κατέγραψε η παγκόσμια ιστορία απευθύνεται στη νέα γενιά, που έχοντας απολαύσει τα αγαθά της δημοκρατίας βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μια επώδυνη οικονομική κρίση που υπονομεύει τη θεμελιώδη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών
. Ο στόχος είναι προφανής: στη γραμμή της ναζιστικής αναθεωρητικής πρακτικής για τα εγκλήματα του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου να παραχαραχτεί η νεότερη ιστορία μας και να αποσιωπηθούν τα εγκλήματα των ιδεολογικά ομόλογών τους στρατοκρατών. Ο Γιώργος Σεφέρης στην καίρια και συγκλονιστική παρέμβασή του είχε χαρακτηρίσει τη χούντα των επίορκων και ξενόδουλων στρατοκρατών:

«ένα καθεστώς ολωσδιόλου αντίθετο με τα ιδεώδη για τα οποία πολέμησε ο κόσμος μας και τόσο περίλαμπρα ο λαός μας στον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο. Είναι μια κατάσταση υποχρεωτικής νάρκης, όπου όσες πνευματικές αξίες κατορθώσαμε να κρατήσουμε ζωντανές, με πόνους και με κόπους, πάνε κι αυτές να καταποντιστούν μέσα στα ελώδη στεκούμενα νερά.»

Και είχε προφητικά διαβλέψει πως

«στις δικτατορικές καταστάσεις η αρχή μπορεί να μοιάζει εύκολη, όμως η τραγωδία περιμένει αναπότρεπτη στο τέλος.»

Δυστυχώς η κατάρρευση της δικτατορίας με την Κυπριακή τραγωδία που η ίδια προδοτικά προκάλεσε, εκτελώντας πειθήνια τις εντολές των καθοδηγητών της, επαλήθευσε τον μεγάλο μας ποιητή.

Σήμερα που δοκιμάζονται οι αντοχές της κοινωνίας μας, που αποδυναμώνονται οι θεσμοί και επιχειρείται αλλοίωση του δημοκρατικού φρονήματος του λαού, είναι καθήκον μας να ισχυροποιήσουμε την ιστορική μας μνήμη. Είναι υποχρέωσή μας να προτάξουμε έναν πολιτικό λόγο αξιόπιστο και συγκροτημένο που θα ξαναδώσει προοπτική ελπίδας στον τόπο. Όπως ακριβώς τα αιτήματα των εξεγερμένων Ελλήνων εκείνη την αποφράδα μέρα στις 17 Νοεμβρίου του 1973.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ