2012-11-17 00:46:03
Φωτογραφία για Σε... διαθεσιμότητα βάζουν το νόμο για την εφεδρεία οι δήμαρχοι της Κρήτης
του Γιώργου Λαμπράκη

Σε καθεστώς εφεδρείας βάζουν το νόμο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι δήμαρχοι της Κρήτης, οι οποίοι αποφάσισαν ομόφωνα σήμερα να αντισταθούν και να καταργήσουν στην πράξη τα σχέδια που θέτουν σε διαθεσιμότητα εργαζομένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μάλιστα, πέρα από την μη υπογραφή των σχετικών εντολών, οι δήμαρχοι του νησιού αποφάσισαν να εξαντλήσουν όλα τα νομικά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι, που ετοιμάζονται και αυτοί για τον δικαστικό τους αγώνα καθώς θα καταθέσουν προσφυγές στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, έχουν στο πλευρό τους και το σύνολο των αιρετών, καθώς οι δήμαρχοι τάσσονται κατά των απολύσεων προσωπικού που υπηρετεί τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος κ. Γιάννης Κουράκης δήλωσε ότι το σύνολο της Αυτοδιοίκησης είναι ενάντια στις απολύσεις, ενώ στηλίτευσε τις δηλώσεις που με ευκολία γίνονται από διάφορες πλευρές υπέρ του συγκεκριμένου μέτρου.


Οι πόροι των Ο.Τ.Α. προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη, δηλαδή χρήματα των Δημοτών και τους Κεντρικούς Αυτοτελής Πόρους με τους οποίους καλύπτονται οι συνεχώς διευρυνόμενες αρμοδιότητες που τους μεταβιβάζονται από το Κράτος (άρθρο 102 παρ. 5 του Συντάγματος). Υπενθυμίζεται ότι οι πόροι αυτοί από το 2009-2012 μειώθηκαν κατά 60%, παρά το γεγονός ότι από τις 1/1/2013 θα μεταβιβαστούν άλλες 200 αρμοδιότητες από το Κράτος στους δήμους, δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ψήφισμα από τα Χανιά

Για το θέμα έχει συνεδριάσει ήδη το δημοτικό συμβούλιο Χανίων το οποίο ομόφωνα τάσσεται κατά του συγκεκριμένου μέτρου, ενώ εκδόθηκε και σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας. Ειδικότερα, ο δήμος Χανίων ζητά:

-Να μην εφαρμοστεί καμία διάταξη του νόμου που αφορά τη διαθεσιμότητα.

-Να μην υπογραφεί καμία απόλυση - διαθεσιμότητα.

-Να μην αποσταλεί καμία κατάσταση υπαλλήλων στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οργή στο Ρέθυμνο

Για άδικη, οριζόντια και αψυχολόγητη ενέργεια έκανε λόγο ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης σχολιάζοντας το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Ο δήμος Ρεθύμνου και εγώ προσωπικά αντίθετοι. Θεωρούμε την συγκεκριμένη ρύθμιση οριζόντια, άδικη και αψυχολόγητη. Είναι δεδομένες οι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν σε όλη την Αυτοδιοίκηση. και θεωρώ ότι ένα τέτοιο μέτρο αν πράγματι δεν αποβλέπει στην απόλυση των υπαλλήλων μας, κάτι το οποίο σφόδρα φοβόμαστε και πιθανολογούμε θα έπρεπε να είχε προηγηθεί μια ακτινογράφηση όλου του δημόσιου τομέα να διερευνηθούν τα υφιστάμενα κενά στην δημόσια διοίκηση, να διαπιστωθούν που υπάρχει πραγματικό περίσσευμα υπαλλήλων και αντί να βάζουμε τους ανθρώπους σε αμηχανία και αγωνία να γίνουν αυτομάτως οι τοποθετήσεις και οι μετακινήσεις των υπαλλήλων αυτών, ώστε να μην υπάρχει καθόλου νεκρός χρόνος διαθεσιμότητας.

prismanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ