2012-11-16 23:13:59
Φωτογραφία για «Εφυγε» στα 62 του ο Ρούσσος Βρανάς
Πέθανε, σε ηλικία 62 ετών, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ Ρούσσος Βρανάς, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Ο Ρούσσος Βρανάς γεννήθηκε στα Χανιά το 1950. Σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ στην είδηση της απώλειας του γνωστού δημοσιογράφου, το 1969, μεσούσης της δικτατορίας, ο Ρούσσος Βρανάς συνελήφθη και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18,5 ετών για ρίψη βόμβας μολότοφ στις εγκαταστάσεις του κλιμακίου του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη. Αποφυλακίστηκε το 1972 λόγω ανηκέστου βλάβης, διέφυγε στο εξωτερικό και επέστρεψε μετά την πτώση της χούντας.

'Αρχισε να εργάζεται ως μεταφραστής και επιμελητής των εκδόσεων «Ποντίκι» από όπου ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα. Αργότερα εργάστηκε στην τηλεόραση και το 1995 εντάχθηκε στο δυναμικό των ΝΕΩΝ υπογράφοντας από το 1999 τη στήλη «Δρόμοι».

Η κηδεία του θα γίνει στα Χανιά.

«Ο Ρούσσος Βρανάς δεν ήταν μόνο ένας ιδιαίτερα καλλιεργημένος και οξυδερκής αναλυτής του διεθνούς γίγνεσθαι
. Ήταν κάτι πολύ περισσότερο: ένας βαθιά ουμανιστής, ένας διανοούμενος της δημοσιογραφίας, που υπερασπίστηκε τις ιδέες του σε δύσκολους καιρούς, κατά την περίοδο της δικτατορίας και φυλακίστηκε γι’ αυτές, με μεγάλο προσωπικό κόστος» αναφέρει σε συλλυπητήριο τηλεγράφημά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

«Ο Ρούσσος Βρανάς υπήρξε ξεχωριστή παρουσία στη δημοσιογραφία και τον δημόσιο βίο, σεμνός, καλλιεργημένος, ενημερωμένος, διεισδυτικός αναλυτής, με συνείδηση της παγκοσμιότητας των προβλημάτων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού τονίζει πως ήταν «αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, αδιάλλακτος αντίπαλος των λογής λογής τυραννιών και υπερασπιστής των δημοκρατικών αξιών», επισημαίνει πως «έφυγε γρήγορα και η απώλειά του θα είναι ακόμη πιο έντονη, σε εποχές πολιτικής εξαχρείωσης, μνημονιακού ολοκληρωτισμού και διάλυσης των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων».

Ο Ρούσσος Βρανάς υπήρξε ένας από εκείνους τους δημοσιογράφους για τους οποίους η έκφραση «μαχόμενη δημοσιογραφία» δεν ήταν ένα σχήμα λόγου αλλά μία κυριολεξία, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει: «Η απώλεια του φτωχαίνει το δημοσιογραφικό κόσμο αλλά και το δημόσιο βίο γενικότερα. Τα θερμά μας συλληπητήρια στους οικείους του».

***

Τα «ΝΕΑ» πενθούν για την απώλεια του αγαπημένου συναδέλφου Ρούσσου Βρανά, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Στην Ε' Γυμνασίου έφυγε με υποτροφία για το Μέριλαντ των ΗΠΑ, όπου τελείωσε το σχολείο. Ηταν 18,5 ετών και μέλος του ΠΑΚ όταν σπούδαζε στη Νομική Θεσσαλονίκης. Τον Αύγουστο του '69, μεσούσης της χούντας, επηρεασμένος από μια ομιλία του Γεώργιου-Αλέξανδρου Μαγκάκη πέταξε μια βομβα μολότοφ στις εγκαταστάσεις του κλιμακίου του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη. Το χτύπημα θεωρήθηκε ιδιαίτερα συμβολικό στην εποχή του.

Συνελήφθη και πέρασε από δίκη, όπου καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18,5 ετών, όσα δηλαδή ήταν τα χρόνια του, όπως του επισήμανε ο πρόεδρος του δικαστηρίου. «Ευτυχώς που δεν ήμουν εξηντάρης», έλεγε αργότερα αστειευόμενος στους φίλους του.

Φυλακίστηκε στο Επταπύργιο και αργότερα στον Κορυδαλλό στην πτέρυγα Γ, όπου κρατούντο οι μη χαρακτηρισμένοι ως κομμουνιστές.

Ηταν ο νεότερος πολιτικός κρατούμενος, ανάμεσα σε δεκάδες σε εκείνη την πτέρυγα του Κορυδαλλού και εκεί έδειξε ενδιαφέρον για την δημοσιογραφία στα μαθήματα που έκανε ο συγκρατούμενός του Γιάννης Καψής, μετέπειτα διευθυντής των «ΝΕΩΝ».

«Θυμάμαι ένα ψηλόλιγνο αγόρι, που περπατούσε συχνά στο προαύλιο της φυλακής μόνος, σκεπτικός, προβληματισμένος», διηγείται ο Γ. Καψής. «Πολλές φορές κάναμε βόλτες μαζί και συζητούσαμε επί ώρες».

Από τη φυλακή βγήκε το 1972 για έξι μήνες λόγω ανηκέστου βλάβης - είχε πάθει φυματίωση. Διέφυγε στο εξωτερικό (Ιταλία, Γερμανία, Σουηδία) και επέστρεψε μετά την πτώση της χούντας. Την ημέρα του Πολυτεχνείου, η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του αναζητώντας τον.

Ο εκδότης του «Ποντικιού» Κώστας Παπαϊωάννου θυμάται ένα τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον τότε διευθυντή των «ΝΕΩΝ» Λέοντα Καραπαναγιώτη: «Μου έστειλες ένα διαμάντι». Από τις εκδόσεις «Ποταμός» κυκλοφόρησε το 2002 το βιβλίο του «Η άχρονη χώρα».

Η κηδεία του θα γίνει στα Χανιά.

* Και το i-R στα 7 χρόνια λειτουργίας του, αναδημοσίευσε πολλές φορές τη στήλη του ΔΡΟΜΟΙ απο τα ΝΕΑ γιατί εκτιμούμε οτι υπήρξε απο τις ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ στον ελληνικό τύπο, που χειμάζεται, επίσης. Σε ευχαριστούμε Ρούσσο για τις σκέψεις και τις απόψεις σου, γιατί αναβάθμισε "τα διεθνή" σε δική μας θεματολογία τόσο μεστή και ζωντανή και τόσο κοντά στο λαό...- Καλό ταξίδι.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ