2012-11-16 11:01:17
Φωτογραφία για Φόρος τιμής στους καλλιτέχνες δωρητές της Εθνικής Πινακοθήκης,
Μέρος του έργου «Λαϊκή Αγορά» του Παναγιώτη Τέτση,

Θερμού Μαρία  

Πρόκειται για την τελευταία έκθεση πριν την μεταστέγασή της,

Στην ιστορία της Εθνικής Πινακοθήκης, οι πρώτες δωρεές έργων συμπίπτουν με το έτος της ίδρυσής της: Το 1900. Ηταν 246 έργα, ξένων καλλιτεχνών κυρίως αλλά και ενός Ελληνα, του Θεόδωρου Βρυζάκη, που δωρίσθηκαν στην Πινακοθήκη από το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο. Το αμέσως επόμενο έτος, χάρη στο κληροδότημα του Αλεξάνδρου Σούτζου, η Πινακοθήκη μεγάλωσε κατά 281 έργα, πάλι όμως ξένων καλλιτεχνών και ελάχιστων Ελλήνων. 

Το Ιδρυμα Κουτλίδη στη συνέχεια όμως, θα της έδινε τη μεγάλη ώθηση, αφού δώρισε σε αυτήν 1466 έργα. Σήμερα, στο γύρισμα της ιστορίας της, αφού σε λίγους μήνες πρόκειται να αρχίσει το μεγάλο έργο επέκτασης των κτιριακών της εγκαταστάσεων, η Εθνική Πινακοθήκη θυμάται και τιμά τους καλλιτέχνες και τις οικογένειές τους, που υπήρξαν δωρητές έργων τους. Πρόκειται για την τελευταία έκθεση πριν την μεταστέγασή της, που εγκαινιάζεται την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου και καλύπτει έναν αιώνα. Από το 1910 ως το 2012.


Πολλές είναι οι σημαντικές δωρεές καλλιτεχνών _ σε ποιότητα και ποσότητα_ που καταγράφηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. Ανάμεσά τους, των κληρονόμων του Τόμπρου (1975 και 1976), του Στάμου (1975), του Τσαρούχη (1976), της κόρης του Παρθένη, Σοφίας (το 1982), του Χατζηκυριάκου - Γκίκα (1986), του Μόραλη το 1988, της Μαρί Τερέζ Απάρτη το 1991, το τεράστιο κληροδότημα της Ευθυμιάδη - Μενεγάκη με περίπου 1.100 έργα (1995) και της Ραφτοπούλου την ίδια χρονιά, του Αβραμίδη και της Ελένης Μαλτέζου (1997), του Τέτση (1998 και 2000), του Φασιανού (2001), τα κληροδοτήματα της Αγγέλας Νικολάου (2001 επίσης), της Νανάς Ησαΐα (2003), του Χρήστου Καπράλου (2006), καθώς και τη μεγάλη δωρεά του Δανιήλ το 2007.

 Σήμερα έτσι, στο σύνολο των 19.000 έργων της Εθνικής Πινακοθήκης (μαζί με τα ζωγραφικά έργα, τα γλυπτά, τα σχέδια και τα χαρακτικά), οι δωρεές είναι 6.800 και τα κληροδοτήματα 4.500 έργα. Από αυτά, τα ζωγραφικά έργα, ελαιογραφίες, ακρυλικά είναι περίπου 5.200 ενώ οι δωρεές καλλιτεχνών ξεπερνούν τις 3.000 έργα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 166 έργα, ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, ανάγλυφα, κατασκευές και εγκαταστάσεις. Η παρουσίαση ανοίγει με το μνημειακών διαστάσεων τρίπτυχο του Παναγιώτη Τέτση «Λαϊκή Αγορά» και στην ίδια ενότητα παρουσιάζονται έργα των Ντίκου Βυζάντιου, Δημήτρη Περδικίδη, Κοσμά Ξενάκη, Πάρι Πρέκα, Χρίστου Καρά, Δημήτρη Μυταρά, Αλέκου Φασιανού, Γιάννη Ψυχοπαίδη και άλλων. Σε ξεχωριστό χώρο εξάλλου εκτίθενται μικρές, αναδρομικού χαρακτήρα ενότητες των μεγάλων δωρεών του Θεόδωρου Στάμου, του Δανιήλ (Παναγόπουλου) και της Νανάς Ησαΐα.

Στο μεσοπάτωμα παρουσιάζονται κυρίως έργα καλλιτεχνών του 19ου αιώνα, αλλά και κάποια της γενιάς του 1930 και του 1960. Οπως οι Θεόδωρος Ράλλης, Φλωρά Καραβία, Σπύρος Βικάτος, Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης, Σοφία Λασκαρίδου, Ουμβέρτος Αργυρός, Περικλής Βυζάντιος αλλά και οι Αγήνωρ Αστεριάδης, Αγλαΐα Παπά, Ιφιγένεια Λαγάνα, Γιώργος Βακιρτζής και άλλοι.

Τέλος στον κάτω όροφο βρίσκονται οι πρόδρομοι της νεοελληνικής τέχνης, όπως ο Κωνσταντίνος Παρθένης (με 18 έργα) και ο Σπύρος Παπαλουκάς, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι της Γενιάς του' 30. Σε ξεχωριστές ατομικές ενότητες, εκτίθενται έργα των Γιάννη Μόραλη, Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα,  Νίκου Νικολάου, Λιλής Αρλιώτη, Γιάννη Μαλτέζου, Γιώργου Βακαλό. Ακόμη, συμμετέχουν με ένα ή δύο έργα καλλιτέχνες της ίδιας γενιάς, όπως οι Γιάννης Τσαρούχης , Σπύρος Βασιλείου, Γιώργος Γουναρόπουλος, Αλέκος Κοντόπουλος, Πολύκλειτος Ρέγκος, Ορέστης Κανέλλης,, Κωνσταντίνος Μαλάμος, Γιώργος Σικελιώτης  και άλλοι.

Η γλυπτική εκπροσωπείται δειγματοληπτικά με έργα των μεγάλων δωρεών, τα οποία παρουσιάζονται διάσπαρτα στα τρία επίπεδα της έκθεσης. Εννέα γλυπτά, από διάφορα υλικά, των Μιχάλη Τόμπρου, Μπέλλας Ραφτοπούλου, Χρήστου Καπράλου, Φρόσως Ευθυμιάδη - Μενεγάκη, Ιωάννη Αβραμίδη και μία ξύλινη εγκατάσταση του Χρήστου Γιαννάκου ολοκληρώνουν την περιήγηση στον κόσμο των δωρεών γλυπτικής προς την Εθνική Πινακοθήκη.

Την έκθεση,  που θα  διαρκέσει ως τις 31 Δεκεμβρίου θα εγκαινιάσει ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ