2012-11-16 10:57:37
Φωτογραφία για Η νέα ελληνική αρχιτεκτονική είναι εδώ,
Θερμού Μαρία  

Εκθεση στο Μουσείο Μπενάκη με αντιπροσωπευτικά έργα των σύγχρονων τάσεων,

Οι νέοι έλληνες αρχιτέκτονες και το έργο τους παρουσιάζονται από τις 21 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη (Νέο Κτίριο) σε μία έκθεση που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της σύγχρονης, αρχιτεκτονικής παραγωγής, να αναδείξει τους νέους δημιουργούς και να προωθήσει την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής σκέψης και του αρχιτεκτονικού έργου στην Ελλάδα σήμερα. Πρόκειται για την 7η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, παράλληλα με μία σειρά ανοιχτών συζητήσεων με στόχο την κριτική αποτίμηση του συνόλου των συμμετοχών. 

Στη Μπιενάλε παρουσιάζονται υλοποιημένα έργα αλλά και μη υλοποιημένες προτάσεις, που αντιστοιχούν σε πραγματικές αναθέσεις μελετών. Μέσα από όλα αυτά εξάγονται ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την νέα ελληνική αρχιτεκτονική, που έχουν αρχίσει μάλιστα να αναγνωρίζονται διεθνώς.


Οπως σημειώνει ο κ. Ηλίας Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και επιμελητής της έκθεσης «Μέσα από τις Μπιενάλε αυτό που φαίνεται να αποτελεί μία σταθερή παράμετρο της παραγωγής αρχιτεκτονικού έργου στην Ελλάδα, τουλάχιστον μεταπολεμικά είναι, ότι η ατομική κατοικία εξακολουθεί να διατηρεί τα σκήπτρα, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά». Για να προσθέσει όμως, ότι ενώ αυτό είναι ένα θετικό γεγονός, ταυτόχρονα είναι και ενδεικτικό της συνεχιζόμενης απουσίας αξιόλογων δημόσιων έργων στην χώρα. «Αυτή η ένδεια, που δυστυχώς στοιχειώνει και τις νεότερες γενεές μαρτυρά, όχι μόνον την διαπιστωμένη χρόνια αρχιτεκτονική απουσία, αλλά πρώτιστα την έλλειψη ενός συλλογικού οράματος και κοινωνικού ενδιαφέροντος για τον δημόσιο χώρο», όπως λέει.

Ενα ακόμη εξάλλου, ενθαρρυντικό στοιχείο για τον ίδιο είναι η συμμετοχή νέων αρχιτεκτόνων σε διαγωνισμούς και μάλιστα διεθνείς, με αρκετές διακρίσεις. «Σε μία περίοδο παγκόσμιας οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης οι νέοι αρχιτέκτονες δεν εξαντλούνται μόνον στον σχεδιασμό ιδιωτικών κατοικιών αλλά  αναζητούν διαφορετικούς εναλλακτικούς δρόμους αρχιτεκτονικής έκφρασης και παρουσίας», λέει ο κ, Κωνσταντόπουλος.

Η επιλογή των προτάσεων που εκτίθενται, έγινε από τους Σταύρο Γυφτόπουλο, επ. καθηγητή Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, Πάνο Δραγώνα, αν. καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών, Νίκο Καλογερά, ομ. καθηγητή ΕΜΠ, Αναστάσιο Κωτσιόπουλο, καθηγητή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και Παναγιώτη Πάγκαλο εντεταλμένο διδάσκοντα Πανεπιστημίου Πατρών.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 13 Ιανουαρίου 2013.

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ