2012-11-13 17:05:03
Φωτογραφία για Ανάστατοι οι καταναλωτές με αυτοσχεδιασμούς, άγνοια και ημιπαρανομίες μη διαμεσολαβούντων
Στο στόχαστρο καταναλωτικών οργανώσεων μπαίνουν διάφοροι τρίτοι που δεν είναι διαμεσολαβούντες και εμπλέκονται σε πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων όπως είναι συνεργεία θραύσεως κρυστάλλων, συνεργεία... περιστασιακής παροχής πληροφοριών, χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι χωρίς άδεια διαμεσολαβητή και εγγραφή στο Επιμελητήριο, πραγματογνώμονες, ασφαλιστικοί υπάλληλοι, τηλεφωνητές τηλεφωνικών κέντρων και ιδιοκτήτες διαδικτύων INTERNET χωρίς άδεια και εγγραφή στο Επιμελητήριο.

Εκτός των παραπάνω πολλοί διαμεσολαβούντες είναι εξοργισμένοι με την σύγχυση που προκαλούν διάφοροι μέσω ομιλιών, άρθρων ή συνεδρίων με την ελλιπή ενημέρωση που προσφέρουν μη γνωρίζοντας την νομοθεσία γύρω από τον σαφή διαχωρισμό κατηγοριών διαμεσολαβούντων και από τις υποχρεώσεις που έχουν έναντι των καταναλωτών και του νόμου. Είναι πολλοί αυτοί που ανησυχούν για τις κυρώσεις που πιθανόν υποστούν από την λάθος ενημέρωση για πράξεις ή παραλείψεις.


Το προεδρικό διάταγμα 190/06 κάνει ρητές αναφορές για το ποιοι είναι διαμεσολαβούντες και ποια πρόσωπα εξαιρούνται όπως και ποιες δραστηριότητες των υποχρεώσεων των διαμεσολαβούντων. Οι υπόλοιποι παρανομούν.

Πολλά ερωτήματα δεχθήκαμε και για τον ρόλο καταστημάτων θραύσεως κρυστάλλων και εάν μπορούν να πωλούν ασφαλιστικά προϊόντα. Μεγάλη οργάνωση καταναλωτών ζήτησε πληροφορίες για το εάν η επιβάρυνση με αποζημιώσεις ζημιών κρυστάλλων επιβαρύνει το κόστος ασφαλίστρου και ποιος ο μέσος όρος ζημιάς.

Άλλη οργάνωση καταναλωτών ψάχνει ζητήματα γύρω από την ενημέρωση εκ μέρους του διαμεσολαβητή στο προσυμβατικό στάδιο για την ταυτότητά του, τα ατομικά στοιχεία το μητρώο επιμελητηρίου στο οποίο είναι εγγεγραμμένος κλπ. Ο συντονιστής είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο συντονιστών, ο πράκτορας στο μητρώο πρακτόρων. Οι δραστηριότητες και το έργο των πρακτόρων ή συντονιστών είναι εκ του νόμου συγκεκριμένες. Γίνεται έρευνα εάν τηρείται η νομιμότητα στην ταυτότητα. Ο νόμος (Π.Δ. 190/2006) προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες(πρόστιμα - ποινικές κυρώσεις, αστικές κυρώσεις).

Άγνωστες διαστάσεις αναμένεται να υπάρξουν και με τις διπλές ιδιότητες(που νομίζουν κάποιοι ότι έχουν δικαίωμα να έχουν ) πρακτόρων και συντονιστών. Ευθύνες έχουν και οι ασφαλιστικές εταιρίες για τα διακριτά όρια.

Τέλος αξίζει να διευκρινισθεί ότι αρκετοί στον ασφαλιστικό χώρο δεν έχουν αντιληφθεί τι σημαίνει ιδιότητα διαμεσολαβούντος (πράκτωρ, μεσίτης, συντονιστής, ασφαλιστικός σύμβουλος) και τι τρόπος ασκήσεως διαμεσολάβησης (προσωπική πώληση, Agency, Bancassurance, INTERNET, σύσταση πελάτη, έκθεση-περίπτερο κλπ.)
nextdeal.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ