2024-02-26 15:41:01
Φωτογραφία για Έρευνα της GSK για την εμφάνιση του έρπητα ζωστήρα δείχνει άγνοια κινδύνου για τη νόσο
Η GSK ανακοίνωσε στοιχεία από μία διεθνή έρευνα, η οποία αναδεικνύει ορισμένα σημαντικά κενά, στην κατανόηση του κινδύνου εμφάνισης έρπητα ζωστήρα, μεταξύ των ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω, μιας ηλικιακής ομάδας η οποία ήδη διατρέχει κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Η έρευνα ανατέθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία.

Ο πληθυσμός ήταν 3.500 ενήλικες ηλικίας 50 ετών και από περισσότερες από 12 χώρες. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την κατανόηση των ερωτηθέντων για τον έρπητα ζωστήρα, τα αίτια που τον προκαλούν και τις επιπτώσεις του στις ζωές των ανθρώπων. Η GSK παρουσιάζει τα ευρήματα της νέας έρευνας στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον έρπητα ζωστήρα (26 Φεβρουαρίου 2024 – 3 Μαρτίου 2024), μιας εκστρατείας της οποίας ηγείται η εταιρεία σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία για τη Γήρανση (International Federation on Ageing – IFA). Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους και τις επιπτώσεις του έρπητα ζωστήρα.


Ευρήματα

Ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των ερωτηθέντων, δεν κατανοεί τον κίνδυνο εμφάνισης έρπητα ζωστήρα, με το 86% να υποτιμά τον κίνδυνο εμφάνισης του νοσήματος.26% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι 1 στους 100 κινδυνεύει από έρπητα ζωστήρα στη διάρκεια της ζωής τουΣχεδόν 17% θεωρεί ότι κινδυνεύει 1 στους 1000 και σχεδόν οι μισοί πιστεύουν (49%), ότι είναι απίθανο να εμφανίσουν έρπητα ζωστήρα.

Αξιοσημείωτο εύρημα είναι ακόμη η έλλειψη επίγνωσης του πόνου που μπορεί να προκαλέσει ο έρπητας ζωστήρας. Η νόσος, συνήθως εμφανίζεται ως ένα φυσαλιδώδες επώδυνο εξάνθημα, στο στήθος, την κοιλιά ή το πρόσωπο, ο πόνος της οποίας συχνά περιγράφεται ως καυστικός, διαξιφιστικός ή προσομοιάζει αυτόν του ηλεκτρικού σοκ. Ωστόσο, 1 στους 10 ενήλικες που συμμετείχαν στην έρευνα δεν γνωρίζει τα πιο κοινά συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα και πάνω από το ένα τέταρτο αυτών (28%) πιστεύει ότι ο έρπης ζωστήρας είναι «ουσιαστικά ακίνδυνος».

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω είναι ήδη φορείς του ιού που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα, ο οποίος μπορεί να ενεργοποιηθεί εκ νέου με την πάροδο του χρόνου. Ο έρπητας ζωστήρας προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς – έρπητα ζωστήρα (VZV), τον ίδιο ιό που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Καθώς οι άνθρωποι γηράσκουν, επέρχεται φυσική εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα να επιτρέπει την επανενεργοποίηση του ιού που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα.

Σε συνέχεια της εμφάνισης του έρπητα ζωστήρα, ένα άτομο μπορεί επίσης να εμφανίσει μεθερπητική νευραλγία (PHN), ένα μακροχρόνιο νευροπαθητικό πόνο που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες και περιστασιακά να επιμείνει για αρκετά χρόνια. Η μεθερπητική νευραλγία αποτελεί την πιο συχνή επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα, η οποία εμφανίζεται στο 5% έως 30% όλων των περιπτώσεων έρπητα ζωστήρα, σύμφωνα με τα ευρήματα διαφόρων μελετών.

Αναφερόμενος ο Country Medical Director της GSK Ελλάδος Ανδρέας Ρουσσίδης τόνισε ότι «η έρευνα που διεξήγαγε η GSK σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αναδεικνύει το γνωστικό κενό που επικρατεί σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης και επίπτωσης του έρπητα ζωστήρα, ενώ η δημοσίευση των ευρημάτων της, παρέχει, την απαραίτητη όπως αυτά καταδεικνύουν, ενημέρωση σχετικά με την νόσο στο ευρύ κοινό. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που συμβάλλουμε, ως GSK Ελλάδος, στην διεθνή προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυση του ήδη βαρυσήμαντου ρόλου των γιατρών / επαγγελματιών υγείας στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και υποστήριξη του ενήλικου πληθυσμού στο να κατανοήσει τους κινδύνους και τις επιπλοκές που σχετίζονται με αυτή την επώδυνη νόσο»

Με την σειρά του ο Adult Vaccines Business Unit Director της GSK Ελλάδος, Γεώργιος Καλόγηρος επισήμανε ότι «στη GSK Ελλάδος αναγνωρίζουμε τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στην καταπολέμηση εξάπλωσης λοιμωδών νοσημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να αυξήσουμε την ενημέρωση σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης και επίπτωσης του έρπητα ζωστήρα σε ενήλικες άνω των 50 ετών. Ο έρπης ζωστήρας μπορεί να είναι ένα επώδυνο νόσημα το οποίο μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής των ατόμων που θα τον εμφανίσουν, ενώ με την ανακοίνωση των ευρημάτων της εν λόγω έρευνας, στόχος μας είναι να σταθούμε αρωγός στον εξέχουσας σημασίας ρόλο που διαδραματίζουν οι γιατροί / επαγγελματίες υγείας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την νόσο».

Πηγή : virus 
pharmateam
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ