2012-11-13 09:41:07
Φωτογραφία για Αντιδρούν οι Αλβανοί για τις έρευνες πετρελαίου στο Ιόνιο
Ο αλβανικός τύπος αντιμετωπίζει με μεγάλη εχθρότητα την έναρξη των ερευνών για πετρέλαιο στο Ιόνιο, στις περιοχές περί την Κέρκυρα. Όπως είναι γνωστό, ενώ οι η αλβανική κυβέρνηση υπέγραψε την συμφωνία καθορισμού των θαλασσίων συνόρων μας, το σοσιαλιστικό κόμμα της Αλβανίας προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας τους και πέτυχε την ακύρωση της συμφωνίας.

Ο αντιπολιτευόμενος αλβανικός τύπος τότε, κατηγορούσε τον κ. Μπερίσα ότι «ξεπούλησε θαλάσσιο χώρο της Αλβανίας, περί τα 220 τετρ. χλμ.» Υπήρξαν πάντως φήμες, ότι η κίνηση του σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας υποδαυλίστηκε από την Τουρκία, διότι ο τρόπος καθορισμού των συνόρων -της μέσης γραμμής- δημιουργούσε προηγούμενο και για εκείνη, γεγονός που δεν το επιθυμεί βέβαια, αφού άλλοι είναι οι στόχοι της.

Τα αλβανικά ΜΜΕ προβάλλουν το χθεσινό γεγονός της έναρξης των ερευνών, ως εχθρική ενέργεια της Ελλάδας κατά της χώρας τους
. Η ομογενειακή εφημερίδα «Αυτόνομη» μεταφέρει αποσπάσματα από τα δημοσιεύματα: «Παρά την ακύρωση της Θαλάσσιας Συμφωνίας (σ.σ. η Ελλάδα δεν θεωρεί ότι ακυρώθηκε, αφού υπογράφηκε) οι έρευνες για το πετρέλαιο γίνονται σε αλβανικό μέρος. Μέσω ενός δελτίου τύπου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας ενημερώνει ότι ξεκίνησαν και επίσημα οι έρευνες για πετρέλαιο στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο από τα Βόρεια του Ιονίου και μέχρι Νότια της Κρήτης.

» Το πρώτο ερευνητικό σκάφος ονομάζεται “Nordic Explorer” αναμένεται να ξεκινήσει την έρευνα σήμερα στο βόρειο Ιόνιο, μέρος του οποίου η Αλβανία αναγνώρισε ως ελληνικό μέσο της συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα που υπεγράφη από τις δύο κυβερνήσεις και που απορρίφτηκε στην συνέχεια από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας.

» Η συμφωνία αυτή δεν έχει ακυρωθεί ποτέ από την Ελλάδα, η οποία λέει ότι θα την εφαρμόσει μέχρι να αντικατασταθεί από μια νέα συμφωνία που θα συμφωνήσουν και οι δυο πλευρές».

Πριν από λίγο καιρό ο αλβανικός τηλεοπτικός σταθμός «Top Channel» «αποκάλυψε» ότι είναι έτοιμη η νέα συμφωνία, η οποία δεν επηρεάζει ουσιαστικά την πρώτη, αφήνοντας στην Ελλάδα 200-250 τετραγωνικά χιλιόμετρα επιφάνεια θάλασσας και συγκεκριμένα την περιοχή που η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει διαγωνισμό για εξερεύνηση υδρογονανθράκων, αναφέρουν τα αλβανικά ΜΜΕ.

Πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας είπαν στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό «Top Channel» πως ανάλογα με το αποτέλεσμα της έρευνας θα γίνει και η διαπραγμάτευση για την νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ενδιαφέρον της Ελλάδας για αυτή την περιοχή θα πέσει αν το κόστος για την εξόρυξη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα είναι υψηλό, δήλωσαν οι ίδιες πηγές, όπως αναφέρει η εφημερίδα της Βορείου Ηπείρου «Αυτόνομη».

Εν τω μεταξύ το ακραίο αλβανικό κόμμα «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία» διακηρύσσει ότι: «Θα σταματήσουμε τις έρευνες της Ελλάδας στην αλβανική θάλασσα». Προχωρεί δε εντός της ημέρας στην σύσταση μιας (παρακρατικής) ομάδας που θα έχει ως στόχο την προστασία των αλβανικών συνόρων.

Λίγες δεκάδες μέλη της ακραίας οργάνωσης έχουν συγκεντρωθεί στους Αγίους Σαράντα για να επιβλέψουν της κινήσεις του πλοίου που θα διεξάγει έρευνες στο Ιόνιο για πετρέλαια και φυσικό αέριο. Μάλιστα, δηλώνουν έτοιμοι να επέμβουν αν χρειαστεί Τονίζουν δε πως θα παραμείνουν εκεί για να προστατεύσουν τα σύνορα τους και δηλώνουν πως θα κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας τους. Οι "εθελοντές" της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας βρίσκονται στα Εξαμίλια αυτή την στιγμή και παρακολουθούν με κιάλια τις έρευνες για πετρέλαια και φυσικό αέριο στα νερά της Κέρκυρας.

Δεν ξέρω πού βρίσκεται τώρα ο κ. Αβραμόπουλος. Ελπίζω πάντως, να βρίσκονται στη θέση τους οι διπλωμάτες μας.

Ο Μακεδών
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ