2012-11-08 19:41:52
Φωτογραφία για H Ευρώπη αντεπιτίθεται για τη λιτότητα
By  Peter Speigel

Τελικά, ευθύνεται η λιτότητα για τη βαθιά ύφεση στις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης; 

Το ερώτημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή από τον προηγούμενο μήνα, όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημοσίευσε την περιβόητη έκθεση που υποστήριζε ότι τόσο το ίδιο όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποτιμούσαν τον αντίκτυπο της λιτότητας στην οικονομική ανάπτυξη καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης χρέους. 

Την Τετάρτη οι Βρυξέλλες προχώρησαν στην αντεπίθεση. 

Με δική της τεχνική έρευνα, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η ύφεση σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, αν και επιδεινώνεται από τα μέτρα λιτότητας, διογκώθηκε πέρα των προβλέψεων, κυρίως λόγω του πανικού που προκλήθηκε στις αγορές ομολόγων. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε πιστωτική κρίση, καταπνίγοντας τις ιδιωτικές επενδύσεις. Κατά συνέπεια, η Κομισιόν εκτιμά ότι περισσότερη λιτότητα – και όχι λιγότερη – θα έπειθε τις αγορές και θα διατηρούσε τη ροή των κεφαλαίων. 


Η συζήτηση δεν αφορά μόνο ακαδημαϊκούς. Τα επιχειρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στηρίζουν τις οικονομικές προβλέψεις που δείχνουν ότι αρκετές χώρες της ευρωζώνης- εκ των οποίων Γαλλία, Βέλγιο και Ισπανία – δεν θα πετύχουν τους στόχους ελλείμματος, γεγονός που συνεπάγεται ότι πιθανότατα θα τους ζητηθεί να περιλάβουν νέα μέτρα λιτότητας στους προϋπολογισμούς τους. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο για την Ισπανία, όπου οι προβλέψεις δείχνουν ότι το έλλειμμα βρίσκεται σε μεγάλη απόκλιση από τον στόχο. Τον επόμενο χρόνο το έλλειμμα της Μαδρίτης εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 6% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 4,5% που συμφωνήθηκε από κοινού με την ΕΕ πριν από μόλις 4 μήνες.

Πιο ανησυχητική είναι η πρόβλεψη για εκτίναξη του ελλείμματος στο 6,4% του ΑΕΠ το 2014, όταν ο αρχικός στόχος έκανε λόγο για μείωση στο 2,8% του ΑΕΠ. Παράλληλα, η Κομισιόν προβλέπει ότι η ισπανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,4% τόσο φέτος όσο και το 2013. 

Ο Olli Rehn, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν που είναι υπεύθυνος για τους στόχους των προϋπολογισμών – σημειώνεται ότι αποτυχία στην επίτευξη αυτών των στόχων συνοδεύεται από βαριά πρόστιμα – υπεραμύνθηκε της πολιτικής «περιστολής των προϋπολογισμών» λέγοντας ότι ενώ μπορεί να πλήττει την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των αγορών. 

«Έχουμε μία ανοιχτή και δημιουργική ανταλλαγή αναλύσεων με το ΔΝΤ» δήλωσε ο κ. Rehn και συμπλήρωσε: «Είναι σημαντικό να μην κοιτάμε μόνο το ποσοστό ως αποτέλεσμα, αλλά επίσης την επίπτωση στην εμπιστοσύνη». 

Ενώ όμως, δημοσίως υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις λιτότητας, ο κ. Rehn αθόρυβα χαλαρώνειτην στάση του στις χώρες που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Κατά τους τελευταίους οχτώ μήνες, από τότε που ο Mariano Rajoyπροκάλεσε την οργή των συναδέλφων του στην ΕΕ απορρίπτοντας δημοσίως τους στόχους ελλείμματος που είχαν τεθεί για την Ισπανία, ο κ. Rehn έχει αναθεωρήσει δύο φορές το προσχέδιο για την Ισπανία, δίνοντας στη Μαδρίτη τη δυνατότητα να προχωρήσει με πιο αργό ρυθμό, μερικές φορές μάλιστα προκαλώντας αντιδράσεις ακόμη και από την ίδια την ισπανική κυβέρνηση. 

Το Σεπτέμβριο, ο κ. Rehnενέκρινε παρόμοια χαλάρωση για την Πορτογαλία, δίνοντας στη Λισαβόνα ένα ακόμη χρόνο για την επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ. Και ήταν σθεναρός υποστηρικτής της άποψης ότι πρέπει να δοθεί παράταση δύο ετών στην Ελλάδα για την επίτευξη των στόχων – η συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα. 

«Δεν θα επικεντρωθούμε σε ονομαστικούς στόχους, αλλά ειδικότερα στη διαρθρωτική προσπάθεια» δήλωσε ο κ. Rehn, αναγνωρίζοντας δημοσίως ότι οι σοβαρές προσπάθειες οικονομικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να επιτρέψουν χαλάρωση των στόχων, ειδικότερα σε χώρες που υποφέρουν από κυκλική οικονομική ύφεση. 

«Από την στιγμή που θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και απτά στοιχεία για τους προϋπολογισμούς αυτού του έτους, θα εκτιμήσουμε την αποτελεσματική δράση σε όλες τις χώρες, αλλά κυρίως στις χώρες που βρίσκονται στο μεταίχμιο» δήλωσε. 

Ο Mujtaba Rahman, πρώην αξιωματούχος της Κομισιόν που τώρα βρίσκεται στην συμβουλευτική Eurasia Group, δήλωσε ότι το επιτελείο του κ. Rehn έχει δώσει δύσκολη μάχηγια το συγκεκριμένο θέμα ενάντια σε εθνικά υπουργεία Οικονομικών, που συχνά επιμένουν ότι απαιτείται αυστηρή προσήλωση στους στόχους των προϋπολογισμών. 

«Η εξάρτηση από τον οικονομικό κύκλο είναι ένα επιχείρημα που η Κομισιόν κέρδισε σε τεχνικό επίπεδο εδώ και κάποιο καιρό» δήλωσε ο κ. Rahman και συμπλήρωσε: «Η πολιτική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι πιστωτές όμως, τους αναγκάζουν να υιοθετήσουν εντελώς διαφορετική λογική». 

Είναι πολύ νωρίς να αξιολογήσει κανείς εάν η πολιτική αθόρυβης χαλάρωσης των στόχων του κ. Rehnαποδίδει καρπούς. 

Στις προβλέψεις της Κομισιόν, οι χώρες της «περιφέρειας» - όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία- θα καταγράψουν ύφεση και το 2013. Για όλες προβλέπεται ανάκαμψη το 2014. Αυτή όμως, είναι η πραγματική δοκιμασία.

ΠΗΓΗ: FT.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ