2012-11-08 15:54:07
Φωτογραφία για Πάτρα: Πρώην Υπουργός της Αυστραλίας υποψήφιος για το Συμβούλιο Διοίκησης του ΑΤΕΙ!
Καθηγητές του Κέμπριτζ, του MIT, της Σορβόννης, του Τέξας, πρώην πρυτάνεις και ομότιμοι καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων, διοικητικοί υπάλληλοι, τραπεζικά στελέχη περιλαμβάνονται στις λίστες υποψηφίων για τις θέσεις των εξωτερικών μελών στα νέα Συμβούλια Ιδρύματος (Σ.Ι.) των πανεπιστημίων. Και όχι μόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δύο πανεπιστήμια «ερίζουν» για έναν ακαδημαϊκό. Από την πλευρά τους, τα ΤΕΙ έχουν εντάξει στα Σ.Ι. ανθρώπους της αγοράς. Ηδη στο Συμβούλιο του ΤΕΙ Πειραιά μετέχουν ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Γεώργιος Κασιμάτης. Οσο για το ΤΕΙ Πατρών, έχει θέσει υποψηφιότητα ο Κωνσταντίνος Βατσκαλής, βουλευτής και τέως υπουργός της Αυστραλίας.

Ειδικότερα, με διαφορετικές ταχύτητες «τρέχουν» οι διαδικασίες ανάδειξης των εξωτερικών μελών των νέων Σ.Ι., που προβλέπει ο νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
. Σε ορισμένα ιδρύματα έχει ολοκληρωθεί η προθεσμία ενώ σε άλλα δεν έχει καν αρχίσει. Ενδεικτικό είναι ότι στο ΑΠΘ -το μεγαλύτερο πληθυσμιακά πανεπιστήμιο- έχουν υποβληθεί 28 υποψηφιότητες για τις έξι θέσεις, μεταξύ των οποίων είναι ο καθηγητής του Κέμπριτζ Ρίτσαρντ Χάντερ. Η προθεσμία έκλεισε και στο Χαροκόπειο (από τα μικρότερα πανεπιστήμια), όπου υπεβλήθησαν 19 υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων ο Ιωάννης Τσιτσικλής από το MIT και ο Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης από τη Σορβόννη. «Είναι πολύ σημαντικό που καταφέραμε να έχουμε υποψηφίους σημαντικούς πανεπιστημιακούς. Αυτό καταδεικνύει την αξία του έργου που γίνεται στο ίδρυμα και την προσπάθεια για αναβάθμισή του», ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του Χαροκόπειου, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

Βέβαια, μεταξύ των υποψηφίων οι περισσότεροι έχουν σχέση με τον χώρο των πανεπιστημίων. «Η πρόβλεψη του νόμου, όπως τροποποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, ότι τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου πρέπει να διαθέτουν ακαδημαϊκά προσόντα παραπλανά και οδηγεί στην επιλογή μόνο πανεπιστημιακών και για τα εξωπανεπιστημιακά μέλη του Συμβουλίου. Κάτι τέτοιο ακυρώνει τη φιλοσοφία του αρχικού νόμου», λέει στην «Κ» πανεπιστημιακός του ΑΠΘ. Ομως, δεν ήταν αυτή η στόχευση του υπ. Παιδείας τόνισε στην «Κ» στέλεχός του. «Οσο αξιόλογος και εάν είναι ο πανεπιστημιακός, δεν είναι δυνατόν το Συμβούλιο να μετατραπεί σε μια «άλλη Σύγκλητο»» τόνισε. Από την άλλη, βέβαια, στελέχη ΑΕΙ ανέφεραν στην «Κ» περιπτώσεις ανθρώπων από τον χώρο του εμπορίου και των τραπεζών που, ενώ θα ήθελαν να συμμετάσχουν στο Σ.Ι., τους αποθαρρύνουν οι αντιδράσεις. Δεν συμβαίνει, ως φαίνεται, το ίδιο στα ΤΕΙ, όπου ήδη επιχειρηματίες (π.χ. στα ΤΕΙ Πειραιά, Σερρών) αποτελούν μέλη του νέου Συμβουλίου.

Τέλος, χθες ολοκληρώθηκε με συμμετοχή 75,6% (ψήφισαν οι 532 στους 703) η ηλεκτρονική ψηφοφορία στο Παν. Πατρών, παρόλο που φοιτητές επιχείρησαν λαθροχειρία στον κεντρικό σέρβερ, ο οποίος, σύμφωνα με τον πρύτανη, Γεώργιο Παναγιωτάκη, δέχθηκε και επίθεση χάκερ. Αύριο έχει προγραμματιστεί νέα ηλεκτρονική ψηφοφορία στο Παν. Αιγαίου, καθώς την προηγούμενη Παρασκευή φοιτητές τη διέκοψαν κατεβάζοντας τον γενικό διακόπτη της ηλεκτροδότησης.

Πηγή: kathimerini
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ