2012-11-07 09:18:06
Φωτογραφία για Πάτρα: Ξεκίνησαν τα Πρωτοκλήτεια  - Δείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων
Με αρχιερατική Θεία λειτουργία στο νεό ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα, ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012 οι εκδηλώσεις των φετινών «Πρωτοκλητείων» που θα πραγματοποιηθούν όπως κάθε χρόνο όλο το μήνα Νοέμβριο τιμώντας τη μνήμη του Πολιούχου των Πατρών Αποστόλου Ανδρέα.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου που είναι και η ημέρα μνήμης του σταυρικού μαρτυρίου και θανάτου του Αγίου Ανδρέα. Ο Αγ. Ανδρέας καταγόταν από τη Βησθαιδά της Γαλιλαίας και μαρτύρησε το 66 μ. Χ. μετά από εντολή του ανθυπάτου Αιγεάτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο με έδρα την Κωνσταντινούπολη, τον τιμά ως ιδρυτή του και πρώτο επίσκοπο Βυζαντίου και στις 30 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του, τελεί την μεγάλη θρονική του εορτή. Όπως αναφέρει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος σε κείμενο του που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεως, τον φετινό Νοέμβριο έχουν προγραμματισθεί εκδηλώσεις, οι οποίες είναι ποιοτικές και την ίδια ώρα δεν απαιτούν μεγάλο οικονομικό κόστος, «αφού η περίοδος την οποία διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη από οικονομικής πλευράς και καλούμεθα ως Εκκλησία να καλύψουμε άλλες ανάγκες οι οποίες προκύπτουν καθημερινά», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ.κ. Χρυσόστομος.


Όπως προσθέτει ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, κάθε μέρα οι Πατρινοί αλλά επισκέπτες περνούν από τον Πάνσεπτο Ναό του Αγίου Ανδρέα και προσκυνούν την χαριτόβρυτη Αγία Κάρα του και τον Σταυρό του Μαρτυρίου του ενώ ευλαβικά γονατίζουν ενώπιον του πανσέπτου Τάφου του αφήνοντας τα μύχια των καρδιών τους ευλαβικά αισθήματα.

«Η πόλη μας έχει μεγάλη ευλογία από τον Θεό, δωρεά και χάρη και μόνο ο τίτλος “Αποστολική Πόλις των Πατρών” αποτελεί μεγάλη πνευματική κληρονομιά αλλά και ευθύνη για όλους μας, Κλήρο και λαό, τους συγκροτούντες την τοπική μας εκκλησία», τονίζει ο κ.κ. Χρυσόστομος.

Μάλιστα στο κείμενο του ο Μητροπολίτης Πατρών αναφέρεται και στην κρίση (οικονομική και αξιών) που βιώνουμε και αναφέρει πως ιδιαίτερα σήμερα που τόσα προβλήματα μαστίζουν τη χώρα μας και την Πάτρα, το κήρυγμα του Αποστόλου Ανδρέα είναι επίκαιρο, κήρυγμα μετανοίας, αγάπης και σωτηρίας.

Από τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος ξεχωρίζουν σίγουρα οι δύο εκθέσεις, η μία γραμματοσήμων για τους ιστορικούς ναούς της Πάτρας (στα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά) και η δεύτερη στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης στην οδό Μαιζώνος που θα αφορά την 90η επέτειο από την Μικρασιατική Καταστροφή καθώς και μία ενδιαφέρουσα ομιλία για το μέλλον των νέων μας στο πλαίσιο του Φόρουμ Ανάπτυξης.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις των Πρωτοκλητείων 2012 προς τιμή του Πολιούχου και Προστάτη των Πατρών, Αγίου Ανδρέα, το επόμενο διάστημα είναι οι εξής.

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΩΡΑ: 7.00-10.30, Ι.Ν. ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΤΕΡΨΗΣ ΠΑΤΡΩΝ, Εγκαίνια του περικαλλούς νεόδμητου ναού από τον Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΩΡΑ: 17.00, Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΤΡΩΝ, Εσπερινός, Σύναξη Φιλοπτώχων Ταμείων της Μητροπόλεως Πατρών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΩΡΑ:19.00, ΔΙΑΚΙΔΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ ΛΑΟΥ, οδός Κανάρη

Ομιλία του Κωνσταντίνου Κανελλόπουλου με θέμα «Η μέχρι Αχαίας πορεία και δράση του Αποστόλου Ανδρέου, ο μαρτυρικός θάνατος του και η διαδρομή των τιμίων λειψάνων του».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΩΡΑ:7.00-9.00 ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ και 09.30-13.30 ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ, ΝΕΟΣ Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ

Γενική Ιερατική Σύναξη-Ημερίδα με θέμα, «Η Εκκλησία στην εποχή των μνημονίων».

ΩΡΑ: 21.00-00.30, ΠΑΛΑΙΟΣ Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ

ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΩΡΑ: 7.00-10.30, Ι.Ν. ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΠΕΡΙΒΟΛΑΣ, Εγκαίνια του περικαλλούς νεόδμητου ναού.

ΩΡΑ:17.30, ΝΕΟΣ Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ, Εσπερινός – Τιμητική Εκδήλωση για τους γονείς των ιερέων και των μοναχών της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΩΡΑ:19.00, ΠΑΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ, Εγκαίνια εκθέσεων γραμματοσήμου και παρουσίαση λευκώματος σε συνεραγσία της Ι. Μητροπόλεως Πατρών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων με θέμα «Ιστορικοί Ναοί των Πατρών».

ΤΡΙΤΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΩΡΑ:20.00, ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Α.Τ.Ε.Ι. ΠΑΤΡΩΝ, Μουσική Εκδήλωση Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΩΡΑ: 19.30, ΝΕΟΣ Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ, "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ"

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΩΡΑ: 7.00-10.00, ΝΕΟΣ Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΩΡΑ:19:00, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Εγκαίνια εκθέσεως για την Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο «Η Σμύρνη των Ελλήνων».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ΩΡΑ:19.00, ΔΙΑΚΙΔΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ ΛΑΟΥ, Παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Παναγιώτη Δημακάκου με τίτλο «Ο Ιπποκράτης στην πολιτεία του Θεού»

ΩΡΑ: 21.00-00.30, ΠΑΛΑΙΟΣ Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ

Ιερά Αγρυπνία, Απόδοση των Εγκωμίων προς τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα από τον Γυναικείο Χορό «Πανύμνητος»

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΩΡΑ:12.00, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ "ΑΣΤΗΡ", ΦΟΡΟΥΜ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΟΛΥΣΥΝΕΔΡΙΟ). Συμμετοχή της Ι.Μ. Πατρών. Θέμα Συνεδρίου: "Τι κάνουμε σήμερα για να επιβιώσουμε, Τι λέμε στα παιδιά μας για το μέλλον τους».

ΩΡΑ: 18.00, ΝΕΟΣ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ, ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΕΟΡΤΗΣ ΑΧΑΙΩΝ ΑΓΙΩΝ. ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ. ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΥΣΑΝΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΣΑΧΘΕΝΤΩΝ ΣΤΑ Α.Ε.Ι. ΚΑΙ Α.Τ.Ε.Ι.

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΩΡΑ: 7.00-10.30, ΝΕΟΣ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ, Αρχιερατική Θεία λειτουργία και κήρυγμα από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο-Λιτάνευση εντός του ιερού ναού της Αγίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα.

ΩΡΑ: 18.00, ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ, Εκδήλωση της νεολαίας της Ι.Μ. Πατρών με θέμα «90 Χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή».

ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΩΡΑ: 20.00, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ Ι.Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ, Συναυλία της Βυζαντινής Χορωδίας "ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ"

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΩΡΑ: 17.30, ΠΑΛΑΙΟΣ Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ, ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΙΣ. ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜ. π. ΖΑΧΑΡΙΟΥ ΖΑΧΑΡΟΥ(Ι. Μ. ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΕΣΣΕΞ ΑΓΓΛΙΑΣ) ΜΕ ΘΕΜΑ: "Η ΑΚΗΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΖΗΛΟΣ ΤΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ"

ΠΕΜΠΤΗ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΩΡΑ:18.00, ΝΕΟΣ Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ, Μέγας πανηγυρικός εσπερινός

ΩΡΑ: 22.00-01.30, ΝΕΟΣ Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ, Νυχτερινή Θεία λειτουργία

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΩΡΑ:7.00-11.00, ΝΕΟΣ Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ, Όρθρος, Θεία λειτουργία με την συμμετοχή προσκελημένων αρχιερέων. Δοξολογία και ακολούθως λιτάνευση της Αγίας Κάρας και Ιεράς Εικόνος του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η απορία της ημέρας...!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η απορία της ημέρας...!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ