2012-11-07 09:05:06
Φωτογραφία για Ξεσηκώνονται οι Κούρδοι για τους φυλακισμένους στην Τουρκία Ζητούν παρέμβαση από την ΕΕ για επίλυση του κουρδικού προβλήματος
ΤΟΥ ΝΕΑΡΧΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ 

Ξεσηκωμός επικρατεί ανάμεσα στους Κούρδους σε όλο τον κόσμο για την πα- ρατεταμένη κράτηση περισσότερων από 1.000 συμπατριωτών τους στις φυλακές της Τουρκίας. Ανάμεσα στους κρατουμένους είναι και ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, καθώς επίσης και εκλεγμένοι βουλευτές, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, δημοσιογράφοι και αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι Κούρδοι, με διαμαρτυρίες έξω από πρεσβείες και υπουργεία, ζητούν όπως διασφαλιστεί η υγεία των κρατουμένων οι οποίοι έχουν κατέλθει σε απεργία πείνας εδώ και 53 ημέρες.

Οι Κούρδοι κρατούμενοι ζητούν καλύτερες συνθήκες για τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, το δικαίωμα να καταθέτουν στα δικαστήρια στην κουρδική γλώσσα και η τουρκική κυ- βέρνηση να σταματήσει να συλλαμβάνει και να διώκει Κούρδους ακτιβιστές. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει εισαγάγει διάφορες μεταρρυθμίσεις για τη χορήγηση περισσότερων πολιτιστικών δικαιωμάτων στους Κούρδους από τότε που ανήλθε στην εξουσία πριν από μια δεκαετία, έχει επίσης συλλάβει και ασκήσει δίωξη σε χιλιάδες Κούρδους δικηγόρους, ακαδημαϊκούς, ακτιβιστές και πολιτικούς τα τελευταία χρόνια με την υποψία και μόνο ότι έχουν δεσμούς με το PKK.


Στην Κύπρο οι Κούρδοι πραγματοποίησαν ορισμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αλλά παρουσιάζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα υποστήριξης των κρατουμένων στις φυλακές της Τουρκίας. Ήδη πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Σπίτι της Ευρώπης, στην πρεσβεία του Βελγίου και το Υπουργείο Εξωτερικών. Οι Κούρδοι στην Κύπρο ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει προκειμένου να λυθεί το κουρδικό πρόβλημα. Ζητούν επίσης παρέμβαση από την ΕΕ ώστε να αποφευχθούν οι θάνατοι των απεργών πείνας. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο γραμματέας της οργάνωσης των Κούρδων στην Κύπρο Λάμπρος Καλλένος, με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις του κόσμου, οι Κούρδοι επιδιώκουν πολιτική λύ- ση του κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία. «Πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος με τους εκπροσώπους των οργανώσεων των Κούρδων, ώστε να λυθεί επιτέλους το ζήτημα αυτό. Επιπρόσθετα, θεωρούμε απαράδεκτο ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν να εξακολουθεί να κρατείται στις φυλα- κές», κατέληξε ο κ. Καλλένος.

Συλλογή υπογραφών για να αφεθεί ελεύθερος ο Οτσαλάν 

ΣΥΜΦΩΝΑ με την Κουρδική Δημοκρατική Επιτροπή εκτός από την απεργία πείνας στις τουρκικές φυλακές, γίνεται τις μέρες αυτές και εκστρατεία συλλογής υπογραφών με το αίτημα να αφεθεί ελεύθερος «ο πρόεδρος Οτσαλάν» και καλούν τον φίλο λαό της Κύπρου να συμμετάσχει και να ενισχύσει την εκστρατεία για την ελευθερία του Οτσαλάν. Στο μεταξύ, η μεγαλύτερη ορ- γάνωση γιατρών στη Τουρκία προειδοποίησε ότι εάν συνεχιστεί η απεργία πείνας από τους κρατούμενους, είναι ορατό το ενδε χόμενο να ξεκινήσουν να καταγράφονται οι πρώτοι θάνατοι.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ