2012-11-07 08:51:07
Φωτογραφία για Πάτρα: Παρέμβαση της ΕΚΠΟΙΖΩ για τις συνθήκες αναμονής στο ΚΤΕΛ Αχαΐας
Μετά από αναφορές επιβατών του υπεραστικού ΚΤΕΛ Πατρών στην Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ, για τις κακές συνθήκες αναμονής των επιβατών που θέλουν να ταξιδέψουν αλλά δεν θέλουν να καθίσουν στο κυλικείο και να έχουν επιπλέον έξοδα, η ΕΚΠΟΙΖΩ επισκέφθηκε τον χώρο του σταθμού του ΚΤΕΛ Πάτρας και δυστυχώς τα παράπονα επιβεβαιώθηκαν, όπως αναφέρει. Οι επιλογές των επιβατών είναι είτε να πληρώσουν καθήμενοι στα 50 σερβιριζόμενα καθίσματα είτε να στριμωχτούν σε έναν αφιλόξενο χώρο είτε να περιμένουν όρθιοι στον εξωτερικό χώρο δίπλα στα λεωφορεία.

Για το θέμα αυτό η ΕΚΠΟΙΖΩ, παράρτημα Πάτρας, επισκέφθηκε τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ κ.Μανωλόπουλο και του παρέδωσε επιστολή που επισημαίνει όλα τα κακώς κείμενα και του ζητεί την άμεση αποκατάσταση αξιοπρεπών συνθηκών αναμονής των επιβατών και άλλες παρεμβάσεις. Επίσης ενημερώθηκαν η περιφέρεια και ο δήμος της Πάτρας.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής :


ΠΡΟΣ : Δ.Συμβούλιο της ΚΤΕΛ ΑΧΑΙΑΣ ΑΕ Πάτρα 30/10/2012

ΥΠ.ΟΨΙΝ : Προέδρου Δ.Σ κ. Ανδρέα Μανωλόπουλου

ΚΟΙΝ : α. Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Αχαίας

β. Γραφείο Περιφερειάρχη

γ. Δήμος Πατρέων, Τμήμα Ελέγχου Καταστημάτων και Επιχειρήσεων

ΘΕΜΑ : ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΤΕΛ ΠΑΤΡΑΣ : “ΤΙΜΩΡΙΑ” ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΘΙΣΟΥΝ ΣΤΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ ;

Αξιότιμοι κύριοι,

Μετά από αναφορές επιβατών του υπεραστικού ΚΤΕΛ Πατρών στην Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ, για τις κακές συνθήκες αναμονής των επιβατών που θέλουν να ταξιδέψουν αλλά δεν θέλουν καθίσουν στο κυλικείο και να έχουν επιπλέον έξοδα, επισκεφθήκαμε τον χώρο και δυστυχώς τα παράπονα επιβεβαιώθηκαν.

Στην κεντρική αίθουσα αναμονής υπάρχουν για τους επιβάτες που αναμένουν να ταξιδέψουν, 50 θέσεις (φωτο 1), που είναι σερβιριζόμενες από το κυλικείο που έχει καταλάβει την κεντρική αίθουσα, όπως αναγράφει και σχετική προειδοποιητική ταμπέλα (φωτο2), ενώ για όσους δεν θέλουν ή δεν έχουν να σερβιριστούν, διατίθεται ένας μικρός γωνιακός χώρος της αίθουσας με 19 ανά τετράδες πλαστικά καθίσματα – με την μια τετράδα με σπασμένη βάση να γέρνει άρα άχρηστη (φωτο 3). Τα καθίσματα αυτά είναι στριμωγμένα στο βάθος της αίθουσας και δεν έχουν καν οπτική επαφή με την πλατφόρμα 1 των λεωφορείων (φωτο 4). Ο χώρος υποφωτίζεται από τέσσερεις λάμπες φθορίου (είναι αναμένες μόνο οι δύο) και το καταπληκτικό : ο χώρος διαθέτει και αποθήκη εμφιαλωμένων νερών (!) με συρματόπλεγμα (φωτο 3), προς κοινή θέα και γειτνίαση με τους αναμένοντες επιβάτες!Ενα μηχάνημα έκδοσης εισιτηρίων και μία άδεια προθήκη αγνώστου χρησιμότητας συμπληρώνουν το αφιλόξενο σκηνικό(φωτο 5) . Να σημειώσουμε πως είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς πότε βάφτηκε τελευταία φορά ο μικρός αυτός αδιακόσμητος χώρος ή το κάθε πότε ανακαινίζεται και αναρωτιόμαστε αν θα ήταν σε αυτήν την κατάσταση αν εκεί στεγαζόταν το κυλικείο και όχι οι επιβάτες.

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν με τα λεωφορεία της πλατφόρμας 1 πρός Αίγιο,Αθήνα είναι αναγκασμένοι, μη έχοντας που να σταθούν για αναμονή, να στριμώχνονται μεταξύ των λεωφορείων και του τοίχου του σταθμού (φωτο 6,7) ανάμεσα σε πεζούλια και ζαρντινιέρες , χωρίς να μπορούν τουλάχιστον να καθίσουν όπως οι επιβάτες της πλατφόρμας 2 των τοπικών δρομολογίων (φωτο 8). Το αποτέλεσμα είναι να εκτίθενται όχι μόνο στις κινήσεις των λεωφορείων αλλά και στα καυσαέρια και το κρύο ή την ζέστη μιας που η αίθουσα αναμονής δεν προσφέρεται για άνετη δωρεάν φιλοξενία τους.

Ο χώρος διαθέτει είσοδο και από τον παραλιακό δρόμο που - κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας - έχει μετατραπεί σε αποθηκευτικό χώρο τραπεζοκαθισμάτων και το κορυφαίο : έχει τοποθετηθεί ψυγείο εμφιαλωμένων νερών (!) καταργώντας ουσιαστικά την είσοδο-έξοδο αυτή (φωτο 9).

Στον χώρο υπάρχει προειδοποιητική ταμπέλα που αναγράφει : “Ο χώρος παρακολουθείται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης”. Μιας που ο χώρος είναι κοινόχρηστος δεν αναγράφεται πουθενά με βάση ποιά άδεια ποιάς αρχής πραγματοποιείται αυτή η λήψη και καταγραφή στοιχείων των επιβατών ( ποιός τα διαχειρίζεται?).

Είναι αναπόφευκτο να αναρωτηθεί κανείς αν αυτή η μεταχείριση των αναμενόντων επιβατών είναι τυχαία, αν τα πρόσεξαν μόνο οι επιβάτες κι εμείς και όχι οι υπεύθυνοι του ΚΤΕΛ και αν έλληνες ταξιδιώτες έχουν τέτοια αντιμετώπιση σε αντίστοιχες ευρωπαικές αίθουσες αναμονής επιβατών. Με την απουσία πιά του σιδηροδρόμου τα υπεραστικά λεωφορεία έχουν δει την δουλειά τους να αυξάνεται, αποφεύγοντας όμως να επενδύσουν στην βελτίωση των υποδομών εξυπηρέτησης αναμονής των επιβατών-πελατών τους, σπρώχνοντάς τους με τις παραλείψεις τους σε έξοδα και κινδύνους.

Κατόπιν αυτών ζητάμε από τους υπεύθυνους του ΚΤΕΛ ενεργώντας άμεσα:

1. Να αποκαταστήσουν δωρεάν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες αναμονής επιβατών στην κεντρική αίθουσα τοποθετώντας αξιοπρεπή δωρεάν τραπεζοκαθίσματα σε αριθμό μεγαλύτερο αυτού των σερβιριζόμενων τραπεζοκαθισμάτων.

2. Να ελευθερώσουν και να εξανθρωπίσουν τους κοινόχρηστους χώρους ώστε να γίνουν φιλικοί για τους επιβάτες

3. Να αναρτήσουν όλες τις απαραίτητες διευκολυντικές και προειδοποιητικές πινακίδες και σημάνσεις (τιμοκατάλογοι κομίστρων *, κινδύνων στην αποβάθρα, Χ.Υ.Κ-Χάρτη Υποχρεώσεων προς τον Καταναλωτή κ.λ.π) ώστε να ενημερώνεται ο καταναλωτής

4. Να φροντίσουν για την δωρεάν παροχή ανέσεων όπως wi-fi και ψυχαγωγικών οθονών, όπως συμβαίνει στους μοντέρνους χώρους αναμονής κοινού.

Αναμένουμε την απάντηση του ΚΤΕΛ( βάσει του αρ.27 οδηγ.Ε.Ε 181/2011) αλλά και την άμεση ενεργοποίηση και τα πρακτικά μέτρα που θα λάβει για την βελτίωση των όρων μετακίνησης του επιβατικού κοινού*.

Για την ΕΚΠΟΙΖΩ, Παράρτημα Πάτρας

Ο συντονιστής

Τάσος Νικολαδάκης
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πόλεμος κατά του φόβου
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πόλεμος κατά του φόβου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ