2012-11-07 07:54:49
Φωτογραφία για Σύμβουλος του Ομπάμα σε μυστικές συνομιλίες με το Ιράν
Αξιωματούχοι που γνωρίζουν την κατάσταση αναφέρουν πως μια πολύ στενή και έμπιστη συνεργάτης του Προέδρου Ομπάμα και επιστήθια φίλη της Πρώτης Κυρίας, η δικηγόρος Valerie Jarrett, ηγείται παρασκηνιακών διαβουλεύσεων με εκπροσώπους του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, Ali Khamenei, και με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Η Jarret, η οποία γεννήθηκε στην Ιρανική πόλη Shiraz από Αμερικανούς γονείς, είναι ανώτατη σύμβουλος του Προέδρου Ομπάμα και, όπως ισχυρίζονται Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ανέλαβε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει μυστικές συνομιλίες με το Ιράν στο Μπαχρέιν, παρόλο που δεν διαθέτει εμπειρία σε υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις.

Τον προηγούμενο μήνα, η εφημερίδα New York Times υποστήριξε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν συμφώνησαν να ξεκινήσουν απευθείας συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αμέσως μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Διάφοροι αξιωματούχοι επιχείρησαν να διαψεύσουν την είδηση, ωστόσο παραδέχτηκαν ότι πραγματοποιήθηκαν μυστικές συνομιλίες για τον καθορισμό μιας πρώτης συνάντησης.


Τέτοιου είδους, υψηλού επιπέδου, απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιρανικό καθεστώς και την Ουάσιγκτον δεν έχουν προηγούμενο και πολλοί ελπίζουν ότι θα προκύψει κάτι θετικό από αυτές.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι συνομιλίες θα στεφτούν με επιτυχία, καθώς οι μέχρι τώρα επαφές έχουν αποτύχει.

Μέχρι στιγμής, η διπλωματία με το Ιράν βασίζεται στον εκφοβισμό, σε απειλές για στρατιωτική δράση, μονομερείς κυρώσεις, σαμποτάζ και δολοφονίες των πιο λαμπρών Ιρανών επιστημόνων.

Μετά τις αποτυχημένες συνομιλίες του 2009 και 2010, όπου ο Ομπάμα απέρριψε συμφωνία, την οποία απαιτούσε από τους Ιρανούς να δεχτούν (όπως έγραψε και ο καθηγητής του Harvard, Stephen Walt), η ιρανική ηγεσία «έχει κάθε λόγο να θεωρεί τον Αμερικανό Πρόεδρο αναξιόπιστο». Ο πρώην αναλυτής της CIA, Paul Pillar, υποστήριξε επίσης, ότι το Ιράν έχει αρκετούς λόγους να πιστεύει ότι βασική επιδίωξη των Δυτικών είναι η αλλαγή του καθεστώτος.

http://www.e-afipnisi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Λάρισα: Συλλήψεις για ηρωίνη
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Λάρισα: Συλλήψεις για ηρωίνη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ