2012-11-05 17:30:25
Φωτογραφία για Ο Fitch αναβάθμισε την Τουρκία στην επενδυτική κατηγορία
 Στην επενδυτική κατηγορία αναβάθμισε τη Δευτέρα την Τουρκία ο διεθνής οίκος Fitch Ratings, μια κίνηση που αναζητούσε από καιρό η Άγκυρα, με τον οίκο να δικαιολογεί την ενέργεια του, επικαλούμενος την ενίσχυση αλλά και τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων κινδύνων της τουρκικής οικονομίας.

Μεταξύ αυτών των πλεονεκτημάτων, η Fitch τονίζει επίσης την ελάφρυνση και το συνεχές μειωμένο βάρος του δημόσιου χρέους, τις ευνοϊκές μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και μια σχετικά υγιή και διαφοροποιημένη κίνηση της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο Fitch αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Τουρκίας σε ξένο νόμισμα (IDR) σε «ΒΒΒ-», από «ΒΒ+», και την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σε εγχώριο νόμισμα (IDR) σε «BBB» από «ΒΒ+», ενώ αξιολογεί ως σταθερές τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της τουρκικής οικονομίας.

Η αναβάθμιση της οικονομίας πυροδότησε ράλι στις τουρκικές χρηματαγορές, με την τουρκική λίρα να ενισχύεται έναντι του δολαρίου, ενώ η απόδοση του 10ετους τουρκικού ομολόγου υποχώρησε στο 6,86%, από 6,98%.


Ωστόσο, η κίνηση του Fitch δεν συνεπάγεται ότι η Τουρκία θα περιληφθεί αυτόματα σε δείκτες αναφοράς ομολόγων επενδυτικού βαθμού, επειδή θα πρέπει πρώτα να ενεργήσουν ανάλογα και οι υπόλοιποι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης.

"Η αναβάθμιση σε επενδυτική κατηγορία αντικατοπτρίζει ένα συνδυασμό περιορισμού των βραχυπρόθεσμων μακροοικονομικών κινδύνων, καθώς η οικονομίας βρίσκεται ενώπιον μιας ομαλής προσγείωσης", σημειώνει ο Fitch.

"Η Fitch πιστεύει ότι η τουρκική οικονομία είναι σε καλό δρόμο για να επιστρέψει σε ένα διατηρήσιμο ρυθμό ανάπτυξης, έχοντας μειώσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και τον πληθωρισμό, μετά την υπερθέρμανση της το 2011", αναφέρει.

Η απόφαση αναμένεται να χαιρετιστεί από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήταν πρωταγωνιστής στο μετασχηματισμό της οικονομίας της Τουρκίας κατά την τελευταία δεκαετία και έχει από καιρό επικρίνει την παράλειψη των διεθνών οίκων αξιολογήσεις να επιβραβεύσουν την Τουρκία αναβαθμίζοντας την στην επενδυτική κατηγορία.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ