2012-11-05 12:13:16
Φωτογραφία για Ομπάμα-Ρόμνεϊ: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ισοπαλία
Με βραχεία κεφαλή προηγείται ο Μπαράκ Ομπάμα

Σε μία από τις ατελείωτες -έχει χαθεί το μέτρημα- ομιλίες του στο Οχάιο, ο Μπάρακ Ομπάμα είπε ότι «φτάσαμε σ' εκείνο το σημείο, όπου σημασία δεν έχει τι λέμε εμείς, αλλά τι λέτε εσείς».

Και πράγματι, απέμεινε μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν μιλήσουν οι Αμερικανοί (τουλάχιστον σε μαζική κλίμακα, καθώς έχουν ήδη ψηφίσει 28 εκατομμύρια) και οι δύο υποψήφιοι, εμφανώς κουρασμένοι, δίνουν τις τελευταίες τους ομιλίες, πού αλλού, στις αμφίρροπες Πολιτείες, που στις φετινές εκλογές αναμένεται να παίξουν ακόμα πιο καθοριστικό για το εκλογικό αποτέλεσμα ρόλο.

Τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τους δύο μονομάχους ισόπαλους: 48% για Ομπάμα, 48% για Ρόμνεϊ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Washington Post/ ABC News, 48% για τον Ομπάμα έναντι 47% για τον Ρόμνεϊ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal/NBC News και κατά μέσο όρο όπως τον «έβγαλε» το ινστιτούτο Real/Clear Politics, του 47,3% για τον Ομπάμα και 47,2% για το Ρόμνεϊ
. Με άλλα λόγια, πρόκειται για θρίλερ χιτσκοκικής εμπνεύσεως Ωστόσο, ο πρόεδρος προηγείται στις γυναίκες με διαφορά έξι μονάδων, και έχει σαφές προβάδισμα με 78% μεταξύ όλων των εθνοτικών ομάδων. Επιπλέον προηγείται στις περισσότερες από τις αμφίρροπες Πολιτείες, όπως στο Οχάιο -το οποίο ο πρόεδρος επισκέπτεται και σήμερα- όπου και προηγείται στις δέκα τελευταίες δημοσκοπήσεις με τρεις μονάδες διαφορά από τον Ρόμνεϊ. Σύμφωνα δε με τον Νέιτ Σίλβερ, από τους επιφανέστερους εκλογολόγους των ΗΠΑ, οι πιθανότητες του Ομπάμα να κερδίσει τις εκλογές είναι 80%.

Οδεύοντας λοιπόν προς το τέλος της κούρσας, οι επικεφαλής των προεκλογικών εκστρατειών επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τα στοιχεία για την ανεργία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, καθώς η οικονομία και η εύθραυστη ανάκαμψή της αποτέλεσαν και τα κυριότερα σημεία της προεκλογικής μονομαχίας.

Η ομάδα του προέδρου χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετικό το στοιχείο δημιουργίας 171 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, ενώ αντιθέτως οι άνθρωποι του Ρόμνεϊ στάθηκαν στο γεγονός ότι η ανεργία παραμένει σε υψηλό επίπεδο, στο 7,9%, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό που έχει αντιμετωπίσει ποτέ πρόεδρος που διεκδικεί επανεκλογή, από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης και τον Φράνκλιν Ρούσβελτ.

Κι ενώ το λεκτικό πινγκ πονγκ συνεχίζεται με εξαιρετική ένταση και τα δύο στρατόπεδα έριξαν όλες τους τις δυνάμεις και τα αστέρια στις τελευταίες ομιλίες.

Ο Μπιλ Κλίντον «έχασε τη φωνή του για τον πρόεδρό του», όπως είπε σε μία από τις τελευταίες του εμφανίσεις στο πλευρό του Ομπάμα, ενώ ο Μιτ Ρόμνεϊ είχε μαζί του τις τελευταίες ημέρες σύσσωμο το εκλογικό του επιτελείο.

Μπαράκ Ομπάμα

Σχέδιο για επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και μείωση του χρέους

Ο πρόεδρος Ομπάμα άρχισε να υπερασπίζεται με σθένος τα πεπραγμένα της πρώτης του θητείας, σε ό,τι τουλάχιστον αφορούσε την οικονομία, μόλις μετά το πρώτο ντιμπέιτ στις αρχές Οκτωβρίου, καθώς μέχρι τότε είχε αφήσει το? γήπεδο ελεύθερο στους Ρεπουμπλικάνους. Επίσης, τότε ήταν που ξεκίνησε να μιλάει με σαφήνεια και πάθος γι' αυτά που σκοπεύει να κάνει αν εκλεγεί ξανά.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, κύριος πυλώνας της πολιτικής του θα είναι η μείωση των φοροαπαλλαγών για τα εισοδήματα άνω των 250.000 δολαρίων, αν και προβλέπει φοροαπαλλαγές 20% για εταιρείες που θα επιστρέψουν στην Αμερική.

Επίσης έχει παρουσιάσει σχέδιο για τη μείωση του εθνικού χρέους κατά 4 τρισ. δολάρια σε μία δεκαετία. Περιλαμβάνει δραστικές περικοπές των κρατικών κονδυλίων για τον στρατό, αλλά και περικοπές κατά περίπου μισό τρισεκατομμύριο δολάρια από τις κοινωνικές δαπάνες.

Για την αγορά εργασίας προτείνει μεγάλες επενδύσεις σε εκπαίδευση, έρευνα και κατασκευές μέσω του πακέτου σωτηρίας που ψήφισε το 2008 και το οποίο έως το 2019 θα έχει φτάσει τα 831 δισ. δολάρια, ώστε να δημιουργηθούν 1 εκατ. θέσεις απασχόλησης μέχρι το τέλος του 2016. Τα έργα υποδομής προβλέπεται, επίσης, να χρηματοδοτηθούν και από χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τη μείωση των στρατιωτικών κονδυλίων.

Θα επιδιώξει, επίσης, τον διπλασιασμό των εξαγωγών την επόμενη 5ετία μέσω σύναψης νέων εμπορικών συμφωνιών.

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, ο Ομπάμα έχει ξεκαθαρίσει ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν έως το τέλος του 2014, ενώ δεν εμφανίζεται αρνητικός σε επαφές με Ταλιμπάν στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων για την ειρήνευση στη χώρα.

Εξάλλου, δηλώνει αντίθετος στην ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος από την Τεχεράνη, είναι αντίθετος, ωστόσο, στη χρήση πολεμικής βίας. Επιθυμεί περισσότερες συνομιλίες με την Κίνα και τη σύναψη νέων εμπορικών συμφωνιών.

Μιτ Ρομνεϊ

Υπόσχεση για μείωση των φόρων. «Θολές» προτάσεις για τα εξωτερικά

Η κυριότερη κριτική που δέχτηκε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ήταν ότι ήταν ασαφής σε ό,τι αφορούσε στα σχέδιά του για την οικονομία, αν και πολλοί, κυρίως από το Δημοκρατικό στρατόπεδο, τον χαρακτήρισαν ανειλικρινή. Ακόμα δε πιο θολές είναι οι προτάσεις του αναφορικά με την εξωτερική του πολιτική. Σχετικά με την οικονομία, όπου εξάλλου επικεντρώθηκε ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, προτείνεται η μείωση φόρων.

Συγκεκριμένα, έχει υποσχεθεί να καταργήσει τον φόρο ακίνητης περιουσίας και να μηδενίσει τους φόρους στα κέρδη κεφαλαίου για τα άτομα με εισόδημα κάτω από 200.000 δολάρια. Η μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 35% στο 25% είναι επίσης μεταξύ των προτεραιοτήτων του. Εχει, επίσης, υποσχεθεί την κατάργηση της μεταρρύθμισης για την υγεία όπως και η κατάργηση νόμων ελέγχου της Γουόλ Στριτ.

Υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ πρέπει να αποφύγουν πάση θυσία το σπάταλο ευρωπαϊκό μοντέλο ενός κράτους πρόνοιας που απλώς δημιουργεί πολίτες-παράσιτα. Τάσσεται υπέρ της κατάργησης πολλών κρατικών οργανισμών, όπως το κρατικό κανάλι PBS, αλλά και της FEMA -Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων-, θέση η οποία και ασφαλώς δεν ακούστηκε καλά στις κατεστραμμένες από τον τυφώνα Σάντι πόλεις των Ανατολικών Πολιτειών.

Σχετικά με την εξωτερική πολιτική, αρνείται κάθε συνομιλία με τους Ταλιμπάν, συμφωνεί με την αποχώρηση των στρατευμάτων το 2014 και θέλει να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά με «έργα κι όχι λόγια».

·                                 180,3 εκατ. εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Εχουν ψηφίσει ήδη 28 εκατομμύρια μεταξύ των οποίων και ο Ομπάμα 538 εκλέκτορες. Για να εκλεγεί κανείς πρόεδρος χρειάζεται 270 εκλέκτορες.

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
ethnos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ