2012-11-05 10:55:03
Φωτογραφία για Πρόεδρος Βουλής - Οι Ευρωπαίοι εταίροι να πιέσουν τον θύτη, όχι το θύμα για λύση του Κυπριακού
Έκκληση προς τους Ευρωπαίους εταίρους να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία για να συμμορφωθεί με τη διεθνή και Ευρωπαϊκή νομιμότητα, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας στο Συνέδριο της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ECOSY), στην Πάφο. Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι αυτού του είδους η πίεση «προς τον θύτη αντί για το θύμα» θα επέτρεπε στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας να λειτουργήσει ως καταλύτης για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. «Η Τουρκία πρέπει να πεισθεί ότι εξυπηρετεί πρωτίστως τα δικά της συμφέροντα με το να σκέφτεται και να δρα ως μια Ευρωπαϊκή χώρα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής. Πρόσθεσε, ότι γινόμαστε μάρτυρες της ενθάρρυνσης της Τουρκίας εκ μέρους κάποιων τμημάτων της ΕΕ και κάποιων κρατών μελών, για συνέχιση των προσπαθειών για πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους καθώς και για άνευ όρων συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας. Διαβάστε περισσότερα και σχολιάστε.


Η Λευκωσία, ανέφερε, υποστηρίζει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, δεδομένου ότι η Άγκυρα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και των κρατών μελών της, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Στην ομιλία του ενώπιον της αντιπροσωπίας του ECOSY, ο κ. Ομήρου είπε ότι η στρατηγική της Άγκυρας αποσκοπούσε πάντα στη διαίρεση του νησιού, η οποία υλοποιήθηκε με πρόσχημα το πραξικόπημα της 15 Ιουλίου του 1974, με την παράνομη τουρκική εισβολή.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε το Σχέδιο Ανάν «προβληματικό», που «στερούνταν ισορροπίας και αίσθησης δικαιοσύνης» και είπε ότι η απόρριψή του από την πλειοψηφία των Ε/κ το 2004 δεν συνιστούσε απόρριψη της λύσης του Κυπριακού.

Ως προς τις εξελίξεις στο Κυπριακό, από το 2008 και μετά, ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε «αδιάλειπτα εποικοδομητική» τη συμβολή του Προέδρου Χριστόφια στις διαπραγματεύσεις, με στόχο μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική και όχι αριθμητική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, συνέχισε ο κ. Ομήρου, η αδιαλλαξία και οι απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς εντάθηκαν, μέσω προτάσεων οι οποίες ήταν εκτός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης και αποσκοπούσαν στη διαίρεση της Κύπρου.

«Οι απαιτήσεις της Τουρκίας αντικατοπτρίζονταν στις προτάσεις που ετοιμάζονταν πάντοτε από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και υποβάλλονταν στη συνέχεια στις συνομιλίες από τον κ. Έρογλου», υπηρετώντας συνεχώς την ίδια τουρκική φιλοσοφία για διαίρεση του νησιού, πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα συνεχίζει να επιδιώκει τους διχοτομικούς σκοπούς της μέσω της δημιουργίας νέων τετελεσμένων επί του εδάφους, με στόχο την αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Μεταξύ άλλων, είπε, η Άγκυρα εξαπολύει απροκάλυπτα απειλές κατά του κυρίαρχου δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2012, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας και της απαίτησης για τον καθορισμό διεθνούς διάσκεψης, χωρίς η τουρκική πλευρά να συμβάλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων για μια τέτοια διάσκεψη.

Η ε/κ πλευρά, είπε καταλήγοντας ο κ. Ομήρου, δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί μια διεθνή διάσκεψη, έως ότου οι δύο πλευρές φτάσουν πολύ κοντά σε συμφωνία, αναφορικά με τις εσωτερικές πτυχές της λύσης.

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μήνυμα ελπίδας από το Περθ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μήνυμα ελπίδας από το Περθ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ