2012-11-04 15:29:40
Φωτογραφία για Φουσκώνει ο λογαριασμός για μισθωτούς και συνταξιούχους
Βαρύ κι ασήκωτο χαρακτηρίζεται το πακέτο δημοσιονομικών-διαρθρωτικών μέτρων, που περνάει από τη...

Βουλή μέσα στην εβδομάδα που ακολουθεί.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κατάσταση περιπλέκεται, καθώς στο πολυνομοσχέδιο που έχει προκαλέσει νευρικό κλονισμό σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ (και κατατίθεται αύριο στη Βουλή) προστίθεται το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο αφαιρέθηκε - λόγω τεχνικών προβλημάτων - από το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού.

Αφήνοντας κανείς την πολιτική διάσταση του θέματος (που λέει, πολύ απλά, ότι, εάν κάποιος βουλευτής επιθυμεί να καταψηφίσει, για παράδειγμα, τα εργασιακά, θα πρέπει πλέον να καταψηφίσει και το Μεσοπρόθεσμο), η ουσία είναι ότι το διπλό πακέτο έρχεται να ανατρέψει όλα τα έως τώρα δεδομένα στις εργασιακές σχέσεις, στο συνταξιοδοτικό, στη φορολογία, στις καταβαλλόμενες συντάξεις, στα κριτήρια και στο ύψος των προνοιακών επιδομάτων.

Τα εργασιακά


Ξεκινώντας από την «πέτρα του σκανδάλου», δηλαδή τις αλλαγές που έρχονται στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, τρία είναι τα σημεία όπου πρέπει να εστιάσει κανείς τη προσοχή του.

1. Το πρώτο είναι ότι, με εμμονή κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), καταργείται η καθολικότητα στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), κάτι που σημαίνει, πολύ απλά, ότι όποια εργοδοτική οργάνωση δεν εκπροσωπείται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις αυτομάτως δεν θα δεσμεύεται από τις προβλέψεις της (γεγονός που, σε συνδυασμό με τη νομοθέτηση του κατώτερου μισθού, δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες στην εγχώρια αγορά εργασίας).

2. Το δεύτερο σημείο είναι ότι μένει εκτός νυμφώνος και το οικογενειακό επίδομα, το οποίο είχε καταργηθεί στις κλαδικές συμβάσεις (αλλά, πλέον, αποχαιρετά και την ΕΓΣΕΕ).

3. Τέλος, το «κερασάκι στην τούρτα» δεν είναι άλλο από τις αλλαγές στο πλαίσιο των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, το οποίο στην παρούσα φάση θίγει τους εργαζόμενους με μεγάλη προϋπηρεσία στον ίδιο εργοδότη και αποδοχές πάνω από 2.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν έμπειροι εργατολόγοι, από τη στιγμή που άρχισε να ξηλώνεται το «πουλόβερ», είναι προφανές ότι, σε επόμενη φάση αξιολόγησης από την τρόικα, είναι πολύ πιθανόν το όριο των 2.000 ευρώ να κατεβεί πολύ πιο χαμηλά. Επί του παρόντος, αυτό που θα ισχύσει είναι ότι για προϋπηρεσία έως 16 έτη ο εργαζόμενος, στην περίπτωση απόλυσης, θα συνεχίσει να δικαιούται 12 μηνιάτικα ως αποζημίωση, από εκεί και πέρα ωστόσο η ετήσια προσαύξηση στην αποζημίωση θα έχει όριο τις 2.000 ευρώ.

Το πακέτο των διαρθρωτικών αλλαγών συμπληρώνεται από πληθώρα διατάξεων που φιλοδοξούν να ανοίξουν τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών στον ανταγωνισμό -ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο πλήρες άνοιγμα επαγγελμάτων-, με στόχο τη μείωση των τιμών, που εξακολουθούν να κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν των μισθών και των συντάξεων.

Το πακέτο των περικοπών

Ακόμη και από μόνο του το γεγονός ότι απαιτούνται 9,4 δισ. ευρώ για την αναγκαία προσαρμογή τού 2013 (εκ των οποίων κάτι παραπάνω από 6,5 δισ. ευρώ αφορούν περικοπές στους μισθούς, στις συντάξεις, στα επιδόματα και στην υγεία και άλλο 1,8 δισ. ευρώ φορολογικά μέτρα) προκαλεί ίλιγγο, ακόμη και στους πιο ψύχραιμους.

Ξεκινώντας από τις περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου, δεν μπορεί παρά να «κολλήσει» κανείς στα εξής μέτρα:

Α. Περικοπές ειδικών μισθολογίων. Σύμφωνα με το σχέδιο του νέου μνημονίου, οι μειώσεις σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, διπλωμάτες και γιατρούς του ΕΣΥ δεν θα είναι οριζόντιες, αλλά θα υπάρξει κλιμάκωση, καθώς οι βασικοί μισθοί και το σύνολο των αποδοχών διαφέρουν... έτη φωτός από κλάδο σε κλάδο. Έτσι, οι μειώσεις θα ξεκινούν από 2% για μισθούς έως 1.000 ευρώ, θα διαμορφώνονται στο 10% για μισθούς από 1.000 έως 1.500 ευρώ, θα ανεβαίνουν στο 20% από 1.500 έως 2.500 ευρώ και στο 30% από 2.500 έως 4.000 ευρώ, ενώ από 4.000 ευρώ και πάνω η μείωση θα είναι της τάξης του 35%.

Β. Κατάργηση δώρων. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι οι ελάχιστοι που εξακολουθούν να λαμβάνουν 500 ευρώ ως δώρο Χριστουγέννων και άλλα 500 ευρώ ως δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας θα τα αποχαιρετίσουν Γ. Αναστολή του κινήτρου επίτευξης στόχου και του κινήτρου επίτευξης δημοσιονομικού στόχου. Πρόκειται, επί της ουσίας, για το «παράθυρο» που είχε ανοίξει το υπουργείο Οικονομικών για μια έμμεση ενίσχυση των βασικών αποδοχών, μετά την κατάργηση του κινήτρου απόδοσης. Ως εκ τούτου, οι βασικές αποδοχές θα παραμείνουν «παγωμένες».

«Ψαλίδι» και στις συντάξεις

Στο πεδίο των συντάξεων τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, αν λάβει κανείς υπόψη ότι αναπροσαρμόζονται και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 ολόκληρα χρόνια. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να σταθεί κανείς στα εξής:

1. Κλιμακωτές μειώσεις στο άθροισμα των συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ. Ενδεικτικό τού θρίλερ είναι ότι, έως την τελευταία στιγμή, «έπαιζε» το εάν οι συντελεστές θα είναι πέντε ή τρεις, θρίλερ που έφτασε ώς το Ελεγκτικό Συνέδριο. Τελικώς, η σχετική διάταξη που θα φτάσει στη Βουλή θα προβλέπει συντελεστές 5%, 10% και 15% για συντάξεις από 1.000-1.500, 1.500-2.000 και 2.000 και άνω, αντιστοίχως.

2. Κατάργηση των δώρων σε όλα ανεξαιρέτως τα Ταμεία -ακόμη και στον ΟΓΑ. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι, ενώ οι 800.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ γλιτώνουν τα 30 ευρώ τον μήνα, που ήθελαν να τους κόψουν (δηλαδή, 360 ευρώ τον χρόνο), θα χάσουν 720 ευρώ. Για όλους τους υπόλοιπους, οι μέγιστες απώλειες φτάνουν στα 800 ευρώ ετησίως.

3. Αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ. Σήμερα, οι μηνιαίες εισφορές είναι 12 ευρώ. Θα φτάσουν στα 25 ευρώ από 01.01.2013.

Το ΕΚΑΣ

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις στα προνοιακά επιδόματα, το πλέον επώδυνο είναι ότι το ΕΚΑΣ θα χορηγείται εφεξής με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, μέτρο που δεν θα θίξει μόνον όσους συνταξιοδοτούνται εφεξής, αλλά και τους νυν δικαιούχους, που βρίσκονται σε ηλικία μεταξύ 60-65 ετών.

«Πικρό ποτήρι» θα πιουν και οι τρίτεκνοι-πολύτεκνοι, καθώς η συνέχιση της καταβολής των σχετικών επιδομάτων θα είναι σε άμεση συνάρτηση με το ύψος του εισοδήματος και της περιουσιακής τους κατάστασης.

Λίαν επώδυνες ανατροπές και στη φορολογία

Λίαν επώδυνες θα είναι οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, αν υιοθετηθεί η προτεινόμενη κλίμακα των μόλις τριών κλιμακίων και της αντικατάστασης του αφορολογήτου από μια επιστροφή φόρου, που θα ξεκινά από τα 1.950 ευρώ και θα εξανεμίζεται όσο αυξάνεται το δηλούμενο εισόδημα (έως την πλήρη «εξαφάνισή» της για εισοδήματα πάνω από 43.000 ευρώ).

Αυτά τα εισοδήματα είναι που θα σηκώσουν και το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος, καθώς, πέρα από την κατάργηση του αφορολογήτου, θα φορολογούνται και με συντελεστή 45% (δηλαδή, τον ανώτατο συντελεστή της νέας κλίμακας).

Το πακέτο των επιβαρύνσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους συμπληρώνεται από την υιοθέτηση αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων για τη διατήρηση των φοροαπαλλαγών που αφορούν ιατρικές και νοσοκομειακές δαπάνες (όλες οι υπόλοιπες καταργούνται) και, πάνω απ’ όλα, από την πλήρη κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου για τα παιδιά. Βαρύς θα πέσει ο πέλεκυς και στους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς αυτοί θα φορολογούνται πλέον με έναν ή δύο συντελεστές (έως 35%), χάνοντας το αφορολόγητο - που, έστω και εμμέσως, θα διατηρήσουν κάποιοι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι -, με αποτέλεσμα να μετρούν από τώρα τις επιπλέον επιβαρύνσεις.

Φόρος και στους αγρούς

Όσον αφορά τη φορολογία των ακινήτων, οι τελικές αποφάσεις αναμένονται σε περίπου 10 ημέρες. Ζητούμενο, ωστόσο, είναι η εξασφάλιση 3 δισ. ευρώ από την ενοποίηση του τέλους που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και του ΦΑΠ, στόχος εξαιρετικά δύσκολος, ακόμη κι αν υιοθετηθεί η προτεινόμενη κλίμακα, που δεν προβλέπει αφορολόγητο και διαθέτει συντελεστές έως 3%.

Χαμένοι σε κάθε περίπτωση είναι οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, οι οποίοι, ενώ έως τώρα απαλλάσσονταν από τους φόρους ακινήτων, πλέον θα κληθούν να βάλουν το χέρι στη τσέπη.

Το πακέτο συμπληρώνεται από την αύξηση του φόρου στις καταθέσεις (στο 15% από 10%), από τις νέες αυξήσεις στα τσιγάρα και από τη φορολογική επιβάρυνση στο υγραέριο.
makthes.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ