2012-11-03 03:06:06
Φωτογραφία για Θέρμανση μετ' εμποδίων στα σχολεία
Πονοκέφαλο στις σχολικές επιτροπές αποτελεί τη φετινή σχολική χρονιά το ζήτημα της θέρμανσης των σχολείων λόγω της ανόδου στις τιμές του... πετρελαίου και της ταυτόχρονης μείωσης των εσόδων των δήμων από την κεντρική εξουσία.

Πολλά δήμοι είχαν προνοήσει και γέμισαν τις δεξαμενές τους με πετρέλαιο τον Απρίλιο όταν η τιμή ήταν ακόμα στο 1 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, κάποια στιγμή οι δεξαμενές θα αδειάσουν και οι σχολικές επιτροπές θα κληθούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Βέβαια πολλά σχολεία έχουν συνδεθεί με το φυσικό αέριο αλλά και εκεί οι τιμές δεν είναι πολύ χαμηλότερες και ήδη αρκετοί δήμοι έχουν μεγάλα χρέη προς τις εταιρείες παροχής, οι οποίες έχουν κόψει την παροχή στα σχολεία. Και χρειάστηκε να έρθει η καθυστερημένη δεύτερη δόση των λειτουργικών δαπανών για να πληρώσουν οι δήμοι τις εταιρείες και να επανασυνδεθούν τα σχολεία!

• Νέα Ιωνία

Ανάμεσα στους δήμους στα σχολεία των οποίων είχε κοπεί η παροχή φυσικού αερίου ήταν και η Νέα Ιωνία όπου οι οφειλές του Δήμου φτάνουν τα 100.000 ευρώ
. Ο Δήμος, όπως μας ενημέρωσε η αρμόδια Αντιδήμαρχος, κα Όλγα Κατημερτζή, προχώρησε πριν λίγες ημέρες σε ρύθμιση του χρέους καταβάλλοντας 25.000 ευρώ έναντι δίνοντας έτσι μια προσωρινή λύση. Όσο για τα σχολεία που θερμαίνονται με πετρέλαιο είχαν γεμίσει τις δεξαμενές από τον Απρίλιο. Η κα Κατημερτζή μας είπε επίσης πως τα χρήματα που έχουν δοθεί για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων από το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι στιγμής δεν επαρκούν ούτε για να καλύψουν τα χρέη που υπάρχουν. Κανείς δεν ξέρει πότε θα έρθει η επόμενη δόση και βέβαια η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων μόνο δεδομένη δεν μπορεί να θεωρηθεί.

• Ηράκλειο

Και στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής οι δεξαμενές των σχολείων γέμισαν με πετρέλαιο θέρμανσης τον περασμένο Απρίλιο όπως ενημέρωσαν τον Χ-τύπο ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Δημήτρης Μπούκης και ο Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, κ. Πασχάλης Γονατάς. Ωστόσο και εδώ κόπηκε η παροχή φυσικού αερίου λόγω οφειλής ύψους 36.000 ευρώ. Η οφειλή τακτοποιήθηκε από το Δήμο τη Δευτέρα και η επανασύνδεση αναμέναται να γίνει εντός των ημερών. Ωστόσο, η εταιρεία προειδοποιεί με νέο κόψιμο αν ο Δήμος δεν είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του. Και η αλήθεια είναι όπως μας είπε ο κ. Μπούκης πως λόγω της υποχρηματοδότησης των σχολείων μέχρι σήμερα επιλέγεται να αφήνουν λίγο πίσω τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ για να πληρώσουν άλλα τρέχοντα έξοδα. Το πρόβλημα πάντως, σύμφωνα με τον κ. Γονατά, είναι πως τα ταμεία των σχολικών επιτροπών, πέρα από την καθυστερημένη δεύτερη δόση των λειτουργικών η οποία ήδη έχει εξαφανιστεί, είναι άδεια.
xtypos.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ