2012-11-02 17:34:28
Φωτογραφία για ΣΥΓΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΙ Κ.Ο. Ν.Δ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ
ΚΚΕ: «Κανένας δεν δικαιούται να ψηφίσει τη σφαγή των δικαιωμάτων»

Την Κυριακή το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στην ΚΟ της ΝΔ σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην βάση του κόμματος ενόψει της ψήφισης του σκληρού πακέτου των μέτρων. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 13:00 το μεσημέρι στην αίθουσα γερουσίας στη βουλή. Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις τοποθετήσεις των βουλευτών και κυρίως εκείνων που σκέφτονται να καταψηφίσουν τα μέτρα.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή για το νέο πακέτο μέτρων, θα βρεθεί στο επίκεντρο της ομιλίας του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της παράταξης, η οποία θα συνεδριάσει το απόγευμα της Κυριακής.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στις συνέπειες από την ψήφιση των νέων μέτρων και στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ εντός και εκτός βουλής, αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις.


«Κανένας δεν δικαιούται να ψηφίσει τη σφαγή των δικαιωμάτων»

Να ξεσηκωθεί ο λαός και να καταψηφιστούν τα αντιλαϊκά μέτρα που θα εισαχθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, ζητά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, και δηλώνει πως θα ζητήσει τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Ο κάθε βουλευτής έχει προσωπική ευθύνη. Κανένας βουλευτής δεν έχει το δικαίωμα, στο όνομα καμιάς πειθαρχίας δεν δικαιολογείται να ψηφίσει τη σφαγή των δικαιωμάτων του λαού» σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και καταλήγουν: «Υπάρχει διέξοδος για το λαό. Είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία, που θα προχωρήσει στη μονομερή διαγραφή του χρέους και στην κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, θα κάνει το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει και θα αξιοποιήσει όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας». 

Πάντως σε ανοιχτή γραμμή με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το Μέγαρο Μαξίμου καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή, προκειμένου να ψηφιστεί το πακέτο μέτρων με τις λιγότερες απώλειες. Με τα έως τώρα γνωστά, το νομοσχέδιο εισάγεται στη Βουλή τη Δευτέρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, που συνεπάγεται ότι θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη. Εκ νέου συνεδρίασε την Παρασκευή η ΚΟ της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ ανησυχία υπάρχει και στο ΠΑΣΟΚ από τις φυγόκεντρες τάσεις.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ενώ θα έχουν νέα επικοινωνία σήμερα, Παρασκευή.

Ο κ. Κουβέλης ενημέρωσε την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ για το τηλεφώνημα του κ. Σαμαρά και -όπως ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες- επανέλαβε στον πρωθυπουργό ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης. Από την πλευρά, ο κ. Σαμαράς άσκησε πιέσεις προς τη ΔΗΜΑΡ για αλλαγή στάσης.

Οι τελικές αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ θα ληφθούν τη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και αφού θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Από τα έως τώρα δεδομένα, αυτό που διαφαίνεται ως πιθανότερο είναι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να δηλώσουν «παρών» στην ψηφοφορία, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν ψηφίζουν τα μέτρα, αφού το Μαξίμου δεν τους διευκόλυνε καταθέτοντας στη Βουλή δύο άρθρα, ένα για τα εργασιακά και ένα για τα διαρθρωτικά μέτρα, αλλά ταυτόχρονα εξακολουθούν να στηρίζουν την κυβέρνηση.

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ αποκλείουν το ενδεχόμενο να απέχουν από την ψηφοφορία.

Από την άλλη πλευρά, μεγάλη τρικυμία έχει χτυπήσει την Ιπποκράτους, αφού μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΟ δύο βουλευτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, ενώ άλλοι τέσσερις δεν δίνουν σημάδια βεβαιότητας για την στάση που θα κρατήσουν.

Για τον λόγο αυτό ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει προσωπικές επαφές με ορισμένους εξ αυτών, ανάμεσά τους ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Όμως την εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ οδηγείται στη διάλυση εξέφρασε την Παρασκευή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, την ώρα που η Ιπποκράτους κλυδωνίζεται από τις φυγόκεντρες τάσεις που εκδηλώνονται.

«Οδηγούμαστε μαθηματικά στη διάλυση όπως πάμε, παρά τις προσπάθειες όπως γίνονται από πολλούς από εμάς να μην οδηγηθούμε εκεί, ωστόσο φοβούμαι ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο» είπε σε συνέντευξή του στον Realfm.

«Για να υπάρχει μία πολιτική δύναμη πρέπει να έχει υποστηρικτές, ψηφοφόρους, ακροατήριο και κυρίως πρέπει να εκφράζει τα συμφέροντα κάποιων κοινωνικών συμμαχιών. Φαίνεται ότι όλα αυτά, αυτή τη στιγμή, δεν συντρέχουν αυτοί οι λόγοι και αυτές οι προϋποθέσεις» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας:

«Φοβούμαι ότι μαζί με τα προβλήματα και τις πιέσεις που ασκούνται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα εκ των πραγμάτων λόγω της λήψης των μέτρων και της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, οδηγούμαστε μαθηματικά στη διάλυση όπως πάμε, παρά τις προσπάθειες όπως γίνονται από πολλούς από εμάς να μην οδηγηθούμε εκεί, ωστόσο φοβούμαι ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο, αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν είμαι εγώ εκείνος που θα το προσδιορίσει αυτό και είμαι πολύ ανίκανος και ανάξιος και λίγος να προσδιορίσω το μέλλον μιας ιστορικής παράταξης».

Αναφερόμενος στο θέμα της ηγεσίας, ο Μιχ.Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος «έχει κάνει ορισμένα κρίσιμα λάθη που έχουν οδηγήσει σε στρατηγικά αδιέξοδα».

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, το πρώτο λάθος ήταν ότι «ακολουθήσαμε τη λογική του μέσα έξω στην κυβέρνηση». «Έπρεπε να μπούμε στην κυβέρνηση, να διακριθούμε και να έχουμε επιτυχίες, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στην ψήφο του λαού και στο νόημα της ψήφου της 17ης Ιουνίου» είπε, επισημαίνοντας:

«Το δεύτερο λάθος κατά τη γνώμη μου είναι ότι υπήρξαν κάποιες αστοχίες στη συνολική στάση μας απέναντι στην κρίση, δηλαδή μετά τις εκλογές. Θεωρώ ότι έπρεπε να είμαστε πιο τολμηροί».

Όσον αφορά στην ψηφοφορία των μέτρων, ο Μιχ.Χρυσοχοΐδης εκτίμησε ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν, αφού όπως είπε «νομίζω ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική και εν τέλει η κοινοβουλευτική ομάδα, στη συντριπτική της πλειοψηφία, θα ψηφίσει τα μέτρα».

Τέλος, αναφερόμενος στην ίδρυση νέων κομμάτων στο χώρο της Κεντροαριστεράς, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «το ζητούμενο αυτή τη στιγμή δεν είναι να φτιάξουμε κάποια ΚΟΔΗΣΟ του 3%. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να δούμε με πιο τρόπο μπορούμε να συγκροτήσουμε ένα μεγάλο μέτωπο που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και μέσα από αυτό το μέτωπο όλοι μαζί να δώσουμε μια απάντηση στους πολίτες ότι η πολιτική μπορεί να λύσει το πρόβλημα της χώρας».

Η Ιπποκράτους, πάντως, ρίχνει τα βέλη της και προς τη Δημοκρατική Αριστερά, λέγοντας ότι αν θέλει πραγματικά να στηρίξει την κυβέρνηση, θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να το κάνει και να ψηφίσει τα μέτρα.  Γιατί, συνεχίζουν από την Ιπποκράτους, παρόμοια στάση θα μπορούσε να τηρήσει και το ΠΑΣΟΚ, αλλά με την «ομόφωνη» απόφαση της ΚΟ στηρίζει πραγματικά την κυβέρνηση.

 

με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ-ΜΠΕ
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Γαλλία, ο επόμενος κρίκος
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Γαλλία, ο επόμενος κρίκος
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ