2012-10-29 11:37:04
Φωτογραφία για Το Υπουργείο στέλνει στον ...Καιάδα έργα ανάπτυξης για την Κρήτη!
Την ώρα που οι Δήμοι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στη δημοπράτηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων, το Υπουργείο Υποδομών ζητά 440 νέες τεχνικές προδιαγραφές για αυτά! Ζητά δηλαδή νέες μελέτες, πετώντας στα σκουπίδια τις παλιές!

Πρόκειται φυσικά για ένα αίτημα, το οποίο αν υλοποιηθεί πηγαίνει την πολυπόθητη Ανάπτυξη - τόσο στην Κρήτη, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα - πολλά βήματα πίσω! Και όλα αυτά τη στιγμή που η μόνιμη "καραμέλα" στα χέιλη όλων είναι να μπει η χώρα ξανά σε αναπτυξιακή τροχιά!

Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ ζητά τη νομοθέτηση του fast truck στα συγχρηματοδοτούμενα έργα των δήμων μετά και τη σχετική προειδοποίηση του υπουργείου Αναπτυξης αλλά και την αποσύνδεση του χρόνου των δημοτικών εκλογών από τις ευρωεκλογές.

Πρόκειται για δύο από τις 45 προτάσεις που κατέθεσε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενώ σε περίπου δύο εβδομάδες θα κατατεθούν και νέες που θα λαμβάνουν υπόψη τους και τις σχετικές απόψεις των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων.


Οι 10 σημαντικότερες από τις αλλαγές που ζητά η ΚΕΔΕ είναι οι εξής:

1. Για τα έργα των Δήμων που είναι κατ' αρχήν επιλέξιμα σε συγχρηματοδοτούμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, προτείνουμε να νομοθετηθεί ειδική διαδικασία (fast truck) η οποία να αφορά το κανονιστικό πλαίσιο της μελέτης, της αδειοδότησης και της κατασκευής των έργων.

2. Αποσύνδεση του χρόνου διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών από το χρόνο των ευρωεκλογών.

3. Επανεξέταση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των δημάρχων.

4. Να εξαιρεθεί από τους περιορισμούς της αναλογίας 5 προς 1 που αφορά στις προσλήψεις στο δημόσιο και ΟΤΑ, η πρόσληψη δημοτικών αστυνομικών έτσι ώστε να στελεχωθούν και να υπάρξουν πιστοποιημένα δημοτικά αστυνομικά τμήματα, όπως προβλέπεται από το άρθ.3 του Ν.3731/08, για την άσκηση των αρμοδιοτήτων.

5. Ειδική πρόβλεψη για τους Δήμους μικρών νησιών και Δήμων ορεινών περιοχών ως προς τις προσλήψεις:

α) Να καταργηθεί η αναλογία 1/5

β) Η δυνατότητα πρόσληψης εποχικών από δίμηνο να γίνει εξάμηνο

γ) Να προβλεφθεί αυξημένη μοριοδότηση της εντοπιότητας

6. Να εξαιρεθεί το προσωπικό των Κοινωνικών Δομών της Αυτοδιοίκησης π.χ. (παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί) από το υπάρχον υφιστάμενο πλαίσιο προσλήψεων, για την εύρυθμη λειτουργία των δομών και να μην παρατηρούνται ελλείψεις στο προσωπικό.

7. Παραχώρηση του συνόλου της αρμοδιότητας των Λαϊκών Αγορών στους δήμους.

8. Να δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να αξιοποιούν παλαιά κτίρια για να χρησιμοποιηθούν ως κοινωνικά κέντρα, στέγες αστέγων και κοινωνικές κατοικίες.

9. Επαναφορά του τέλους παρεπιδημούντων.

10. Αναστέλλεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013 η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Δήμων και των νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου, η οποία επισπεύδεται για την ικανοποίηση χρηματικών απαιτήσεων κάθε μορφής από οποιοδήποτε ημεδαπό φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Όταν η αναγκαστική εκτέλεση συνιστάται στην κατάσχεση χρηματικών ποσών, η αναστολή αφορά τόσο την κατάσχεση εις χείρας των ιδίων των ΟΤΑ όσο και την κατάσχεση εις χείρας τρίτων.

Μετά την ανωτέρω ημερομηνία συνεχίζεται η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης στο σημείο που είχε ανασταλεί. Δεν υπόκεινται σε κατάσχεση τα έσοδα των ΟΤΑ από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα καθώς και τα έσοδα που προορίζονται για επενδύσεις και για την καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών του πάσης φύσεως προσωπικού.
creteplus.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ