2012-10-27 10:22:08
Φωτογραφία για Βανταράκης - Κουρή: Δε θα παρεβρεθούν στη συνεδριάση για το εργοστάσιο
Οι δυο πρώην αντιδήμαρχοι με την παράταξη του Γιάννη Δημαρά, και ανεξάρτητοι πλέον δημοτικοί σύμβουλοι Απόστολος Βανταράκης και Ήρα Κουρή εκφράζουν τη διαφωνία τους για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, ανακοινώνοντας παράλληλα πως δεν θα παραστούν στη σημερινή συνεδρίαση του Σώματος.

Σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέρουν τα εξής:

Αιότιμε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Πατρέων,

λόγω της απουσίας μας απο τη συνεδρίαση της 27ης/10/12 του δημοτικού συμβουλίου παρακαλούμε να διαβάσετε στο Σώμα την παρακάτω επιστολή με την οποία διευκρινίζουμε για μία ακόμη φορά τις θέσεις μας σε σχέση με το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων. Παρακαλούμε να καταγραφεί στα πρακτικά:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

έχοντας ως αρχή τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων και στην προηγούμενη συνεδρίαση αλλά και δημόσια δηλώσαμε την αντίθεσή μας στην κατασκευή του εργοστασίου με ΣΔΙΤ.


Εξάλλου, μένοντας πιστοί στο προεκλογικό μας πρόγραμμα που κάποιοι το έχουν ήδη ξεχάσει, τονίζουμε ότι η πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να κινείται στους εξής άξονες:

• Αύξηση της ανακύκλωσης. Η δημοτική αρχή έχει καθυστερήσει δραματικά να προωθήσει πολιτικές ευαισθητοποίησης συνεχίζοντας την πεπατημένη και ανεπαρκή πολιτική των προηγούμενων δημοτικών αρχών.

• Ανάπτυξη της οικιακής κομποστοποίησης . Η διεύρυνση του δήμου μας και σε μη αστικές περιοχές μας δίνει τη δυνατότητα να προωθήσουμε τέτοιου είδους επεξεργασία που θα αποφέρει οικονομικό και περιβαλλοντικό κέρδος.

• Με αυτή την ορθολογική και φτηνή διαχείριση ( διαλογή στην πηγή) η μείωση των απορριμμάτων θα είναι ιδιαίτερα σημαντική με αποτέλεσμα στο τελευταίο στάδιο να είναι επαρκές ένα εργοστάσιο με απλό μηχανολογικό εξοπλισμό το οποίο θα έχει φτηνό κόστος κατασκευής και λειτουργίας. Το κόστος μιας τέτοιας μονάδας δεν είναι μεγάλο, άρα τα 60.000.000 ευρώ που είχαν εξασφαλισθεί μπορούν να καλύψουν το κόστος κατασκευής

• Η λειτουργία τέτοιων μονάδων αξιοποιεί τις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης και έτσι εξασφαλίζεται η διαχείριση και η οικονομική τους πολιτική από την τοπική αυτοδιοίκηση. Εμμεσα λοιπόν, από τους δημότες και υπέρ των δημοτών

• Η προώθηση ΣΔΙΤ χωρίς να έχει συνταχθεί προηγουμένως μια αξιόπιστη τεχνικοοικονομική μελέτη που θα εξασφαλίζει αφενός τη βιωσιμότητα της μονάδας με συγκεκριμένο κόστος λειτουργίας για το δημότη αφετέρου, να διατυπώνει τη σταθερή πεποίθηση και κατεύθυνση για νέες μεθόδους διαχείρισης αποτελεί μάλλον άλλο ένα μετέωρο βήμα.

• Η σταθερή και επίμονη επιλογή των ΣΔΙΤ ενώ υπάρχουν ήδη στην Ελλάδα πάμπολλα παραδείγματα ΣΔΙΤ (και σε άλλους τομείς δραστηριοτήτων) που δείχνουν την αύξηση του κόστους για τον πολίτη προξενεί σημαντικά ερωτήματα. Ειδικά σε ένα θέμα όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων η επιλογή και η υλοποίησή της μέσω ΣΔΙΤ επιβάλλει να είναι όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα βήματά τους.

Τέλος θα θέλαμε να θυμίσουμε σε όλους, τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής (11-10-2010) για το θέμα των σκουπιδιών με τις οποίες είχαμε συνταυτιστεί και οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που υλοποιεί ή σχεδιάζει να υλοποιήσει η Δημοτική Αρχή.

Οι Ανεξάρτητοι Δημοτικοί σύμβουλοι

Απόστολος Βανταράκης

Ήρα Κουρή
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ