2012-10-26 01:24:04
Φωτογραφία για Εθισμός στο σεξ: Διαταραχή ή «κακή» συμπεριφορά;
Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι ο εθισμός στο σεξ αποτελεί πάθηση και θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των ψυχικών διαταραχών. Η ανθρώπινη αυτή συμπεριφορά, που τώρα τη χαρακτηρίζουν ως.. «υπερσεξουαλική διαταραχή», βρίσκεται υπό εξέταση αναφορικά με το αν θα ΄πρεπε να συμπεριληφθεί στην επόμενη έκδοση του διαγνωστικού εγχειριδίου ψυχιατρικής «DSM-5».

Σύμφωνα με άρθρο που εξέδωσε το «Περιοδικό Σεξουαλικής Ιατρικής», ερευνητές μελέτησαν 207 ασθενείς οι οποίοι επισκέφτηκαν ανεξάρτητες κλινικές και διαγνώσθηκαν με προβληματική σεξουαλική συμπεριφορά. Οι κλινικές προσέφεραν είτε ειδική συμβουλευτική και φαρμακευτική θεραπεία για τον εθισμό στο σεξ είτε θεραπεία για ψυχικές διαταραχές και εθισμό σε φάρμακα. Οι συμμετέχοντες επιλέχτηκαν τυχαία ανάμεσα σε αυτούς που παρουσίαζαν τουλάχιστον μια ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά. Οι εκδότες της έρευνας χρησιμοποίησαν τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στο διαγνωστικό εγχειρίδιο ψυχιατρικής. Σύμφωνα μ' αυτά, ένα άτομο πρέπει για τουλάχιστον έξι μήνες να παρουσιάζει εμμονή στο σεξ ή στις σεξουαλικές φαντασιώσεις, σε σημείο που να προκαλεί προβλήματα στον κοινωνικό περίγυρο και στον εργασιακό χώρο του. Επίσης, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας επισήμανε ότι συμπεριφορές, όπως η μοιχεία, η πορνογραφία, το σεξ με πολλούς συντρόφους, δεν πληρούν τα κριτήρια για τη διάγνωση ψυχικής διαταραχής. Ωστόσο, ακόμη και όσον αφορά στα «κλασικά» κριτήρια που αναφέρθηκαν προηγουμένως, μεταξύ όσων διεγνώσθη η «υπερσεξουαλική διαταραχή» μόνον ένας στους 20 είχε εθισμό σε φάρμακα και τρεις στους 20 κάποια άλλη ψυχική διαταραχή. Επομένως, ακόμη και αυτά τα κριτήρια δεν είναι ικανά να προσδιορίσουν τη σεξομανία ως διαταραχή.

Η έρευνα υποστηρίζει, επίσης, ότι ο σεξουαλικός εθισμός μπορεί να απειλήσει και τη γενικότερη υγεία του ατόμου, αλλά και τις κοινωνικές συναναστροφές του. Βασικό κριτήριο της διάγνωσης είναι φυσικά και το ότι οι ασθενείς πρέπει να είναι άνω των 18 ώστε να θεωρηθεί ότι έχουν τη συγκεκριμένη διαταραχή, διότι η σεξουαλική συμπεριφορά στους εφήβους είναι ούτως ή άλλως ευμετάβλητη. Τέλος, τα κριτήρια μπορεί να μην καλύπτουν πάντα τη διάγνωση αυτής της νέας ψυχικής νόσου, αλλά δίχως αυτά, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, δεν μπορεί να δοθεί και κατάλληλη θεραπεία.

agelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ