2012-10-25 15:59:00
Φωτογραφία για Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΔΕΝ ΕΠΙΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ 85% ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
«Δεν μας διέψευσε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, παρά το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο διεξήχθη», τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης στη Βουλή, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για τις εξελίξεις στα εργασιακά.

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να βελτιώσει πολλές από τις θέσεις του αρχικού κειμένου για την εξασφάλιση της δόσης και διευκρίνισε πως το υπουργείο Εργασίας ολοκλήρωσε έναν κύκλο διαβούλευσης, κάνοντας θετικά και μη αμφισβητούμενα από κανέναν βήματα.

«Πλέον, μένει να δούμε αν υπάρχει κάτι θετικό ακόμη από τον κ. Τσακλόγλου στο Euro-working group» προσέθεσε ο υπουργός Εργασίας.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις θετικές εξελίξεις που επιτεύχθηκαν στα εργασιακά, κατά την διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «δεν θα υπάρχει απολύτως καμιά αλλαγή για πάνω από το 85% των μισθωτών. Μόνο εργαζόμενοι με μεγάλα εισοδήματα θα υποστούν μειώσεις και αυτό πάνω από τα 16 χρόνια».


Το επιχείρημα αυτό ο κ. Βρούτσης ανέφερε και στο κείμενο που έδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα γύρω από τα εργασιακά θέματα.

Όπως ανέφερε για το θέμα των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης που αποτελούσε αγκάθι στις διαπραγματεύσεις: «σε κάθε περίπτωση, εκτιμούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια να διασφαλίσουμε τις αποζημιώσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων, δηλαδή αυτών που αμείβονται με μισθό κοντά στο μέσο όρο (μέχρι 2.000 μεικτές αποδοχές έχει το 84% των εργαζομένων, ενώ ο διάμεσος μισθός με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ για το Δεκέμβριο του 2011 ήταν 1.100-1.150 ευρώ).»

Ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο κ. Βρούτσης τόνισε επιπλέον, ότι:

Δεν θα μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός.

Διασώσαμε τις τριετίες.

Προασπίσαμε τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, παρά τον νέο μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού.

Διασφαλίσαμε το ποσό απόλυσης κοντά στον κοινοτικό μέσο όρο και ιδιαίτερα αυτών με μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Αποφύγαμε διευθέτηση χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση και αυτό είναι σημαντικό κέρδος. Ως εκ τούτου, δεν θα είναι δυνατό να γίνει με διευθυντικό δικαίωμα, παρά αλλά μόνο με επιχειρησιακές και κλαδικές συμβάσεις.

Καταργήσαμε τις διαδικασίες του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), που προσέθεταν γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις, αλλά διατηρήσαμε ό,τι αφορά την προστασία των δικαιωμάτων.

Αυξήσαμε τον χρόνο προειδοποίησης απόλυσης, από τους τρεις στους τέσσερις μήνες.

Παράλληλα δεσμεύθηκε ότι ο κατώτατος μισθός που διαμορφώθηκε στα 586 ευρώ θα διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο μέχρι το τέλος του Προγράμματος παρά τα όσα περιγράφει το Μνημόνιο.

Κατά τη δευτερολογία του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, την οποία ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα εργασιακά, και απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ο κ. Βρούτσης «έκλεισε» το θέμα των ειδικών οικονομικών ζωνών λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν θα υπάρξουν στην Ελλάδα ειδικές οικονομικές ζώνες. Με βρίσκει αντίθετο κάτι τέτοιο και προσωπικά ως προς την πολιτική μου πρόταση».

Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε εξάλλου ότι αμέσως μετά τα μέτρα, θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο θα αναβαθμίζεται ο ρόλος του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) η σημασία και η αποτελεσματικότητά του και θα θωρακίζει νομικά τους επιθεωρητές που εργάζονται εκεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ